G4Media.ro

Stelian Ion, despre refuzul extrădării lui Puiu Popoviciu: Este de analizat foarte…

Foto: Inquam Photos / George Calin

Stelian Ion, despre refuzul extrădării lui Puiu Popoviciu: Este de analizat foarte atent ce s-a întâmplat, pentru că o instanţă din Marea Britanie a dat o decizie care sancţionează instanţa română, ceea ce este foarte grav

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a făcut referire, miercuri, la decizia Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii de a respinge definitiv extrădarea lui Puiu Popoviciu, arătând că nu este exclusă o contestare a deciziei, dar că situaţia va trebui discutată în Consiliul Superior al Magistraturii, relatează Agerpres.

Precizările vin după ce, pe 11 iunie, omul de afaceri Puiu Popoviciu a câştigat apelul înaintat Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii împotriva extrădării sale către România. Decizia este definitivă şi instanţa britanică motivează că Popoviciu nu a avut parte de un proces corect în România şi descrie cazul ca fiind unul ”extraordinar”.

„În acest caz este de analizat foarte atent ce s-a întâmplat, pentru că, iată, o instanţă din Marea Britanie a dat o decizie care sancţionează, cumva, instanţa română, ceea ce este foarte grav, aşa încât trebuie să analizăm foarte atent în ce zonă se plasează vina, dacă sunt probleme şi unde sunt probleme. În orice caz, toate dosarele trebuie să se bucure de întreaga atenţie, însă reprezintă un semnal de alarmă şi trebuie să verificăm foarte atent. Vom vedea dacă acea decizie va fi cumva contestată. Dacă nu va fi contestată, o discuţie – şi în cadrul CSM – va trebui să facem şi să tragem nişte concluzii”, a arătat ministrul într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

În acest sens, a precizat că trebuie văzut dacă a fost încălcat dreptul la apărare al omului de afaceri.

„Nu vor rămâne lucrurile aşa, este foarte clar, pentru că trebuie să vedem dacă într-adevăr Instanţa supremă din România a avut problemă de respectare a dreptului la apărare, un drept fundamental. Acum, noi avem încredere în instanţele noastre şi în momentele în care se ivesc astfel de situaţii şi astfel de acuzaţii, totuşi, trebuie să privim foarte atent dacă aceste acuzaţii sunt unele reale şi să vedem unde a fost problema, dacă a fost vreuna. Deci, subiectul nu se va închide, va fi discutat. Eu sper, şi în cadrul CSM – vom vedea dacă este cazul. Deocamdată să primim comunicări din partea părţii britanice”, a spus ministrul.

În ce îl priveşte pe omul de afaceri Alexander Adamescu, ministrul Justiţiei a declarat că procesul acestuia în Marea Britanie s-a încheiat şi că autorităţile române au cerut în mai multe rânduri informaţii despre momentul extrădării.

„Procesul din Marea Britanie s-a încheiat. Autorităţile din Marea Britanie ar trebui să îl predea pe domnul Adamescu şi am solicitat în mai multe rânduri să ni se precizeze când va avea loc acea extrădare, în mod efectiv. Aşteptăm răspunsul, pentru că până în prezent nu am primit detalii. Sunt mai multe solicitări din partea Ministerului Justiţiei şi colegii din cadrul ministerului fac absolut toate demersurile care ţin de Ministerul Justiţiei”, a precizat Stelian Ion.

Omul de afaceri Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, el fiind acuzat că în anul 2013 ar fi dat bani unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit în România pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, în care a fost acuzat de fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare.

După pronunţarea sentinţei, el a fost identificat în Marea Britanie, unde o instanţă a dispus predarea lui la data de 12 iulie 2019. Dar Popoviciu a formulat apel, pe care acum l-a câştigat.

Potrivit motivării Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii, Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial şi a ”suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Prin urmare, instanţa de la Londra consideră că executarea unei pedepse cu închisoarea în urma unei condamnări abuzive ar fi ”arbitrară” şi în consecinţă extrădarea sa ar reprezenta o ”negare flagrantă” a dreptului său la libertate, protejat de articolul 5 al aceleiaşi convenţii europene.

Citește și

Cum a reușit Puiu Popoviciu să convingă Înalta Curte de la Londra că nu a avut parte de un proces corect în România / Martorii lui Popoviciu, despre legăturile judecătorului Tudoran cu Gigi Becali: jucau jocuri de noroc pe bani / Popoviciu l-a angajat pe avocatul lui Julian Assange

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Ion asta e un imbecil. Apelul lui Popoviciu a fost o mascarada – chiar si judecatorul a admis ca nu s-a prezentat nicio dovada, dar il lasa liber, pt ca ”ce-ar fi daca ce spun interlopii aia angajati de Popoviciu este adevarat”…. Sectia speciala si-a facut datoria in sensul ca a donat informatii catre un mafiot, cel mai probabil contra cost (au avut in lucru un dosar impotriva jud. Tudoran).

    Ion asta e cel mai slab min al Justitiei pe care l-am vazut vreodata. Nu face nimic, total absent, si foarte indolent fata de mafia din Justitie.

    • A trimis Stelian Ion la Londra un avocat competent, care sa explice Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii ce a facut mafia in Romania, cum si-a infiltrat oameni la CCR, la Inspectia Judiciara, la Sectia pentru Judecatori din CSM, la ICCJ, la Curtile de Apel, cum a infiintat o Sectie Speciala, ca sa ii scape pe infractorii din mafie de puscarie ?
      A explicat ca Judecatorii corupti din Romania nu ii condamna pe nevinovati, ci ii achita pe infractori.
      A cerut Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii informatii de unde a facut Popoviciu asa o avere, incat sa ii poata angaja pe cei mai scumpi avocati, ca poate plati firme straine sa compromita imaginea judecatorilor si procurorilor care l-au trimis in judecata si l-au condamnat, sa traiasca in lux in strainatate de atatia ani ?
      A cerut Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii sa declare recurs extraordinar in anulare impotriva refuzului de a-l extrada pe infractor ?
      Cum poate Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii sa creada minciunile uni infractor si sa nu creada ce spun instantele din Romania, sa nu creada ce spun MCV-ul, CJUE, Comisia de la Venetia ?
      Ce a facut si ce face Stelian Ion cu ceilalti fugari ?
      Nici macar pe Rizea nu-l poate aduce in tara din Republica Moldova ?

  2. Zic sa-i dam in Judecata … Ia, dati un tel. la Sf. Petru sa faca rezervare.

  3. Mai GURITA de MINISTRU
    Ce facem cu Iorgulescu, Bica, Ghita, Dragomir , Printul Paul ,Savulescu etc etc ?
    Hai fa un efort si raspunde-ne
    Sau intreaba-l pa Barna

  4. ce ministru mirat! asa cere partitura sau a fost improvizatia actorului in cauza?

    cumde judecatorul era prieten cu principalul martor al acuzarii?

    cum de a parasit omul tara?

    cum au facut solicitarea romanii?

    nu exista stat-paralel, nu si nu,

    vorba aceea, nu e nebun ala care cand arunca cu piatra nimereste acelasi geam!

    si avem judecatorii si procurorii cei mai curati din Europa, ii deranjeaza sectia speciala care le baga stres in activitatea pe care o desfasoare spre binele natiunii!

  5. Raspunsul e foarte simplu: reciprocitate. O s ai doara foarte tare pe britanici.

    • Sa stii ca Romania e suprasaturata cu milionari britanici excroci.
      Problema este acolo la englezoi dar pacaliciul asta o da de gard.

  6. TOTUL MERGE PERFECT IN SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”.

  7. Britanicii au dat in vileag justitia securista romaneasca, la care lucreaza activ si ministrul Stelica.

  8. Stelica, iar faci pe prostu!
    Buna e la noi, în Romanica noastră dragă, nu la englezi.
    Iar ne fraieriti!
    Si cand ma gandesc ca unii se declară mândria ca sunt romani!

  9. Aceeasi justitie corupta ii scapa pe infractori in Romania, dar e si invocata pentru a impiedica extradarea. Cu procese ce tin 2 generatii de romani si verdicte „cu suspendare” pentru orice, justitia romana numai corecta nu poate fi… E o justitie dura cu cei mici si blanda cu cei mari. Exact ca intr-un stat totalitar.