G4Media.ro

Statul de drept și anticorupția, absente din declarația comună România – SUA.…

Statul de drept și anticorupția, absente din declarația comună România – SUA. În urmă cu doi ani erau la loc de frunte

Vizita în România a lui Wess Mitchell, Asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA, a avut ca rezultat o declarație comună privind implementarea Parteneriatului Strategic între România și SUA. Din documentul oficial a dispărut, față de precedenta declarație similară din 2016, orice referire la statul de drept, lupta anticorupție și justiție in sens larg.

Astfel, declarația comună semnată azi la București de Wess Mitchell și vicepremierul Ana Birchall după a șasea ediție anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic face referire la teme precum securitate, prosperitate, energie și comerț.

”Angajamentul comun pentru valorile și interesele care stau la baza Occidentului” este formularea din debutul comunicatului.

Din textul declarației lipsește orice referire la statul de drept.

 

Spre comparație, declarația comună din septembrie 2016 arăta încă de la a doua frază că ”Parteneriatul Strategic se fundamentează pe angajamentul comun pentru valorile democratice – statul de drept, piață liberă, respectarea drepturilor omului și relațiile inter-umane”. Și continua cu trimitere directă la lupta anticorupție: ”Angajamentul și reziliența României în a apăra aceste valori și în a continua să progreseze în domenii precum aplicarea legii, guvernare responsabilă și anti-corupție constituie un exemplu puternic în acest sens”.

Reamintim că statul de drept este menționat, ca domeniu de cooperare întărită, și în Declarația comună privind parteneriatul strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii, documentul – cheie pe care se sprijină parteneriatul strategic.

Cele două declarații integrale (sursa: Ambasada SUA)

2016: Declarație Comună privind implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii

„Cea de-a V-a ediție anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Guvernul României s-a desfăşurat la Washington, la 26 septembrie 2016. Parteneriatul Strategic se fundamentează pe angajamentul comun pentru valorile democratice – statul de drept, piață liberă, respectarea drepturilor omului și relațiile inter-umane. Cele două guverne au reafirmat aceste principii și s-au angajat să conlucreze asupra unei game de teme de interes.

Statele Unite ale Americii și România au evidențiat importanța eforturilor continue de promovare a democrației, statului de drept și bunei guvernări pentru păstrarea unor societăți deschise și sustenabile. Angajamentul și reziliența României în a apăra aceste valori și în a continua să progreseze în domenii precum aplicarea legii, guvernare responsabilă și anti-corupție constituie un exemplu puternic în acest sens. Vom continua să cooperăm în ceea ce privește promovarea programelor comune de dezvoltare și asistență tehnică pentru Republica Moldova, Balcanii de Vest, precum și în alte zone.

Cooperarea robustă în domeniul securității reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Pe baza proiectelor de succes, cum ar fi operaționalizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, cei doi parteneri vor continua să coopereze bilateral și în NATO pentru a asigura implementarea rapidă și completă, până în 2017, a angajamentelor Summit-ului Aliat de la Varșovia, în special constituirea brigăzii multinaționale conduse de România, asigurarea prezenței aeriene și maritime Aliate întărite în regiunea Mării Negre, susținute de un program consolidat de exerciții și antrenamente întrunite și multinaționale. Totodată, SUA și România au convenit să își consolideze activitatea în ceea ce privește comunicarea strategică, combaterea terorismului și cooperarea în domeniul securității cibernetice.

Statele Unite ale Americii și România își exprimă susținerea pentru o piață regională a energiei mai transparentă, predictibilă, integrată, diversificată și competitivă. Vom acorda prioritate schimbului de experiență în ceea ce privește elaborarea politicilor în domeniu și expertiza de cercetare. Acordăm o atenție specială realizării interconectorilor de gaz între România, Bulgaria, Ungaria și Austria, și între România și Republica Moldova, precum și accelerării dezvoltării rezervelor off shore din Marea Neagră. Un regim de taxare transparent și stabil, care permite investiții suplimentare pe termen lung în sectorul de explorare și producție din România, precum și dezvoltarea de programe în domeniul energiei sustenabile pentru a combate schimbările climatice și a încuraja investițiile în sectoarele de tehnologii avansate din domeniul energiei din România sunt de importanță deosebită.

Comerțul și investițiile sunt dimensiuni cruciale ale Parteneriatului nostru Strategic, deoarece oferă avantaje comune și regionale, stimulează creșterea economică reciprocă și asigură prosperitatea comună. Vom continua să cooperăm pentru reforme semnificative ale mediului de afaceri prin Planul de Acțiune al României pentru implementarea unor măsuri de bună guvernare în economie. Vom acorda prioritate misiunilor reciproce de comerț și investiții și programelor destinate să sprijine micile întreprinderi, tinerii antreprenori și comunităţile inovatoare de start-up. Ne afirmăm susținerea pentru un Parteneriat Transatlantic ambițios, cuprinzător și reciproc avantajos privind Comerţul şi Investiţiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană.

Parteneriatul dintre țările noastre este stimulat de schimbul liber și deschis de idei și de angajamentul pentru dezvoltarea oportunităților educaționale. Vom dezvolta pe mai departe fundamentul solid al programului Fulbright dintre SUA și România, punând accentul asupra unei cooperări mai strânse în domeniul cercetării și inovării. Infrastructura de expertiză și de cercetare pot susține o gamă largă de explorări științifice. Statele Unite și România vor continua să acorde prioritate vizitelor reciproce și schimburilor inter-umane; ne angajăm să implementăm pe deplin măsurile de creștere a securității din cadrul legislației aferente Programului Visa Waiver şi să cooperăm pentru includerea României în Programul Visa Waiver.

Cea de-a V-a ediţie anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic a inclus reprezentanți din partea ambelor guverne și a fost găzduit de Departamentul de Stat al Statelor Unite. Părțile au convenit ca următoarea reuniune anuală să se desfăşoare în România, la București, în anul 2017.”

2018: Declarație Comună privind implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii

Cea de-a VI-a ediție anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii s-a desfășurat la București, la 19 iunie 2018. Acest parteneriat se fundamentează pe un angajament comun pentru valorile și interesele care stau la baza Occidentului. Cele două guverne reafirmă acest angajament și se angajează să colaboreze pe o serie de teme, pornind de la dialogul fructuos dintre Președintele României și Președintele Statelor Unite ale Americii, care a avut loc la Washington DC, la 9 iunie 2017. Salutăm aniversarea unui secol de la nașterea unei Românii moderne și unite și rolul important al Statelor Unite ale Americii în această privință.

Reafirmăm importanța unui parteneriat transatlantic solid pentru apărarea securității și prosperității ambelor state. Președinția României a Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va reprezenta o modalitate suplimentară pentru România și Statele Unite ale Americii de a coopera strâns pentru dezvoltarea și extinderea parteneriatului transatlantic.

Cooperarea solidă în domeniul securității reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Vom lucra împreună în NATO în sprijinul politicii de solidaritate, descurajare și apărare aliată, și repartizare echitabilă a sarcinilor Aliaților în conformitate cu deciziile luate de Alianță la summit-uri NATO succesive. Partea americană salută investițiile consistente ale României în dezvoltarea capabilităților forțelor sale armate, având ca rezultat o contribuție sporită la securitatea Alianței Nord-atlantice. Este obiectivul nostru comun de a asigura atingerea și menținerea angajamentului asumat de România la Summit-ul NATO din Țara Galilor, de a cheltui 2% din PIB pentru apărare și vom colabora pentru asigurarea consolidării mobilității militare în Europa.

Recunoscând rolul esențial al României în stabilitatea Europei Centrale și de Est, Statele Unite ale Americii își exprimă dorința de a continua cooperarea cu guvernul român în ceea ce privește prioritățile comune în regiune, o atenție deosebită fiind acordată facilitării investițiilor în domeniul energiei, creării unei piețe europene unice a energiei, diversificării rutelor și resurselor energetice, creșterii competitivității și transparenței și avansării interconectivității în sectorul energiei, al infrastructurii și în cel digital. Statele Unite își reafirmă sprijinul ferm pentru Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări găzduit de România în septembrie 2018.

Salutăm dinamica pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale și vom continua cooperarea strânsă pentru extinderea și aprofundarea dimensiunii economice și comerciale a Parteneriatului nostru Strategic. Ambele părți recunosc, de asemenea, importanța consolidării cooperării operaționale pentru prevenirea eficientă și eradicarea traficului de ființe umane.

Având în vedere mediul strategic din regiunea extinsă a Mării Negre și influența sa asupra securității transatlantice, ne reiterăm sprijinul pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei și vom coopera împreună pentru promovarea dezvoltării și asistenței tehnice pentru aceste țări.

Delegațiile la cea de-a VI-a ediție anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic au fost conduse de Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, și Asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA, Dr. A. Wess Mitchell. Reuniunea va fi urmată de lucrările grupurilor de lucru sectoriale care vor aborda aspecte specifice ale acestui dialog strategic. Părțile au convenit să organizeze următoarea întâlnire în 2019.

Foto: Wess Mitchell și Ana Birchall (sursa: Guvernul României)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. we are fucked ..

  2. Au invercat oamenii, dar cand au vazut ca n-au cu cine au lasat-o balta, cat timp sa ii repeti „copilului retardat” al Europei aceeasi chestie si sa il vezi ca tot ca el face… iti racesti gura de pomana si mai bine cauti alti „copii” mai ascultatori si dornici sa invete.

  3. Marele Licurici a abandonat binomul,au realizat ce abominațiuni au făcut de cei doi titani Kovesi și Coldea și i-au aruncat că pe o măsură stricată,vin vremuri grele rezistenților!

  4. „vicepremierul Ana Birchall”!

  5. Pai asa e cand lucrurile incep sa intre in normal!

    • Care este normalitatea in cazul tau? Sa zicem ca se schimba Laura Kodruta Kovesi. Sa zicem ca este schimbat Iohanis. Daca Dragnea este totusi judecat si condamnat, tot stat paralel se cheama? Cand incetati sa va opriti din a termina cu prostia de stat paralel si Soros, sunt chiar curios? Pentru voi Pamantul este plat? A fost lumea 10 ani cu Basescu in gura, acum au gasit altele? Sincer nu inteleg, acum psd are majoritatea aproape in toate institutiile: parlament, guvern, ccr, primarii…si voi tot tipati ca e stat paralel. Sunteti incredibili daca nu chiar patetici :-/

    • @EU: Tu chiar crezi ca alde Pudila si Oltete exprima opinii in vederea vreunei polemici?!

      Don’t feed the troll!

  6. Trebuia sa intelegem de mult ca Trump isi baga la randu-i picioarele in statul de drept si ca Dragnea stie asta foarte bine. A durat si va mai dura ceva pana cand aparatul institutional al SUA isi va arata slabiciunile pe care Trump stie si intelege sa le exploateze si va incepe sa cedeze, dar se va intampla.

  7. Păi nu e clar?
    1. Pe Trump îl interesează afacerile și atât.
    2. Au tras de timp cu Marea Neagră.
    3. Omul a venit să rezolve problema de miliarde.
    4. S-a întâlnit cu Dragnea.
    5. La schimb, Dragnea i-a cerut să o lase mai moale cu anticorupția.
    6. Omul s-a conformat, că nu pentru asta venise.
    7. Dragnea jubilează
    PS Faza cu lipsa parlamentarilor PSD când trebuia votată ceva achiziție de armament american a fost doar așa, un exercițiu de putere.
    Concluzia a spus-o GeorgeT.

  8. Cred ca americanii au realizat ca cu Dracnea si ai lui nu te poti pune, ca nu ai ce sa le faci, ca daca ii superi se arunca imediat in bratele lui Putin.

  9. @ pudila-Prostila tu esti sigur ruda cu Dabija ca prea de #rezist te doare grija.

  10. Pe americani ii intereseaza gazele si pertolul de la Marea Neagra. Au discutat cat se poate de simplu cu penalul – dati legea „Offshore-ului” sa va putem sifona legal resursele de la Marea Neagra si promitem ca nu ne amestecam in ciorba voastra (oricum, poporul roman merita ce a votat!) ori nu dati legea si va tocam.

  11. Nu SUA este responsabilă de succesul Statului de Drept în România ”!
    Românii sunt responsabili !
    SUA au explicat românilor că Democrație înseamnă Puterea Poporului iar această Putere se exprimă prin Statul de Drept și ne-a îndemnat pe noi, cetățenii români, să luptăm pentru a-l instituționaliza, a-l respecta și a-l apăra.
    Reprezentanți de seamă din SUA ne-au felicitat atunci când lumea întreagă a constatat că există în România personalități și instituții care duc un război continuu cu Grupul Infracțional Organizat (GIO) care atacă Statul de Drept și că există cetățeni susțin moral acest război iar atunci când au fost chemați (referendumuri) acești cetățeni au votat majoritar împotriva GIO.
    Trecut-au anii… iar GIO a schimbat metodele de luptă.
    GIO a construit un mecanism al subminării economiei naționale prin falimentarea, înstrăinarea sau ignorarea resurselor umane și naturale ale României ceea ce a declanșat Marele Exod al forței vitale a electoratului românesc spre țări care ofereau locuri de muncă și salarii compatibile cu existența normală.
    După ce a verificat că diluarea forței electoratului este reală (participarea slabă la vot în ultimile scrutinuri) și că cei rămași în țară sunt dependenți ori de Bugetul de Stat (ajutor social, pensie ridicol de mică) deci nu prea se mai gândesc la Democrație ori de salariul frumușel pe care-l primesc de la multinaționale (trăind astfel într-o bulă a lipsei de interes față de ”restul sărăntocilor”) GIO se află astăzi în fața bătăliei finale în care va aplica ultimile lovituri asupra Statului de Drept:
    – distrugerea Sistemului de Legi pe care se sprijină lupta anticorupție;
    – legiferarea impunității față de abuz de putere și de corupție;
    – legiferarea de indemnizații, salarii și pensii ”nesimțite” pentru membrii săi.

  12. vicepremierul Ana Birchall nu e aia care îi dădea șpagă lu Mircea Geoană să ajungă și ia Cucoană???? Sincer sa fiu avem ce ne merităm toate scursurile din parlament sunt creaturi de Romania , nu sunt din alta tara sunt toții Romanii . Ce m-am supărat când a declarat unu , nu mai știu cine că suntem,, un popor de Curve și Alcolisti ” dar după atâtea anii văd că are dreptate , îmi cer scuze că v-am adresat injurii atunci .

  13. La ce presedinte are acum Statele Unite , aproape ca sint mindru de Dragnea si Dancila!!!!!!

  14. Cu aceasta abordare gen piata de legume. pe termen lung americanii pierd masiv din simpatia de care se bucura din partea romanilor. Nu e exclusa aparitia unui curent antiamerican in randul componentei liberale si progresiste a societatii romanesti. Daca americanii, acum prin Trump, pentru o exploatare de gaze, pentru un contract de armament, e adevarat, valori mari, dar totusi meschinarii raportat la valorile fundamentale de libertate si stat de drept pe care ei, americanii, le apara oriunde pe mapamond, atunci in Romania, multe generatii de aici incolo vor fi la fel de populari cum sunt rusii acum.