G4Media.ro

SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa, declarație comună prin care se…

Sursa foto: mil.ru

SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa, declarație comună prin care se angajează „să prevină diseminarea” armelor nucleare: „Un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată”

Cele cinci ţări membre ale Consiliului de Securitate (SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa) s-au angajat luni „să prevină diseminarea” armelor nucleare, într-o declaraţie comună înainte de o conferinţă pentru examinarea implementării Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), relatează AFP, citată de Agerpres.

În plină negociere cu Iranul, suspectat că vrea să se doteze cu bomba atomică, cele cinci puteri nucleare îşi subliniază „voinţa de a lucra cu toate statele pentru a instaura un mediu de securitate care să permită realizarea mai multor progrese în materie de dezarmare, având drept obiectiv ultim o lume scutită de arme nucleare”, precizează preşedinţia franceză, care coordonează lucrările acestor ţări de doi ani.

Această declaraţie este publicată înainte de desfăşurarea, prevăzută să aibă loc în acest an sub egida ONU, a celei de a zecea conferinţe de examinare a implementării NPT, tratat internaţional intrat în vigoare în anii 1970 pentru a împiedica propagarea armelor nucleare. În tratat sunt angrenate 191 de state-părţi.

„Afirmăm că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată”, afirmă cele cinci ţări semnatare.

„Date fiind consecinţele de mare amploare pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare, afirmăm de asemenea că acestea, atâta timp cât ele există, trebuie să servească unor scopuri defensive, de descurajare şi de prevenire a războiului”, au adăugat semnatarii.

„Fiecare dintre noi intenţionează să menţină şi să întărească şi mai mult măsurile naţionale destinate să împiedice utilizarea neautorizată sau neintenţionată a armelor nucleare”, se mai menţionează în text.

Semnatarii sunt cele cinci state recunoscute juridic drept „dotate cu arma nucleară” de către NPT. Alte trei ţări considerate ca deţinătoare ale bombei atomice – India, Pakistan şi Israel – sunt nesemnatare ale NPT. Coreea de Nord a denunţat acest tratat.

Rusia şi-a exprimat luni speranţa că angajamentul luat împreună cu Washingtonul, Beijingul, Londra şi Parisul va ajuta la reducerea „tensiunilor”.

„Sperăm că, în circumstanţele actuale dificile pentru securitatea internaţională, adoptarea unei astfel de declaraţii politice va contribui la reducerea nivelului tensiunilor internaţionale”, a declarat într-un comunicat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la rândul său agenţiei RIA Novosti că Moscova consideră în continuare drept „necesar” un summit al puterilor nucleare.

Occidentalii suspectează Iranul că încearcă să dezvolte, utilizând tehnologia de lansare a sateliţilor, lansatoare balistice cu rază lungă de acţiune capabile să propulseze încărcături convenţionale sau nucleare.

Negocierile s-au reluat în decembrie la Viena pentru a relansa acordul din 2015 privind programul nuclear iranian (al cărui acronim este JCPOA), care a devenit muribund după retragerea SUA, în 2018.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. noi venim cu tancurile, fufa muma voastra, desi avem si din alea

  2. Boris Johnson a cerut creșterea numărului de focoase nucleare la baza din Farslane
    Își și rezervă dreptul de a răspunde cu arme nucleare în cazul unui atac cibernetic.

  3. Declarativ e bine. Sa-i vedem ca se si dezarmeaza, daca nu, atunci nu au niciun drept sa se opuna inarmarii nucleare a altor tari.

  4. Un exemplu de tara care s-a dezarmat nuclear este Ucraina, si ati vazut ce s-a intamplat cu ea. Nu ii iau deloc partea, pentru ca e datoare Romaniei cu niste teritorii, dar era tare buna intre noi si rusi.

  5. Ucraina nemaiavand arme nucleare in urma promisiunii de protectie atat din partea americanilor cat si a rusilor, au intrat rusii in ea ca in branza.

  6. Încă nu au intrat