G4Media.ro

SUA amplasează focoase nucleare de putere redusă la bordul submarinelor/ Este un…

SUA amplasează focoase nucleare de putere redusă la bordul submarinelor/ Este un răspuns la o strategie rusă de a evita obligațiile de dezarmare

Statele Unite au anunţat marţi că au desfăşurat pentru prima oară o armă nucleară cu putere redusă la bordul unui submarin, ca răspuns la dezvoltarea de către Rusia a unor arme similare, informează AFP, citată de Agerpres.

‘US Navy a desfăşurat un focos nuclear cu putere redusă W16-2 pe o rachetă balistică cu lansare de pe un submarin’, a indicat într-un comunicat John Rood, numărul doi al Pentagonului.

Atunci când a dat publicităţii ‘noua postură nucleară’ a SUA cu doi ani în urmă, Pentagonul a avertizat că va modifica aproximativ 50 de focoase nucleare pentru a le reduce puterea şi a le instala la bordul unor submarine cu scopul de a răspunde unei ameninţări percepute din partea Rusiei.

Potrivit Washingtonului, Moscova este pe cale să modernizeze un arsenal de circa 2.000 de arme nucleare tactice, ameninţând ţările europene de la frontiera sa şi eludând obligaţiile ce îi revin în cadrul tratatului de dezarmare New START, care contabilizează doar armele strategice servind ca fundament al doctrinei de descurajare, bazată pe ‘distrugerea reciprocă asigurată’.

Aceste arme nucleare tactice, cu o putere inferioară bombei de la Hiroshima, ar permite Moscovei să redobândească avantajul asupra occidentalilor în caz de conflict.

Desfăşurarea de către Washington a acestei prime arme nucleare cu putere redusă are ca scop ‘consolidarea descurajării’ şi să ofere SUA o capacitate de răspuns ‘rapid şi mai puţin mortal’, a adăugat Rood, confirmând astfel informaţiile unui grup de experţi de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani (Federation of American Scientists /FAS/).

Focosul nuclear W76-2, care are o încărcătură explozivă estimată la 5 kilotone, a fost desfăşurată la sfârşitul anului 2019 la bordul submarinului USS Tennessee, care patrulează în Atlantic, potrivit celor doi experţi ai FAS, William Arkin şi Hans Kristensen. Este de trei ori mai puţin decât cele 15 kilotone ale bombei de la Hiroshima şi foarte puţin comparativ cu 455 şi 90 de kilotone de arme nucleare aflate la bordul submarinelor americane, precizează ei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. „USR-ul e de vină, ar contesta orice.” Cam așa sună comentariile postacilor, nici o treabă cu articolul

  2. Nu inteleg articolul, o sa citesc presa internationsla. Adica pun o racheta cu focos nuclear de 5, dar am deja arme de 455 si 90 la bord? Ca si cum anunt ca de acum port pistol la mine, desi eu merg cu tancul prin oras?

  3. https://www.npr.org/2020/01/29/800938203/u-s-has-deployed-new-small-nukes-on-submarine-according-to-group

    M am lamurit. E vorba de descurajare, dupa ce rusii au facut la fel. Ulyima parte e gresita. Submarinele din clasa ohio pot transporta 24 de rachete balistice, fiecare cu 8 focoase nucleare cu o putere de 90 sau 455 kt. Deci armele nucleare de la bord au o putere totala mult mai mare. 455×24 mai exact.