G4Media.ro

STUDIU Câinii și pisicile ar putea transmite proprietarilor spitalizați organisme multirezistente la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

STUDIU Câinii și pisicile ar putea transmite proprietarilor spitalizați organisme multirezistente la medicamente

Câinii și pisicile sănătoase ar putea transmite proprietarilor spitalizați organisme multirezistente la medicamente. În plus, oamenii ar putea transmite acești microbi periculoși animalelor lor de companie, potrivit unei noi cercetări care va fi prezentată la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase de la Copenhaga, care va avea loc în acest weekend. Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că riscul de infecție încrucișată este în prezent scăzut, relatează The Guardian.

Studiul efectuat pe mai mult de 2.800 de pacienți din spitale și pe animalele de companie ale acestora a fost realizat de Dr. Carolin Hackmann de la Spitalul Universitar Charité din Berlin, Germania, și colegii săi. „Constatările noastre verifică faptul că este posibil schimbul de organisme multirezistente la medicamente între animalele de companie și proprietarii lor”, a declarat ea la conferință.

Rolul animalelor de companie ca potențiale rezervoare de organisme multirezistente la medicamente (MDRO) – bacterii care rezistă la tratamentul cu mai multe antibiotice – reprezintă o preocupare tot mai mare la nivel mondial. Acest lucru se întâmplă atunci când microbii care cauzează infecții evoluează pentru a deveni rezistenți la medicamentul conceput pentru a-i distruge. Estimările sugerează că infecțiile rezistente la antimicrobiene au cauzat aproape 1,3 milioane de decese și au fost asociate cu aproape 5 milioane de decese în întreaga lume în 2019.

Pentru a afla dacă pisicile și câinii joacă un rol în răspândirea MDRO, cercetătorii au colectat mostre de la 2.891 de pacienți spitalizați și de la orice câini și pisici care locuiau în gospodăriile lor.

Secvențierea genetică a fost utilizată pentru a identifica speciile de bacterii din fiecare probă și prezența genelor rezistente la medicamente. În total, 30% dintre pacienții spitalizați au fost testați pozitiv pentru MDRO. Rata de posesie a câinilor a fost de 11% și a pisicilor de 9% în cazul celor care au fost testați pozitiv la MDRO.

Proprietarii de animale de companie au fost rugați să trimită mostre de la animalele lor de companie și peste 300 au făcut acest lucru. Dintre aceste probe, 15% dintre câini și 5% dintre pisici au fost testate pozitiv pentru cel puțin un MDRO. În patru cazuri, s-a constatat că acești microbi erau din aceeași specie și prezentau aceeași rezistență la antibiotice între animalele de companie și proprietarii lor.

Secvențierea genomului întreg a confirmat că doar una dintre perechile compatibile era identică din punct de vedere genetic la un câine și la proprietarul său. „Deși nivelul de partajare între pacienții din spitale și animalele lor de companie din studiul nostru este foarte scăzut, purtătorii pot răspândi bacteriile în mediul lor timp de luni de zile și pot fi o sursă de infecție pentru alte persoane mai vulnerabile din spital, cum ar fi cele cu un sistem imunitar slab și cele foarte tinere sau bătrâne”, spune Hackmann.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...