G4Media.ro

STUDIU Excrementele de pinguin determină formarea de nori care contribuie la răcirea…

Foto: ID 10795006 © Steve Allen | Dreamstime.com

STUDIU Excrementele de pinguin determină formarea de nori care contribuie la răcirea planetei

Un studiu recent publicat în Communications Earth & Environment arată că amoniacul eliberat de guanoul pinguinilor – da, excrementele lor – poate ajuta la formarea norilor care izolează Pământul și împiedică topirea gheții marine, transmite Euronews.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au petrecut două luni în Peninsula Antarctică măsurând aerul din apropierea unei colonii de 60.000 de pinguini Adélie.

Când vânturile suflau din direcția coloniei, nivelurile de amoniac din atmosferă creșteau de peste 1.000 de ori peste nivelurile de referință.

Amoniacul din guano reacționează cu gazele cu conținut de sulf emise de fitoplanctonul marin, formând particule de aerosol care însămânțează norii. Acești nori reflectă lumina soarelui și ajută la răcirea suprafeței de dedesubt, un proces care ar putea încetini topirea ghețarilor și retragerea gheții marine.

Pinguinii acționează ca „emițători majori” ai acestui amoniac, explică autorul principal Matthew Boyer.

„Există o legătură profundă între procesele ecosistemice – fiind vorba de activitatea fitoplanctonului oceanic, precum și de pinguini – și procesele atmosferice care pot avea un impact asupra climei locale”, a declarat el pentru ABC News.

Chiar și după ce pinguinii migrează, guanoul persistent continuă să emită amoniac. Într-un caz, cercetătorii au observat un banc de ceață care a durat trei ore după o creștere a concentrației de aerosoli.

Rezultatele evidențiază cât de interconectate sunt ecosistemele antarctice cu sistemele climatice ale Pământului. Pe măsură ce gheața se topește și habitatele se schimbă din cauza încălzirii globale, nu doar animalele sălbatice precum pinguinii sunt în pericol, ci și procesele naturale pe care le susțin.

Antarctica joacă un rol vital în stabilizarea temperaturilor globale, acționând ca un tampon termic, un rezervor de carbon și motorul curenților oceanici, conform Coaliției pentru Antarctica și Oceanul de Sud. Dar este, de asemenea, una dintre regiunile cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ.

Ghețarul Thwaites – supranumit „Ghețarul Judecății de Apoi” – ar putea ridica singur nivelul mărilor cu până la trei metri dacă s-ar prăbuși.

Înțelegerea modului în care procesele locale afectează sistemele climatice globale este acum mai importantă ca niciodată.

Excrementele de pinguin nu reprezintă singurul aliat neașteptat în lupta împotriva schimbărilor climatice și a distrugerii ecologice.

În Kenya și în alte părți ale Africii de Est, gardurile de stupi se dovedesc a fi o soluție naturală la conflictele dintre oameni și animalele sălbatice. Elefanții evită gardurile pentru că se tem de albine. Acest lucru protejează culturile, fermierii și elefanții deopotrivă.

În Marea Britanie, inginerii au dezvoltat tapet electric pentru a reduce emisiile de încălzire a locuințelor, una dintre cele mai mari surse de carbon în climatele reci.

O companie franceză numită New World Wind a creat, de asemenea, „copaci eolieni” – copaci artificiali echipați cu turbine mici și silențioase care captează energia din briza ușoară din zonele urbane.

Copacii compacți pot genera electricitate pe tot parcursul anului în spații prea înguste pentru turbinele eoliene tradiționale, alimentând totul, de la iluminatul stradal la clădiri mici.

Fie că este vorba de excremente de pinguin sau de tapetul care se încălzește, noi perspective și soluții ca acestea ar putea contribui la modelarea viitoarelor strategii privind schimbările climatice și conservarea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Monunat, acum putem combate încălzirea globală cu rxctemente de pinguin. Propun va prima piramidă din așa ceva să se construiască peste Casa Albă și climate change denialist-ul care o ocupă.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.