G4Media.ro

Studiu: Schimbările climatice înmulţesc cu 30 riscul unor valuri de căldură extremă…

Sursa foto: Pixabay

Studiu: Schimbările climatice înmulţesc cu 30 riscul unor valuri de căldură extremă în Asia / Până la încetarea emisiilor globale de gaze cu efect de seră, temperaturile globale vor continua să crească, iar astfel de evenimente vor deveni mai frecvente şi mai severe

Schimbările climatice au generat valuri de căldură extremă, precum cele care au afectat Bangladesh, India, Laos şi Thailanda în aprilie, cu o probabilitate de cel puţin 30 de ori mai mare, conform unei analize ştiinţifice internaţionale care a fost publicată miercuri, transmite AFP, citată de Agerpers.

Studiul, realizat de douăzeci şi doi de climatologi internaţionali din cadrul iniţiativei World Weather Attribution (WWA), se bazează pe media temperaturilor maxime şi a indicelui maxim de căldură timp de patru zile consecutive din luna aprilie în două regiuni, una care acoperă sudul şi estul Indiei şi Bangladesh, şi cealaltă care include Thailanda şi Laos.

„Cercetătorii au constatat că, pe fondul schimbărilor climatice, astfel de valuri de căldură umede au fost cu cel puţin 30 de ori mai probabile, cu temperaturi cu cel puţin 2 grade Celsius mai ridicate decât în lipsa schimbărilor climatice”, a indicat WWA într-un comunicat.

La 18 aprilie, anumite regiuni ale Indiei au înregistrat temperaturi de peste 44 de grade Celsius, care au ucis cel puţin 11 persoane în apropiere de Bombay. A fost cea mai fierbinte zi din ultimele şase decenii în Dhaka, capitala Bangladeshului.

La 15 aprilie, Thailanda a înregistrat recordul său de căldură din toate timpurile, de 45,4 grade Celsius, în oraşul Tak, unde au fost raportate două decese, în timp ce provincia Sainyabuli din Laos a stabilit un record naţional de 42,9 grade Celsius.

„Până la încetarea emisiilor globale de gaze cu efect de seră, temperaturile globale vor continua să crească, iar astfel de evenimente vor deveni mai frecvente şi mai severe”, a avertizat WWA.

Potrivit WWA, valul recent de căldură umedă din Laos şi Thailanda ar fi fost practic imposibil fără influenţa schimbărilor climatice, cu toate că încă este un eveniment foarte neobişnuit, care are loc doar o dată la aproximativ 200 de ani.

Însă, în condiţiile unei creşteri a temperaturilor cu 2 grade Celsius care va avea loc în decurs de treizeci de ani, dacă emisiile nu sunt stopate, astfel de episoade ar putea să apară la fiecare circa douăzeci de ani, a subliniat WWA.

În Bangladesh şi India, astfel de episoade, care aveau loc mai puţin de o dată la un secol, sunt acum aşteptate, în medie, o dată la cinci ani. Fără reducerea emisiilor, acestea vor avea loc cel puţin o dată la doi ani.

„Schimbările climatice cresc în mod dramatic frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură, unul dintre evenimentele meteorologice cele mai mortale”, a declarat Friederike Otto, lector principal în climatologie la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice din Marea Britanie, citată într-un comunicat.

Oamenii de ştiinţă au ezitat adesea să atribuie un anumit fenomen meteorologic schimbărilor climatice, însă în ultimii ani a apărut domeniul numit „attribution science” (ştiinţa de atribuire), exemplificat de iniţiativa WWA.

Unele fenomene meteorologice au o relaţie cauzală mai complexă cu încălzirea globală, potrivit WWA, decât valurile de căldură sau de frig, seceta şi precipitaţiile extreme, care sunt mai uşor de studiat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. > Până la încetarea emisiilor globale de gaze cu efect de seră, temperaturile globale vor continua să crească.

    A impresia ca o sa creasca si dupa aia, din cauza inertiei sistemului.

  2. Cât timp efectele sunt doar în Asia, nu ne interesează pentru că în Europa masurile impuse de UE vor duce la clima neutral pană în 2050. Cel puțin asa ne asigura guvernanții. Totul este ca noi cetățenii Europei sa ne schimbam mașinile cu altele mai scumpe, sa reducem consumul de energie și sa plătim curent și gaze la prețul triplu. Așa salvăm Europa….

    • Cat timp nimeni nu se apuca de treaba, nu gaseste solutiile si tehnologiile care sa reduca emisiile, toata lumea are pretextul ideal sa stea cu mainile incrucisate.
      Totul incepe de undeva. Si ceilalti vor urma exemolul, daca tehnologiile vor dovedi eficacitate, se vor ieftini prin productie de masa. Si putem „incuraja” tranzitia prin reguli asemanatoare cu cele de pe piata UE. Nimic nu se cumpara sau vinde din/spre afara fara ca productia acestui lucru sa nu respecte clima.