G4Media.ro

SUA, Coreea de Sud şi Japonia condamnă China şi convin să aprofundeze…

SUA, Coreea de Sud şi Japonia condamnă China şi convin să aprofundeze legăturile militare într-un summit fără precedent la Camp David

Preşedintele american Joe Biden şi liderii Coreei de Sud şi Japoniei au convenit vineri, la Camp David, să aprofundeze cooperarea militară şi economică şi au formulat cea mai fermă condamnare comună de până acum a „comportamentului periculos şi agresiv” al Chinei în Marea Chinei de Sud, relatează Reuters, citată de News.ro

Administraţia Biden a organizat summitul cu liderii principalilor aliaţi ai SUA din Asia, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol şi premierul japonez Fumio Kishida, în încercarea de a proiecta unitate în faţa puterii crescânde a Chinei şi a ameninţărilor nucleare din partea Coreei de Nord.

Într-o declaraţie publicată după summit, cele trei ţări s-au angajat să se consulte prompt una cu cealaltă în timpul crizelor şi să îşi coordoneze răspunsurile la provocările şi ameninţările regionale care afectează interesele comune.

De asemenea, au convenit să organizeze anual exerciţii de antrenament militar şi până la sfârşitul anului 2023 să facă schimb de informaţii în timp real cu privire la lansările de rachete nord-coreene. Ţările au promis, de asemenea, să organizeze anual summituri trilaterale.

În timp ce aceste angajamente politice nu reprezintă o alianţă tripartită formală, ele reprezintă o mişcare îndrăzneaţă pentru Seul şi Tokyo, care au o lungă istorie de adversitate reciprocă, care provine din timpul dominaţiei coloniale dure a Japoniei în Coreea între 1910 şi 1945.

Summitul de la reşedinţa prezidenţială din Maryland a fost prima întâlnire de sine stătătoare între SUA, Japonia şi Coreea de Sud şi a avut loc datorită unei apropieri lansate de preşedintele Yoon şi determinată de percepţiile comune ale ameninţărilor reprezentate de China şi Coreea de Nord, precum şi de Rusia, după invazia sa în Ucraina.

Limbajul liderilor cu privire la China s-a evidenţiat ca fiind mai puternic decât se aştepta şi este probabil să provoace un răspuns din partea Beijingului, care este un partener comercial vital atât pentru Coreea de Sud, cât şi pentru Japonia, notează Reuters.

„În ceea ce priveşte comportamentul periculos şi agresiv, care susţine revendicările maritime ilegale, la care am asistat recent din partea Republicii Populare Chineze (RPC) în Marea Chinei de Sud, ne opunem cu fermitate oricăror încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul în apele din Indo-Pacific”, se arată în declaraţia comună.

Comunitatea internaţională este capabilă să judece cine a crescut tensiunile, a declarat, în reacţie, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei de la Washington, Liu Pengyu. „Încercările de a coagula diverse grupuri de excludere şi de a aduce confruntări în bloc şi blocuri militare în Asia-Pacific nu vor primi sprijin şi vor fi întâmpinate doar cu vigilenţă şi opoziţie din partea ţărilor din regiune”, a declarat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...