G4Media.ro

Stelian Ion face un pas în spate după criticile lui Iohannis și…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Sabin Cîrstoveanu

Stelian Ion face un pas în spate după criticile lui Iohannis și propune ca CSM să avizeze o listă de candidați pentru șefia parchetelor, din care să aleagă apoi ministrul Justiției și să-i propună șefului statului. Propunerea inițială, criticată dur de președinte, era un aviz obligatoriu pe propunerea făcută de ministru

Rolul Consiliului Superior al Magistraturii va trebui să crească în cadrul procedurilor de numire a procurorilor-şefi, iar rolul şefului statului „în niciun caz nu va fi scăzut”, a declarat joi ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

„Este o chestiune asupra căreia nu s-a decis încă, dar purtăm discuţii, este foarte posibil să intervină anumite modificări, dar nu în sensul scăderii sau diminuării substanţiale a rolului CSM. În continuare rolul CSM va trebui să crească în cadrul acestei proceduri (…). Sunt variante de lucru (…). CSM-ul să-şi dea avizul pe o listă de candidaţi care să fie avută în vedere ulterior de către ministrul Justiţiei în evaluare, urmând ca apoi să se facă propunerea către preşedinte. În niciun caz nu va fi scăzut rolul preşedintelui în această procedură de numire”, a precizat Stelian Ion, la Comisia juridică din Senat.

El a adăugat că sunt discuţii în coaliţie privind soluţia care va fi adoptată în final, astfel încât să fie îndeplinite şi criteriile impuse de organismele europene, anticipând că proiectul legislativ ar putea fi depus în Parlament în luna iunie a.c.

„Purtăm discuţii în coaliţie legate de soluţia pe care o vom adopta în final şi se prefigurează variante, astfel încât să fie îndeplinite şi criteriile impuse de obligaţiile noastre care decurg din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din rapoartele MCV, din avizele Comisiei de la Veneţia, rapoartele GRECO, toate vorbesc de o creştere a rolului CSM în cadrul acestei proceduri (…) În mod realist anticipez să depunem proiectul în Parlament în luna iunie, pentru că este necesar un termen pentru a lua toate avizele şi pentru a avea aviz şi din partea CSM, care are 30 de zile de la obţinerea tuturor avizelor de la toate celelalte ministere. Ideea e să nu forţăm, pentru că până la urmă soluţiile acestea vor fi aplicabile ani de-a rândul, dar cu siguranţă trebuie depuse, noi avem toată determinarea să facem acest lucru şi suntem pe final cu toate aceste discuţii în cadrul alianţei şi aceste ajustări se pot face. Şi în Parlament, de asemenea, pot fi făcute anumite îmbunătăţiri, pentru că sunt importante toate dezbaterile”, a explicat ministrul.

În context, preşedintele Comisiei juridice, senatorul Iulia Scântei, a vorbit de întărirea rolului CSM în procedura de selecţie a magistraţilor şi de a nu permite eventuale „scăpări” legislative care să ducă la blocaje.

„Punctul nostru de vedere, al PNL, este acela de a identifica şi de a oferi CSM-ului un rol mai mare în procedura de selecţie, astfel cum are acest rol detaliat la nivel constituţional cu privire la cariera magistraţilor şi de a nu permite eventuale scăpări legislative care să ducă la blocaje. Noi trebuie să asigurăm funcţionarea statului, iar o procedură începută pe numirea procurorilor şefi, declanşată de ministrul Justiţiei cu implicarea CSM-ului în zona de atribuţii constituţionale şi definitivată prin actul de numire de către preşedintele României, nu trebuie să aibă în toate aceste etape vreun blocaj la nivel legislativ. Este lucrul pe care îl analizăm acum în cadrul grupului de lucru”, a susţinut Scântei.

Precizările au fost făcute în contextul unei întrebări referitoare la criticile formulate de preşedintele Klaus Iohannis la adresa Ministerului Justiţiei privind modul în care acesta vrea să schimbe procedura de numire a procurorilor-şefi.

Citește și:

Iohannis nu este de acord cu avizul obligatoriu al CSM pentru numirea procurorilor șefi: Proiectul lui Stelian Ion nu a corespuns nici intenţiei coaliţiei, nici spiritului legii

DEZBATERE Legile Justiției: Aviz obligatoriu al CSM la numirea și revocarea procurorilor șefi? Președintele Iohannis se opune, deși programul de guvernare vorbește de un aviz conform / Ce spun foști miniștri ai Justiției, magistrați și reprezentanți ai societății civile

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Sabin Cîrstoveanu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Asa cum va tot zic de citeva zile :

    Un stat membru nu își poate modifica legislația astfel încât să determine o reducere a protecției valorii statului de drept, valoare care este concretizată printre altele de articolul 19 TUE”. Presedintele Romaniei capaciteza cel mai mare numar de voturi date cuiva de catre cetateni . Plingaretii de serviciu sa isi faca datoria . .

    • CJUE a decis restul trebuie sa puna in practica inclusiv ministrul de resort .

    • „Presedintele Romaniei capaciteza cel mai mare numar de voturi date cuiva de catre cetateni . Plingaretii de serviciu sa isi faca datoria . .”. Prea multa putere in mana unui om este nesanatoasa. A fost Iliescu cateva mandate. Azi aproape toti il injura pe el si pe cei care l-au ales. A fost Basescu doua mandate si azi s-a vazut ca a construit un sistem in care a bagat justitia si serviciile secrete in politica. Unde mai pui ca a actionat si ca informator al Securitatii. Eu cred ca in justitie nu ar trebui sa existe nici un om care sa dicteze. CSM sa asigure independenta justitiei. Cum spune Constitutia.

  2. Stelian Ion e o dezamagire, dar tot USR votez, nu putem continua nici cu specimene interlope gen Predoiu, care a numit-o pe Scutea si pe Hosu.

    • Total de acord.

    • Nu, nu, o joacă destul de bine. Dacă CSM face lista este un fel de aviz conform.
      Dar aici vinovat este evident Iohanis. S-a trezit brusc că nu vrea să piardă putere.

    • @Ion
      Perfect de acord.
      Când vine vorba de justiție Herr Präsident ar trebui să-i înțeleagă mai degrabă rolul de mediator, lăsând CSM-ul să-și îndeplinească la rându-i rolul de garant al independenței justiției.
      Chiar dacă acum e controlat de oamenii lui Daddy, asta nu va ține o veșnicie și ne vom putea uita din nou la CSM ca la o instituție serioasă.
      Iar Herr Präsident, o fi el Präsident însă nu e dictator. Dacă CSM-ul decide la un moment dat că un candidat ales de ministrul justiției (deci un politician) nu îndeplinește garanțiile de integritate și imparțialitate, atunci asta e… Trebuie să se supună acestei decizii.
      Doar suntem o declarație, nu Rusia.

    • Cred ca l-a clonat cineva si pe „Vladimir Putin e un gunoi” .
      Stelian Ion e unul din cei cativa din USR care nu au fost compromisi inca.
      Am votat USR si nu mai votez decat daca revin Presada, Gotiu, Viziteu etc.

  3. Vă doresc cu multă căldură, să fiți guvernați veșnic de MÂRȘAVI DIABOLICI, așa cum sunt cei care alcătuiesc actuala majoritate, și bineînțeles că președinte să fie unul asemenea Gaulei_erului klauSS sau unul precum a fost criminalul băsescu.

  4. El crede ca dacă a respins-o pe Adina Florea e tare i se parcare, tot catastrofe sunt la conducerea parchetelor

  5. Asta e problema la noi, procedura. Unii propun, altii avizeaza si cu totul altii accepta propunerea. Daca iese prost este un bun motiv de a da vina unul pe altul. Lucrurile trebuie sa fie clare, ministrul justitie trebuie sa numeasca si sa-si asume raspunderea (sau meritele, dupa caz). Astfel pot face si oamenii comparatie mai usor intre guvernari. Dar, poate unii vor ca treaba sa ramana tulbure, altfel cum am mai putea face dosare politice ca sa il bagam pe Dragnea la beci pentru ca nu s-au dus prietenele lu’ nevastasa la serviciu, iar „Portocala” umbla liber, chiar daca dovezile sunt clare.

    • Predoiu și Iohannis și-au asumat răspunderea pentru numirile: Scutea, Hosu, Licu? Dacă nu, atunci nu era nici înainte răspundere, deci ce să păstrăm, lipsa răspunderii?

  6. Avram Iancu *, draga am licență pe numele asta, ia_ti, te rog, altceva mai progresist care te poate reprezenta. De „Bălcescu” ce zici?

  7. Hai, că deja o mermeleste la greu și Stelian!
    Se cam alege praful de guvernarea asta tampa!

  8. Ăștia de la USR cad ca asabii în câmpie.
    Dar unde e marele sultan, genialul absolvent de liceu agricol și facultate de flori și spații verzi? Marele Dacian ( de la daci) Julien ( de la o carte cu 7 lei și 10 bani din colecția romanul de dragoste) și șef de grup de partide cu nume trăsnite și doctrina” care țipă mai tare câștigă” unde e bre?
    Să mă scuze turcii, dar dacă Bulai se bate pe burtă cu Eminescu îi spun și eu o poezie care se învăța în liceu. Că, dacă i-o spun pe-aia cu dreptatea e o vorbă de dânșii inventată nu cred c- o știe că ăștia n-au răbdare să citească ceva până la sfârșit.

  9. Dar de salarii de 25000 net, de chirii de 1000 euro net ??? Nu zice nimic ???