G4Media.ro

SUA își extinde în liniște baza militară secretă din Israel, cu numele…

Sursa foto: U.S. Air Force photo by Chustine Minoda

SUA își extinde în liniște baza militară secretă din Israel, cu numele de cod „situl 512” (presă)

Documente guvernamentale care indică o construcție la o bază americană secretă oferă indicii rare despre o prezență militară americană puțin cunoscută în apropiere de Gaza, scrie The Intercept.

Cu două luni înainte ca Hamas să atace Israelul, Pentagonul a atribuit un contract de mai multe milioane de dolari pentru a construi facilități pentru trupele americane pentru o bază secretă pe care o menține în adâncul deșertului israelian Negev, la doar 30 de kilometri de Gaza. Cu numele de cod „situl 512”, baza americană de lungă durată este o instalație radar care monitorizează cerul pentru a detecta eventuale atacuri cu rachete asupra Israelului.

Armata americană avansează discret cu construcția la sitului 512, o bază clasificată situată în vârful muntelui Har Qeren din Negev, pentru a include ceea ce documentele guvernamentale descriu ca fiind o „instalație de susținere a vieții”: un termen militar pentru structuri asemănătoare barăcilor pentru personal.

Deși președintele Joe Biden și Casa Albă insistă asupra faptului că nu există planuri de a trimite trupe americane în Israel pe fondul războiului pe care acesta îl duce împotriva Hamas, există deja o prezență militară secretă a SUA în Israel. Iar contractele guvernamentale și documentele bugetare arată că aceasta este în mod evident în creștere.

Facilitatea de 35,8 milioane de dolari pentru trupele americane, care nu a fost anunțată public și nici nu a fost raportată anterior, a fost menționată în mod indirect într-un anunț al Pentagonului privind un contract din 2 august. Deși Departamentul Apărării s-a străduit să ascundă adevărata natură a amplasamentului – descriindu-l în alte documente doar ca fiind un proiect „clasificat la nivel mondial” – documentele bugetare analizate de The Intercept dezvăluie că acesta face parte din situl 512. (Pentagonul nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii).

„Uneori, un lucru este tratat ca secret oficial nu în speranța că un adversar nu va afla niciodată despre el, ci mai degrabă [pentru că] guvernul american, din motive diplomatice sau politice, nu dorește să îl recunoască oficial”, a declarat pentru The Intercept Paul Pillar, fost analist-șef al centrului de combatere a terorismului din cadrul CIA, care a declarat că nu avea cunoștințe specifice despre bază.

„În acest caz, poate că baza va fi folosită pentru a sprijini operațiuni în altă parte în Orientul Mijlociu, în care orice recunoaștere a faptului că au fost organizate din Israel sau că au implicat vreo cooperare cu Israelul ar fi incomodă și ar putea provoca reacții mai negative decât ar provoca operațiunile în caz contrar.”

Recunoașterea rară a prezenței militare americane în Israel a avut loc în 2017, când cele două țări au inaugurat un sit militar pe care organizația Voice of America, finanțată de guvernul american, l-a considerat „prima bază militară americană pe teritoriul israelian”. Generalul de brigadă al Forțelor Aeriene israeliene Tzvika Haimovitch a numit-o „istorică”. El a spus: „Am înființat o bază americană în statul Israel, în cadrul Forțelor de Apărare Israeliene, pentru prima dată”.

O zi mai târziu, armata americană a negat că ar fi vorba de o bază americană, insistând că este vorba doar de o „facilitate de locuit” pentru militarii americani care lucrează la o bază israeliană.

Armata americană folosește un limbaj eufemistic similar pentru a caracteriza noua instalație din Israel, pe care registrele sale de achiziții o descriu ca fiind o „zonă de susținere a vieții”. O astfel de disimulare este tipică pentru siturile militare americane pe care Pentagonul dorește să le ascundă. Situl 512 a fost denumit anterior „locație de securitate cooperantă”: o denumire care este menită să confere o prezență cu costuri reduse, cu o amprentă redusă, dar care a fost aplicată unor baze care, după cum a raportat anterior The Intercept, pot găzdui până la 1.000 de soldați.

Cu toate acestea, situl 512 nu a fost înființat pentru a face față unei amenințări la adresa Israelului din partea militanților palestinieni, ci pericolului reprezentat de rachetele iraniene cu rază medie de acțiune.

Accentul copleșitor pus pe Iran continuă să se manifeste în răspunsul guvernului american la atacul Hamas. În încercarea de a contracara Iranul – care ajută atât Hamas, cât și pe rivalul Israelului din nord, Hezbollah, un grup politic libanez cu o aripă militară robustă, ambele fiind considerate grupuri teroriste de către SUA – Pentagonul și-a extins foarte mult prezența în Orientul Mijlociu. În urma atacului, SUA a dublat numărul de avioane de luptă din regiune și a desfășurat două portavioane în largul coastelor Israelului.

Republicani de top, precum liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, l-au criticat totuși pe Biden pentru presupusa sa „slăbiciune în privința Iranului”. În timp ce unele relatări din mass-media au afirmat că Iranul a jucat un rol în planificarea atacului Hamas, au existat indicii din partea comunității americane de informații că oficialii iranieni au fost surprinși de atac.

Istoria relației dintre SUA și Israel ar putea sta la baza eșecului de a recunoaște baza, a declarat un expert în bazele militare americane din străinătate.

„Speculația mea este că secretul este o rămășiță din perioada în care administrațiile prezidențiale americane au încercat să ofere un pretext de a nu lua partea Israelului în conflictele israeliano-palestiniene și israeliano-arabe”, a declarat David Vine, profesor de antropologie la American University, pentru The Intercept. „Anunțul bazelor militare americane din Israel din ultimii ani reflectă probabil renunțarea la acest pretext și dorința de a proclama mai mult în mod public sprijinul pentru Israel.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Mi se pare normal ca SUA sa apere democratiile de tiraniile care vor distrugerea ordinii mondiale si acapararea de teritorii.