G4Media.ro

SUA exclude Turcia din programul de avioane de luptă F-35 după ce…

sursa foto: Pentagon

SUA exclude Turcia din programul de avioane de luptă F-35 după ce Ankara s-a dotat cu sistemul rusesc de rachete S-400 / Moscova a venit cu o contraofertă: Propune Turciei să se doteze cu avioanele rusești SU-35

Procesul de excludere a Turciei din programul american de avioane invizibile F-35 a început miercuri, din cauza deciziei acesteia de a cumpăra sisteme de apărare antiaeriană ruseşti S-400. Ankara a criticat imediat decizia ca „injustă”, se arată într-o analiză publicată de France 24, preluată de Rador.

După amenințările cu sancţiuni, Statele Unite au trecut la acţiuni pentru a condamna cumpărarea de către Turcia a sistemelor de apărare antiaeriană ruseşti S-400. Participarea Ankarei la programul de dezvoltare a avionului de luptă american F-35 a fost suspendată şi procesul de excludere a început, a anunţat Casa Albă într-un comunicat miercuri, 17 iulie. Acest program „nu poate coexista cu o platformă de culegere de informaţii rusească ce va fi utilizată pentru a pătrunde în capacităţile sale de vârf”, justifică ea.

Statele Unite au făcut „numeroase” propuneri pentru a-şi vinde propriul sistem de rachete Patriot Turciei, a susţinut purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Stephanie Grisham. Dar Ankara a preferat oferta rusească şi, în ciuda îngrijorărilor exprimate de Washington, primele bucăţi de rachete S-400 au fost livrate, vineri, la baza aeriană militară Mürted, la nord-vest de capitala turcă.

Turcia este un stat cheie al NATO şi alegerea sa de a se echipa cu rachete ruseşti va avea „un impact negativ” asupra „interoperabilităţii” cu ceilalţi membri ai alianţei, a estimat dna Grisham.

Ankara a criticat imediat o decizie „nedreaptă”, „unilaterală”, ce „nu respectă spiritul alianţei atlantice. Ea nu se bazează pe motive legitime”, a apreciat ministrul turc al afacerilor externe într-un comunicat. „Invităm Statele Unite să-şi retragă această eroare care va pregăti calea unor daune ireparabile în relaţiile noastre strategice”.

Ankara, un aliat cheie pentru Washington

Cumpărarea de rachete se înscrie într-o încălzire a relaţiilor dintre Rusia şi Turcia. În ajun, preşedintele Donald Trump insistase şi el asupra „bunelor relaţii” cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, ferindu-se să critice această achiziţie. „Ei sunt într-o situaţie foarte complicată”, justificase el lucrurile.

De aceea, Washingtonul a afirmat că „va continua să coopereze” cu Ankara, a adăugat purtătoarea de cuvânt. „Statele Unite acordă în continuare o mare valoare relaţiei strategice cu Turcia” care „nu se limitează la F-35”. Un înalt oficial al ministerului Apărării, David Trachtenberg, explică cum Statele Unite vor continua exerciţiile militare împreună cu Turcia, în special cele programate în curând în Georgia, în Germania şi în Ucraina.

Washingtonul are grijă sa păstreze acest aliat cheie din alianţa atlantică, dar se teme că operatorii ruşi care îi pregătesc pe militarii turci pentru S-400 vor pătrunde în secretele tehnologice ale F-35, o bijuterie a tehnologiei, care este proiectat să scape de radarele cele mai sensibile.

O pierdere financiară pentru Turcia

Congresul american a presat de mai multe ori executivul să impună sancţiuni împotriva oficialilor turci implicaţi în acordul cu Moscova. Pentagonul dăduse atunci termen Ankarei până pe 31 iulie să renunţe la rachetele ruseşti, sub ameninţarea de a fi exclusă din programul F-35, la care Turcia participă de la lansarea acestuia şi din care vrea să achiziţioneze 100 de avioane. Concret, această excludere ar trebui să ducă la expulzarea piloţilor turci care se antrenează în prezent în Statele Unite pe F-35 şi anularea livrării celor patru aparate deja cumpărate de Turcia, dar aflate încă pe pământ american.

Mai mult, personalul turc al consorţiului internaţional care fabrică F-35 va fi înlocuit şi contractele de subcontractare atribuite unor companii turceşti, anulate. Acestea furnizează în prezent 937 de piese pentru F-35, din care 400 doar ele le produc.

„Turcia va pierde sigur, şi este regretabil, locuri de muncă şi oportunităţi economice din cauza deciziei sale”, a declarat Ellen Lord, ministru adjunct al Apărării însărcinat cu achiziţiile, într-o conferinţă de presă organizată după anunţul Casei Albe. Turcia ar fi putut, potrivit estimărilor, să câştige 9 miliarde de dolari (8 miliarde de euro) pentru participarea sa la program.

Rusia: Suntem gata să discutăm cu Turcia despre Su-35

Sergey Chemezov, şeful companiei ruseşti de armament Rostec, a spus că Rusia este pregătită să discute vânzarea de avioane Su-35 în cazul în care Turcia doreşte acest lucru, potrivit publicației Haberturk.

Chemezov a făcut o serie de declaraţii referitoare la suspendarea de către Pentagon a participării Turciei la programul /privind construcţia avioanelor de luptă/ F-35.

Potrivit agenţiei de ştiri RIA Novosti, directorul executiv al companiei ruseşti din industria apărării Rostec, Sergey Chemezov, a declarat presei că „În cazul în care partenerii noştri de dialog din Turcia ne transmit că îşi doresc acest lucru, suntem pregătiţi să începem demersurile privind vânzarea avioanelor de luptă Suhoi Su-35”.

Ieri, Departamentul american al Apărării – Pentagonul – a anunţat că Turcia nu va mai primi avioanele de luptă F-35, invocând faptul că Turcia a cumpărat sistemele de apărare antirachetă şi antiaeriană de producţie rusească S-400.

Traducere: Gabriela Sîrbu / Florin Matei (Rador)

Foto: Avioane americane de luptă F-35 / Sursa: Pentagon

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Piata e liberă așa ca nimic nou sub soare. Numai ca de acum cind vor sa meargă la buda trebuie da ciocane si sa ceara permisie.

    • o fi libera piata, dar daca esti alergic te mai si abtii. Sau in alta nota, sa ai pretentii de neagresiune ca Elvetia in timp ce te implici activ cu toti, e foarte .. indraznet.

  2. Era evident ca asta urmeaza, armata turca nu poate oferi garantii ca nu va fi compromisa, nu poti sa-i livreze echipamente NATO de ultima generatie cu incredere. Destul de nasoale pentru noi implicatiile daca Turcia ar iesi din NATO si noi nici macar nu avem flota sa ne aparam coasta maritima.