G4Media.ro

STUDIU Parkinson – riscul crește atunci când se mănâncă prost și se…

sursa foto: Pixabay

STUDIU Parkinson – riscul crește atunci când se mănâncă prost și se respiră aer poluat

Studiul publicat în Neurology de cercetători de la Universitatea din Atena și Universitatea Columbia din New York, însoțit de un editorial din partea Universităților din Shanghai (China), Boston (SUA) și São Paulo (Brazilia), este, în ansamblu, simplu și direct: pentru a ne feri de Parkinson, cel mai bine este să evităm așa-numitele alimente ultraprocesate, bogate în aditivi și grăsimi, dar sărace în fibre și nutrienți, cum ar fi gustările preambalate, dulciurile industriale și, în special, mâncarea rapidă. Pornind de la adjectivul „fast” care înseamnă rapid în engleză, articolul se intitulează „Fast food, slow damage”, notează Corriere della Sera.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Studiul, realizat pe aproape 43.000 de subiecți de ambele sexe cu o vârstă medie de 47,8 ani, indică faptul că cei care mănâncă prost accelerează de aproape două ori și jumătate (2,47) apariția semnelor nemotorii clasice care anunță uneori boala Parkinson cu mulți ani: de exemplu, tulburări de comportament olfactiv sau de somn, hipersomnolență diurnă și depresie cronică.

Pentru a monitoriza dietele nesănătoase ale celor care se îndreptau în necunoștință de cauză către boală, cercetătorii au folosit tabele alimentare care urmau să fie completate de viitorii pacienți probabili, care au fost evaluați clinic la intervale fixe pe parcursul studiului care a durat zece ani.

Tabelele au evaluat consumul de sandwich-uri cu carne de vită, porc, miel, pui sau curcan, precum și cel de smântână, lapte de soia, dulciuri de casă sau preambalate; popcorn; chipsuri, sos de roșii și altele. Au fost evaluate, de asemenea, consumul de alcool și cafea, obiceiul actual sau trecut de a fuma, activitatea fizică și IMC (indicele de masă corporală), dar niciuna dintre aceste variabile nu a fost la fel de semnificativ asociată cu așa-numita afecțiune prodromală Parkinson precum consumul de alimente ultraprocesate. Un risc care, de altfel, nu este legat de niciunul dintre aceste alimente în mod special, indicând că sunt caracteristicile lor generale cele care deschid ușa progresiei bolii, o particularitate nefastă pe care alte studii recente au asociat-o, de asemenea, cu dezvoltarea demenței, o boală neurodegenerativă mai răspândită decât Parkinsonul.

Aerul pe care îl respirăm

În Italia, în ciuda unei creșteri recente în rândul tinerilor și al celor mai puțin înstăriți, se consumă mai puține din aceste alimente, deoarece predomină dietă mediteraneană, care, potrivit multor studii, este protectoare atât împotriva bolii Parkinson, cât și a boli Alzheimer.

Dar chiar și în această țară, cetățenii trebuie să se ferească de un alt inamic al sănătății neurologice care poate „sta la masă cu noi” fără să ne dăm seama: este vorba de Pm10, un poluant atmosferic prezent în special în zonele cele mai urbanizate.

Produs al prafului de pe șosele, al uzurii anvelopelor, al arderii lemnului și al motoarelor diesel, în Italia a fost favorizat recent de „bonusul de fațadă”, deoarece provine și din lucrările de construcție, demolare și excavare.

Risc crescut cu 18%

Nici măcar scutul dietei mediteraneene nu pare să fie suficient pentru a reduce riscul de boală Parkinson indus de acest poluant: Pm10 îl crește cu 18% cu fiecare microgram pe metru cub suplimentar din aerul pe care îl respirăm, indiferent de dietă, activitate fizică sau IMC.

Acest lucru a fost descoperit de cercetătorii de la IRCCS Neuromed din Pozzilli conduși de Alessandro Gialluisi, împreună cu colegi de la alte două universități, cu care tocmai au publicat în Nature Parkinson’s Disease un amplu studiu realizat pe o populație de pacienți cu boala Parkinson, identificată într-o cohortă de 24 de mii de subiecți din Molise.

La studiu au participat și universitățile La Sapienza din Roma, LUM din Casamassima și Insubria din Varese, cu colaborarea Departamentului de epidemiologie din Lazio, a Centrului de cercetare a aerului CIRA din Capua și a Departamentului de medicină, epidemiologie și igienă ocupațională și a mediului al INAIL din Roma.

„Acest studiu demonstrează importanța factorilor de risc de mediu în patogeneza bolii Parkinson, punând în lumină mecanisme interne neexplorate până acum –  conchide fostul președinte al Societății italiene de neurologie, Alfredo Berardelli de la Sapienza di Roma  – cum ar fi cele legate de lipoproteine care, acționând ca mediatori între Pm10 și riscul de boală, perfecționează daunele”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.