G4Media.ro

STUDIU Sentimentul de furie poate afecta sănătatea vaselor de sânge

Foto: Pexels.com

STUDIU Sentimentul de furie poate afecta sănătatea vaselor de sânge

Furia îți poate afecta funcția vaselor de sânge, arată un studiu

Ați simțit vreodată că furia vă curge prin vene? Ei bine, acest lucru nu este prea departe de adevăr, potrivit unei noi cercetări, relatează CNN.

Sentimentele de furie afectează în mod negativ sănătatea vaselor de sânge, potrivit unui studiu publicat miercuri în Journal of the American Heart Association.

„Acest studiu a fost menit să afle: „De ce se întâmplă asta?””, a spus el.

În cadrul studiului randomizat, cercetătorii au împărțit 280 de participanți și le-au dat o sarcină care i-a făcut să-și amintească sentimentele de furie, tristețe, anxietate sau neutralitate timp de opt minute.

Înainte și de mai multe ori după sarcină, cercetătorii au luat măsuri ale sănătății vasculare a indivizilor.

„În trecut, au existat unele studii care au legat sentimentele de furie, de anxietate și de tristețe de riscul de boli de inimă în viitor”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Daichi Shimbo, profesor de medicină în cadrul diviziei de cardiologie de la Universitatea Columbia din New York.

Sarcinile de tristețe și anxietate nu au arătat o schimbare semnificativă a acestor markeri în comparație cu sarcina neutră – dar furia a făcut-o, a spus Shimbo.

„Se pare că efectele negative ale furiei asupra sănătății și bolii se pot datora efectelor sale negative asupra sănătății vasculare… sănătatea vaselor de sânge în sine”, a spus el.

În timp ce noua cercetare nu este primul studiu care face o legătură între emoții și impactul cardiovascular, acesta face lumină asupra modului în care funcționează această legătură, a declarat Dr. Joe Ebinger, profesor asociat de cardiologie și director de analiză clinică pentru Institutul Smidt Heart la Cedars-Sinai din Los Angeles. El nu a fost implicat în cercetare.

„Acesta este unul dintre primele studii randomizate și controlate cu placebo bine realizate care ne-a arătat cu adevărat că există schimbări în vasculatura noastră care apar în mod acut ca răspuns la emoțiile pe care le simțim”, a spus Ebinger.

Cum 40 de minute s-ar putea transforma într-o problemă mai lungă

Cercetătorii participanți la acest studiu au observat trei moduri majore în care furia a avut un impact asupra sănătății vaselor de sânge, a spus Shimbo.

În primul rând, a îngreunat dilatarea vaselor de sânge ca răspuns la ischemie, sau la o restricție, a spus el. Furia a afectat, de asemenea, markerii celulari ai leziunilor și capacitatea lor de a se repara, a spus Shimbo.

După sarcina de opt minute menită să inducă furia, impactul asupra vaselor de sânge a fost observat timp de până la 40 de minute, a spus el.

Acest lucru ar putea să nu sune atât de rău în sine, dar Shimbo a spus că ar trebui să fim îngrijorați de un efect cumulativ.

„Noi speculăm că, dacă ești o persoană care se înfurie de nenumărate ori, îți afectezi în mod cronic vasele de sânge”, a spus el.

Furia este o emoție umană și nu poți și nu ar trebui să eviți să o simți cu totul, a spus Ebinger.

Cea mai bună abordare este să înveți să procesezi sentimentele de furie fără a o lăsa să se înrăutățească, a declarat Dr. Brett Ford, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Toronto Scarborough, într-un articol anterior al CNN.

Întrebați-vă: „Ce ar putea să îți împiedice energia sau gândurile? Ce nevoie ai care nu este satisfăcută?”, a declarat Deborah Ashway, consilier clinic licențiat în sănătate mintală cu sediul în New Bern, Carolina de Nord. Nici Ford și nici Ashway nu au fost implicați în studiu.

„Și apoi, odată ce ești conștient de asta, ai controlul asupra ei. Nu te va mai controla acum”, a spus ea, adăugând că acesta este locul din care poți decide cum să mergi mai departe.

Acest ultim studiu despre modul în care furia afectează organismul ar putea ajuta la încurajarea persoanelor care se confruntă cu multă furie să apeleze la terapii comportamentale, a spus Shimbo.

Poate că există modalități – cum ar fi exercițiile fizice sau medicamentele – de a trata efectele negative ale furiei asupra vaselor de sânge, a speculat el.

„Nu este vorba despre a nega furia. Cu toții vom experimenta furie, dar (este vorba despre) găsirea unor modalități prin care să putem atât să o controlăm, cât și să o minimizăm”, a mai explicat Ebinger.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...