G4Media.ro

Ştirea anului vine de la Bruxelles. UE pregăteşte decontul: tăierea fondurilor pentru…

Ştirea anului vine de la Bruxelles. UE pregăteşte decontul: tăierea fondurilor pentru clubul deraiaţilor

Tăvălugul Bruxelles-ului s-a pornit. Marea ştire a anului vine de la UE. Sub presiunea statelor donatoare, Comisia Europeană stabileşte în aceste zile mecanismul de sancţionare a ţărilor care încalcă statul de drept. România va fi, din păcate pentru noi, una dintre ţinte. Fumigenele, fake-news-urile cu „liste negre” aruncate deliberat de coaliţia PSD-ALDE nu mai pot acoperi realitatea. Atacul constant la Justiţie şi la statul de drept, confiscarea instituţiilor, restrângerea libertăţii politice – toate creează imaginea unui stat în pragul iliberalismului. Vestea bună e că apar anticorpii.

G4Media.ro a scris în exclusivitate despre mecanismul la care lucrează Comisia Europeană pentru a lega fondurile europene de respectarea statului de drept. Un mecanism complicat, dar distrugător pentru guvernele care cred că pot continua la infinit să calce în picioare regulile pe care şi le-au asumat. Mare parte din energia europeană e dedicată acum acestui proiect, toată lumea lucrează la detalii, nuanţe şi definirea cât mai corectă a mecanismului.

Aceasta e ştirea zilei. Poate chiar a anului. Pentru că înseamnă că România riscă să piardă miliarde de euro din fondurile europene, adică exact banii care susţin creşterea economică și speranţa dezvoltării. Scandalul despre aşa-zisele „liste negre” de la Bruxelles cu penalii români, scandalul despre „odioasele” protocoale dintre instituţii sunt exemple perfecte de fake-news meşterite prin laboatoarele unor consultanţi politici plătiţi, culmea, din bani publici sifonaţi. Aşa cum tot fake-news a fost scandalul cu arhiva SIPA de acum jumătate de an. Apropo, aţi mai auzit ceva despre acea arhivă?

Anticorpii interni au făcut un lucru excepţional în 2018. Sutele de mii de oameni ieşiţi în stradă au stopat, apoi au întârziat legislaţia comandată de penali. Mai mult: exemplul protestelor din România s-a extins şi în regiune, Cehia şi Slovacia fiind martorele celor mai mari proteste anti-corupţie din istoria lor.

A venit rândul anticorpilor externi.

Uniunea Europeană a păcătuit enorm prin lipsa de fermitate faţă de derapajele lui Viktor Orban. Ideologul iliberalismului a păcălit la nesfârşit Europa şi a demonstrat că poţi rămâne în clubul UE chiar dacă sfidezi regulile, ba mai şi furi cu doua mâini banii daţi pentru dezvoltare. În ultimii doi ani, Orban a fost urmat de câţiva tovarăşi ideologici din Polonia, Cehia şi Slovacia. Breşa iliberală din marginea UE a început să se extindă spre inima Uniunii. România a intrat şi ea în clubul marginalilor, pilotată de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în spatele cărora se ghicesc banii şi interesele unor rechini de ape tulburi.

A venit însă momentul decontului. Germania, Suedia, Olanda şi alte state net contributoare la bugetul UE au decis că e prea mult. Construcţia politică ce le garantează bunăstarea e periclitată de apariţia unor ţări-problemă conduse de lideri corupţi şi autoritari. De ce îi interesează totuşi pe germani, olandezi sau francezi ce se întâmplă la marginea UE, atât timp cât afacerile merg, piaţa de desfacere e asigurată, oamenii de afaceri sunt mulţumiţi? Răspunsul e politic: cetăţenii din vechile state membre pun presiune pe aleşii lor, alertaţi de informaţiile despre furtul banilor europeni, adică ai banilor contribuabililor din ţările donatoare.

Semnalul schimbării a venit fix din aceste ţări în care cetăţenii sunt obişnuiţi să ceară socoteală aleşilor lor. Discuţia a început în câteva cancelarii europene la finalul anului 2016. La jumătatea anului 2017 era deja subiect în diferite formate de lucru ale UE, iar acum e pe masa Comisiei Europene. Miercuri, subiectul a fost discutat de Colegiul Comisarilor, urmează dezbaterea în Consiliul European.

E posibil să existe opoziţie la planul Comisiei Europene. Unii vorbesc chiar de un mecanism în oglindă, care să premieze statele membre care respectă regulile. Mă îndoiesc însă că Ungaria sau Polonia pot fi aduse pe calea cea bună fără sancţiuni. Ambele state ar fi profund afectate fără fondurile UE, oricât ar încerca Orban sau Kaczyński să diminuze importanţa lor. Pentru România, aflată într-un accentuat decalaj de dezvoltare faţă de Polonia sau Ungaria, pierderea fondurilor UE ar fi o catastrofă economică şi politică.

Lucrurile au intrat pe un drum fără întoarcere. Aşa cum arată lucrurile, statul condus formal de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă va intra în coliziune directă cu UE. Aşa îmi explic şi virulenţa uşor ridicolă a premierului Dăncilă la adresa Comisiei Europene. Stăpânii ei i-au dat ca temă ridicarea unui val de indignare în rândul opiniei publice faţă de „asupritorii” de la Bruxelles, „colonialiştii” care vor să ne taie fondurile.

Un cuvânt şi despre Klaus Iohannis. Preşedintele ştia demult despre dezbaterea din interiorul UE. Ştia şi că venirea Vioricăi Dăncilă premier va acutiza problema României, pentru că agenda penalilor care o susţin vulnerabilizează la maximum poziţia de negociere în interiorul UE. Exemplul cel mai bun e chiar scrisoarea ineptă pentru Jean-Claude Juncker, îngrijorătoare prin mesajul anti-european inabil ascuns printre rânduri. Putea face mai mult preşedintele pus în faţa desemnării celui de-al treilea premier PSD? Întrebarea rămâne valabilă.

Ramâne de văzut cum se va poziţiona Klaus Iohannis în dezbaterea din Consiliul European, unde e de aşteptat ca statele din estul Europei să facă un front comun. Dacă va susţine planul Comisiei Europene, Iohannis va face notă discordantă şi va risca blamul intern al PSD-ALDE şi al braţului lor mediatic. În plus, poziţia sa va fi cu atât mai interesantă din perspectiva planurilor privind posibila sa candidatură la şefia viitorului Consiliu European. Toate acestea la un loc, ca şi posibilitatea de a candida acasă pentru un nou mandat, ridică şi mai mult miza unui moment decisiv pentru viitorul României.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Care fonduri? alea care nu sunt accesate? Ce gluma buna!

    • trollule, stii cat sunt numai subventiile de la apia?

    • subventiile de la agricultura nu se pun , ca vin de pa Marte …..ha ha ha

    • În zece ani de la aderare (2007-2017) profitul net al României de la UE (fonduri UE – cotizații plătite de România către UE) a fost de 27 miliarde de euro. Fără alea 27 miliarde îți garantez că nu i se dubla româniei PIB-ul în aceeași perioadă
      https://goo.gl/VzFFLg

  2. Neahh…oricum nu se puteau accesa fondurile alea. Si oricum la Bucuresti se lucreaza pentru o „esplicatie”.

    • se spune ”iesplicație”, vorbește corect !

  3. Și alea dar și fondurile pe agricultură. Care vin direct și nu sunt puține, sunt vreo 3 miliarde de euro! Fără alea agricultura Romaniei e in colaps.
    Și fără fonduri europene, zero investiții. Iar pentru pensii si salarii se fac impumuturi masive.
    Sună bine?

    • pentru „donatorii” germani si olandezi suna chiar foarte bine, de ce ei tre sa-ti trimita tie 3 mlrd de euro din buzunarul lor ca guvernul tau sa fure o jumatate care tot tu si eu va trebui sa o returnam ? cei destepti stiu sa-si numere banii, fata de noi romanii care le permitem guvernantilor sa ne fure si sa-si creasca vilele pe insule ca ciupercile dupa ploaie.

      daca nu-ti place iesi la protest anti psd anti alde, caci ei aduc tara la asa conditii, nu UE este de vina, la urma urmei a fost interesul Romanie sa se asocieze, doar nu a venit UE cu forta si te-a bagat in uniune. daca vrei sa joci atunci invata regulile sau go out

  4. Cred ca in curand va sosi momentul in care opozitia, atata cata a mai ramas, va trebui sa scoata lumea in strada masiv. Cateva zeci de mii de oameni cuminti cu pancarte haioase nu mai sunt suficiente… E frumos sa faci mobilizare pe facebook si pana la un punct chiar eficient dar acum e nevoie de mai mult.

    • Toate la timpul lor, deci sa nu ne grabim. Lasa intai Coalitia comunista sa-si scoata propriile castane din foc (daca mai poate) si sa-si rupa picioarele demonstrind impotenta si prostia, pentru cine n-a priceput inca (sint destui). Si alegerile la timpul lor, nu anticipate, sa aibe timp romanul sa „rumege”.

  5. CCR a comunicat deja ca nu va mai participa la intalnirile MCV, PSD -ul e in cadere libera cu Dragnea in frunte, Melescanu si Tariceanu au o orientare antioccidentala, Dancila trimite scrisori sugerand ca Romania si-a indeplinit conditiile dar CE nu vrea sa ridice MCV-ul. Daca politica de stat devine politica antieuropeana impotriva dorintei majoritatii romanilor, doar pentru a proteja niste infractori, ce credibilitate mai au acesti indivizi ?

  6. Si cred ca trebuie si o pancartă ” Iohannis, trezește-te !”

    • Cu care sa se faca, ce? In limitele date de Constitutie, Iohannis face ce trebuie, fara ostentatie dar cu tenacitate. dar astept cu interes reply-ul cu exemplificarile chestiilor pe care Iohannis, trezit, ar trebui sa le faca si nu le face, pentru ca tu crezi ca-i adormit.

    • KJ e cu pupaturile, masa si dansul, nu prea are ce face. Problema mare e cu papusarii, Dragnea cu executivul si Motocicleanu cu legislativul. Pina nu-i impusca cineva pe astia 2 nu e liniste in tara.

  7. Daca un popor este sub papucul unui grup de infractori cine este de vina?? Infractorul de dragnea? Mincinosul si tradatorul de tariceanu?? De vina este lipsa unitații naționale, lipsa interesului de care dăm dovada fiecare dintre noi….suntem un popor de lași, de șmecherași și te spalați pe creier…când o sa ieșim în stradă 1 milion de români și vom trece peste gardul Casei Poporului, atunci vom putea cere și noi, dar până atunci…infractorii stiu că acest popor a rabdat 45 de ani sub comunisti…ce zic penalii – lasa ca rabdă proștii. noi furăm cât vrem….

  8. Ne saraceste UE,vai de noi,doar SH-ul auto ne mai ramane!Ochii lor sunt atintiti catre planul B,Rusia si China, zic penalii valahi,dar din pacate si astea sunt dependente de capitalul liberal occidental.Cui ramanem?

  9. Sustinatorii PSD, si nu numai, sunt convinsi ca si acum Romania da mai multi bani la UE decat primeste inapoi. Sa vedeti ce o sa marseze guvernul pe retorica asta…

  10. cred ca era si timpul!

  11. Intradevar, Klaus Iohanis este prins intre ciocan si nicovala in aceasta problema, dar Ciumei Rosii trebuie sa li se taie „macaroana” (resursa financiara europeana) daca vrem sa nu-si mai faca de cap cu poporul roman.

  12. Din pacate, taierea fondurilor ar da si mai multa apa la moara nationalistilor (vedeti? daca incercam sa fim demni se pun cu sanctiunile pe noi). Nu cred ca multe regimuri nedemocratice pe lumea asta au cazut in urma unor sanctiuni economice.
    Din fericire, din cate inteleg nu se ia discutie neaparat taierea fondurilor, ci scoaterea guvernelor iliberale din procedura de acordare a fondurilor, urmand ca fondurile sa se acorde direct de la Comisia Europeana. Cel putin am citit la un moment dat ca asta ar fi o varianta de lucru.

    • Asa e stimate domn, ar da apa la moara nationalistilor, dar nici „statul cu mainile in san” nu e o solutie…
      Daca ar fi dupa mine, acum ar fi momentul pentru ”apasarea pedalei” integrarii profunde, cine vrea sa mearga cu Vestul- sa mearga cu Vestul iar cine vrea ”s-o arda” cu mujicii, sa-si pregateasca dermato-cosmetic…partea dorsala…!

  13. e bine dar totusicred ca solutia se afla mai mult in interior decit exterior. vreau sa spun ca si romanii trebue sa fie cetateni responsabili care sa le ceara socoteala politicienilor, cetatenii sa iasa la proteste, societatea trebue sa-si ridice nivelul de cultura de comunicare cu politicienii. adica romanii tre sa inteleaga ca guvernatii sunt alesi pentru a ne servi intersele noastre, guvernantii sunt doar niste manageri, slugile noastre. daca „slugile” se ocupa cu coruptia sau fac lucruri urite atunci noi „stapinii” lor trbue sa ii trimitem la puscarie. problema e ca o parte mare a societatii romane e iresponsabila, aleg coruptii la putere, se vind pentru 2 kg de zahar. nu stiu care e procentajul acestor „idioti utili” dar sunt inca multi si ne trag la fund. asta e cel mai greu lucru, tema de acasa.

    • Pai tocmai, umbland la fonduri, UE arata cetatenilor ce fac guvernantii nu e tocmai in acord cu politica si valorile UE. Dincolo de asta, normal ca mingea ramane in curtea noastra. Acolo a fost mereu.

  14. Esti naiv daca crezi ca e bine. Astia de acum vor sa ne scoata Roamania din UE. Asta le este ca o manusa: „V-am spus noi, suntem doar o colonie a UE!”, „UE nu aduce nimic bun!”, „Copii va pleaca de acasa”. Iar Romanii, la cat de analafabeti nefunctionali suntem nu vor face legatura.

    Iar apoi, prin taierea fondurilor suferim cu totii.

  15. Va faceti sperante degeaba, faptul ca aia ne taie fondurile a fost deja luat in calcul de PSD. Parghii are si Romania, poate sa nationalizeze companii straine, banci straine, si nu cred ca le-ar conveni nici europenilor, care au interese economice aici..

    Din pacate taierea de fonduri are efectul ca in fapt ne indeparteaza si mai mult de UE.

    • GOGU…??? Nu cumva …demaGOGU…?!
      Am nevoie de indicii suplimentare pentru a ma lamuri…Va rog, strigati de 3 ori si cu intonatie: „Mai am un sigur dor,
      L.N.D. la Jilava scriitor…!”

  16. Fondurile alea de le lua preafericitul de la constanta pentru vie? Sau banii luati de smecheri pentru pasunile locale si isi cumpara jeepane si vile in loc sa faca ceva pentru proprietarii de animale??

  17. Pana nu se coace romanu la minte
    Pana nu terminam cu muncitul „afara” si cu atitudinea eu am tot ce vreau restul treaba lor
    Pana cand nu se intelege ca si la nivel national functie o miniglobalizare
    Echilibrul intern si extern va fi precar si evident inclinat inspre dezastru.

  18. Din pacate autodeclaratii anti-corpi sunt tot doar niste lepre care controleaza justitia, dar o fac dupa interese obscure… personale, neconstitutionale si ilegale.

  19. lui Dragnea ii convine, doar sa nu -i confiste lui averile