G4Media.ro

Suedia va transfera Ucrainei cel mai mare pachet de ajutor militar, care…

Paul Johnson, X

Suedia va transfera Ucrainei cel mai mare pachet de ajutor militar, care include un radar zburător unic în lume

Suedia a anunțat cel de-al 16-lea și cel mai mare pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 1,16 miliarde de euro. Acesta include un sistem de detectare radar ASC 890, notează BBC.

Numeroase surse internaționale de informații militare afirmă că vor fi transferate două astfel de aeronave.

Potrivit ministrului suedez al apărării, Paul Johnson, ASC 890 va avea „cel mai mare impact asupra apărării aeriene ucrainene”, deoarece va completa și consolida avioanele de luptă americane F-16 promise.

 

„Ele pot identifica rachete de croazieră, drone și ținte atât pe uscat, cât și pe mare”, a declarat el într-o conferință de presă.

Aceste aeronave “vor oferi Ucrainei o capacitate complet nouă împotriva țintelor aeriene și maritime. Va fi consolidată capacitatea Ucrainei de a identifica și de a angaja ținte la distanță mare. Pachetul va include, de asemenea, o soluție holistică care implică instruire, echipamente tehnice și sprijin metodologic pentru supraveghere aeriană și comandă și control”, precizează guvernul suedez.

În plus, Suedia va dona rachete cu rază medie de acțiune AMRAAM lansate din aer cu rază medie de acțiune. Într-un mesaj al Ministerului Apărării se precizează că acestea sunt adaptate pentru a fi utilizate de sistemele de rachete antiaeriene cu baza la sol.

Astfel de rachete sunt folosite și de avioanele de luptă F-16, pe care Ucraina se așteaptă să le primească de la țările europene până la sfârșitul anului.

De asemenea, un comunicat de presă al Ministerului suedez al Apărării precizează că Stockholm va da Kievului toate transportoarele blindate pentru trupe PBV 302.

Ministerul suedez al Apărării recunoaște că, prin transferul radarelor zburătoare către Ucraina, reduce capacitatea de apărare a țării și intenționează să compenseze lipsa acestor aparate prin achiziționarea de avioane suplimentare S106 GlobalEye, produse de Saab pe baza aeronavei Bombardier Global 6000.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...