G4Media.ro

Statele Unite vor anunţa marţi „o descoperire ştiinţifică majoră” în domeniul fuziunii…

Sursa foto: Pexels / Ramaz Bluashvili

Statele Unite vor anunţa marţi „o descoperire ştiinţifică majoră” în domeniul fuziunii nucleare

Departamentul american al Energiei se pregăteşte să anunţe în această săptămână „o descoperire ştiinţifică majoră” în domeniul fuziunii nucleare, potrivit unei declaraţii făcute duminică, informează AFP.

Cotidianul britanic Financial Times (FT) raportase cu câteva ore mai devreme că oameni de ştiinţă de la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore (LLNL), situat în California, au obţinut recent „un câştig net de energie” la un reactor experimental cu fuziune nucleară.

Ar fi pentru prima dată când cercetătorii reuşesc să producă mai multă energie într-o reacţie de fuziune – precum cea care se produce în Soare – decât cantitatea de energie consumată în cursul acestui proces, ceea ce ar reprezenta o descoperire importantă în domeniul cercetărilor care privesc obţinerea unei surse de energie fără carbon.

Invitaţi să comenteze articolul publicat în FT, purtătorii de cuvânt ai Departamentului Energiei şi laboratorului LLNL au dezvăluit pentru AFP că secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, va organiza marţi un eveniment în cadrul căruia „va anunţa o descoperire ştiinţifică majoră”.

Purtătorul de cuvânt al LLNL a adăugat că „o analiză este încă în curs de desfăşurare”.

„Aşteptăm cu nerăbdare să dezvăluim mai multe informaţii marţi, când acest proces va fi terminat”, a adăugat aceeaşi sursă.

Reacţia de fuziune care a produs un câştig net de energie de 120% s-a produs în decursul ultimelor două săptămâni, a raportat FT, citând trei persoane care au cunoştinţă despre rezultatele preliminare ale experimentului.

Fuziunea nucleară este considerată de susţinătorii ei drept o energie a viitorului, în special pentru că ea nu produce gaze cu efect de seră şi pentru că elimină foarte puţine produse reziduale.

Dacă această descoperire este reală, ea va putea schimba datele problemei pentru planeta noastră”, a scris pe Twitter Ted Lieu, membru al Congresului din California, după publicarea acelui articol în FT.

Fuziunea diferă de fisiune, tehnica utilizată în centralele nucleare actuale şi care constă în spargerea legăturilor dintre nuclee atomice grele pentru a recupera apoi energie.

Fuziunea este procesul invers: se combină două nuclee atomice uşoare pentru a crea unul greu. În cazul de faţă, doi izotopi ai hidrogenului, dând naştere unor atomi de heliu.

Instalaţiile de la LLNL sunt compuse din aproape 200 de lasere de mărimea a trei terenuri de fotbal, care ţintesc un punct minuscul, spre care trimit niveluri înalte de energie, pentru a iniţia o reacţie de fuziune.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Sah-Mat Ciolovecia dacă energie poate fi practic gratis și nelimitată. Mai bine plecăm pe un asteroid mai masiv, îl golim pe dinăuntru, punem sursa de energie in interior, ii imprimăm rotația dorită și scăpăm de 8 miliarde de cr371ni.

    • Abordarea americanilor nu imi pare sa duca la un proiect care sa poata fi exploatabil economic. Degeaba pompezi energie cu niste lasere intr-un esantion de hidrogen care sta cuminte intr-o cutiuta in mijlocul instalatiei. Ok, poate energia produsa de fuziune a depasit energia utilizata cu laserele, dar ce folos ca ai un „poc” spectaculos in punctul de intersectie daca energia rezultata se pierde, nefiind recuperata si convertita din caldura in electricitate. Eu nu vad cum poti sa scalezi conceptul pentru a produce continuu energie si mai ales s-o recuperezi.
      Mai degraba conceptul de reactor toroidal al europenilor imi pare fezabil. Acolo pompezi „combustibilul” in reactor, il faci plasma (tinuta sub control prin camp magnetic), produci fuziune (si deci energie). Banuiesc ca e posibil sa scoti controlat o parte din plasma si sa recuperezi din caldura ei, apoi s-o reintroduci in reactor. Sau folosit orice alta metoda de recuperare a energiei. Pare mai practic, mai potrivit pentru o functionare continua, cum se presupune sa ar trebui sa functioneze un reactor.

    • Nu sunt experimente atat de diferite. Dimensiunea camerei in care are loc reactia e una dramatic diferita. 190-200 de lasere ochesc un graunte de piper din plastic in care se afla combustibilul ce urmeaza sa fuzioneze-izotopi ai hidrogenului. Grauntele se afla intr-o camera de reactie cam cat un sambure de cireasa, dar nu este lovit direct de sutele de fascicule laser, radiatia UV a laserelor este directionata catre peretii din metal ai camerei tinta. Metalul camerei de reactie este excitat de fasciculele laser si se dezexcita emitand radiatie X. Aceasta este radiatia care induce explozia capsulei din plastic in care se afla izotopii hidrogenului. Explozia duce la o compresie imensa a miezului de fuziune si, teoretic, poate produce fuziune. Reactia de fuziune trebuie sa se autointretina, energia unei fuziuni trebuie sa produca un lant de alt fuziuni. Au reusit oare sa comprime suficient miezul de fuziune ?
      In stele, compresia este asigurata in campul gravitational imens al stelei, un camp atat de mare care “inghite” steaua cand toate fuziunile posibile din volumul ei s-au terminat ducand la explozii de supernova daca steaua este una mare.

  2. Asta ar fi într-adevăr vestea mileniului și un game-changer total. O sursă de energie curată, nelimitată și cu costuri relativ mici de producție ar schimba complet soarta planetei. În primul rând pentru că ar reduce poluarea și emisiile de gaze cu efect de seră – încetinind și poate chiar pe termen lung schimbând cursul schimbărilor climatice catastrofale.
    În al doilea rând ar tăia sursa principală de venit a unor state teroriste cum e Rusia, sau a unor state totalitare care trăiesc doar din petrol și gaze (statele arabe și nu numai) . În plus ar da un avantaj strategic lumii occidentale (dacă ar reuși într-adevăr implementarea acestor surse de energie curată și nelimitată înaintea celorlalți) față de concurența din China.

    • Vor mai trece zeci de ani până acolo.

    • Nu exista „schimbari climatice catastrofale”. In Istoria Pamantului au fost etape cu jungla la poli si episoade cu ghetari acoperind latitudinea 45*. Daca au descoperit intradevar ceva fantastic in doua luni Rusia si China au si ele datorita spionajului tip Rosenberg.

    • „și cu costuri relativ mici” pe drq.

    • Bilantul pozitiv de energie e doar una din cele doua pieze lipsa din puzzleul fuziuni nucleare. Cealalta piesa e controlul plasmei pentru o perioada lunga de timp. Pana in ziua de azi nu stiu daca a reusit cineva sa sustina reactia timp de macar un minut. E drept, odata ce ai bilant pozitiv, poti folosi o parte din energia rezultata pt sustinerea si ajustarea campurilor magnetice, deci poate si obtinrerea celeilalte piese a devenit ceva mai facila.

    • Istvane, pamantul suporta bine-merci, au fost pe Pamant temperaturi mult peste sau sub prezent, au fost deserturi unde azi sunt paduri si invers, nivelul marii a variat cu zeci poate chiar 100 metri. Pamantului nu-i pasa, dar civilizatiei umane nu-i va fi totuna. Doar 2 metri de apa peste nivelul actual al oceanului va face greu de locuit o zona de coasta locuita in prezent de miliarde de oameni. Sa nu mai vorbim de perturbarea agriculturii, a zonelor cultivabile, a debitului fluviilor de care depind miliarde. Toate astea te vor afecta fie direct, fie indirect datorita razboaielor pentru resurse, a migratiei.

    • Tiberius, nu mai manca atata”verde” ca ti-a luat mintile si amesteci notiunile rau de tot. Plus ca iti da impresia ca te pricepi la toate de la fisiune nucleara pana la politici imigrationiste.

    • Istvane, sa fii atat de categoric in a spune ca nu exista schimbari climatice (cand majoritatea expertilor te contrazic) inseamna ca esti vreun geniu care transcende cunoasterea obisnuita la care are acces un muritor de rand. Si cireasa de pe tort e sa fii expert si in spionaj, geopolitica si cine stie mai ce…

    • Istvan are dreptate, schimbarile nu sunt catastrofale, urca temperatura cu 1-2 grade. Ce nu intelege Istvan e ca asta crestere are consecinte catastrofale. O crestere (variatie) marunta a conditiilor initiale si ecuatia diferentiala livreaza un alt Pamant, putin probabil din nou un Goldilock.
      Mai era un nedumerit care nu intelegea de ce au disparut dinozaurii cand un marunt pietroi spatial a ciocnit Terra: “pentru ca daca meteoritul nu e cat Terra…. nu are cum, cum adica sa influenteze intr-atat o explozie marunta in Mexic, sau oriunde in alta parte, o planeta intreaga…! “

  3. Energia ieftina sau gratis ar falimenta arabii si pe Putler. 😄

  4. Treaba e așa se încarcă niște condensatori cu energie si se descarcă rapid printr-un laser de valoare x la final obții x+1 , dar încărcarea condensatorilor consuma x+8. Deci fapt nu câștigi nimic ci pierzi. Totuși este un pas mare înainte dar mai este pana sa fie rentabil.

  5. si rusnacii anunta ca au descoperit un medicament ultrarevolutionar care combate 140% migrenele dupa betie…americanii construiesc nave cu care sa colonizeze marte …experimenteaza cu calculatoare cuantice …in timp ce muscalii rosi de invidie… la 10 km dă moscova n au wc in casa….😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂…