G4Media.ro

STUDIU SUA: O naştere prematură din zece este legată de expunerea femeilor…

sursa foto: Pixabay

STUDIU SUA: O naştere prematură din zece este legată de expunerea femeilor însărcinate la ftalaţi

Una din zece naşteri premature în Statele Unite este asociată cu expunerea femeilor însărcinate la ftalaţi, substanţe chimice prezente în plastice, produse cosmetice şi vopsele, potrivit unui studiu american publicat miercuri, care subliniază, de asemenea, costul colectiv al acestui fenomen, informează AFP, transmite Agerpres.

Pentru această cercetare, publicată în The Lancet Planetary Health, autorii au analizat nivelul de ftalaţi din urina a peste 5.000 de femei însărcinate din Statele Unite.

Potrivit analizelor acestora, cele 10% cu cele mai ridicate niveluri de ftalaţi au prezentat un risc cu 50% mai mare de naştere prematură (definită ca o gestaţie de sub 37 de săptămâni), comparativ cu cele 10% cu cele mai scăzute niveluri.

Aceste produse chimice, perturbatori endocrini şi metabolici, „pot precipita travaliul şi naşterile premature”, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, doctorul Leonardo Trasande, de la Centrul medical Langone al New York University (NYU).

Extrapolând la nivelul întregului teritoriu al Statele Unite, circa 56.600 de naşteri premature ar fi putut fi legate de expunerea la ftalaţi în 2018, aproximativ 10% din naşterile premature din acel an.

Deoarece prematuritatea poate duce la probleme de sănătate, cercetătorii au estimat, de asemenea, costurile medicale şi sociale ale naşterilor premature asociate ftalaţilor: între 1,6 şi 8,1 miliarde de dolari.

Deşi studiul a fost realizat în Statele Unite, Leonardo Trasande a apreciat, având în vedere omniprezenţa ftalaţilor, că între 5% şi 10% dintre naşterile premature din majoritatea celorlalte ţări ar putea fi legate de aceste produse chimice.

Pentru cercetător, peste trei sferturi din expunerea la ftalaţi provine din plastice. Dar „producătorii de plastic nu plătesc pentru efectele asupra sănătăţii, nu se ocupă de aceşti copii prematuri”, a subliniat el.

Conştientizarea potenţialului pericol al ftalaţilor, în special al DEHP, i-a determinat pe unii producători de plastice să încerce să îi înlocuiască cu alţi compuşi din acelaşi grup chimic. „Şi mai înspăimântător”, în acest nou studiu, „ftalaţii de înlocuire sunt asociaţi cu efecte chiar mai mari decât DEHP”, potrivit lui Leonardo Trasande.

Această cercetare nu poate dovedi o legătură de cauzalitate între ftalaţi şi prematuritate, însă „un număr covârşitor de studii observaţionale susţin această ipoteză”, a declarat pentru AFP Stephanie Eick, expertă în sănătate reproductivă la Universitatea din California, care nu a fost implicată în cercetare.

O meta-analiză realizată de cercetători americani şi publicată în 2022 în revista JAMA Pediatrics a arătat că un nivel ridicat de expunere a femeilor însărcinate la ftalaţi a fost asociat cu un risc crescut de prematuritate, între 12% şi 16%, în funcţie de tipul de ftalat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...