
Sume importante de bani, descoperite la percheziţii în dosarul privind emiterea de acte de identitate româneşti false, transmite Poliția de Frontieră
Procurorii au descoperit şi ridicat 76.150 de euro şi 27.000 de lei în urma percheziţiilor domiciliare în dosarul privind obţinerea de documente de identitate româneşti false pentru persoane din Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Moldova, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Din probatoriul administrat în cauză a reieşit faptul că patru funcţionari publici sprijineau persoane născute în Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Moldova să obţină documente de identitate româneşti neconforme cu realitatea. Astfel, beneficiarii erau luaţi în spaţiu contra unor sume de bani, aproximativ 100 euro de persoană, în imobile improprii locuirii sau în imobile care în realitate nu există”, informează IGPF.
În acest dosar, doi funcţionari din cadrul unui serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar pentru alţi doi a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.
„Ca urmare a activităţilor judiciare desfăşurate de către poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române (IGPF), într-un dosar penal privind fals informatic în formă continuată, precum şi a celor 93 de percheziţii domiciliare derulate joi pe raza judeţului Suceava, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea de măsuri preventive faţă de patru inculpaţi, funcţionari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor”, arată sursa citată.
Potrivit sursei citate, au fost identificate cereri de eliberare a documentelor în alb, necompletate cu datele solicitantului, dar care aveau înscrise datele şi semnătura găzduitorului şi care aveau anexate toate documentele suport necesare.
Totodată, au fost situaţii în care proprietarii nu aveau cunoştinţă despre existenţa cetăţenilor terţi aflaţi în spaţiu la adresa imobilelor pe care le deţin.
Ancheta vizează destructurarea unei reţele care, prin intermediul unor funcţionari din cadrul unui serviciu de evidenţa populaţiei şi al unei primării, a obţinut documente de identitate româneşti neconforme cu realitatea, în ceea ce priveşte domiciliul pentru persoane născute în Rusia, Ucraina, Moldova şi alte ţări din fosta URSS.
„În cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidenţă a populaţiei şi-au stabilit domiciliul în mod fictiv peste 1.700 de persoane născute în Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state”, precizează un comunicat al IGPF.
Marţi, poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au efectuat alte peste 200 de percheziţii în acest caz.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.