G4Media.ro

Statele Unite au decis să își reducă apărarea antiaeriană în Orientul Mijlociu

Statele Unite au decis să își reducă apărarea antiaeriană în Orientul Mijlociu

Statele Unite îşi reduc în prezent apărarea antiaeriană în Orientul Mijlociu, după ce în 2019 şi 2020 au consolidat-o  din cauza tensiunilor cu Iranul – a indicat vineri Pentagonul, confirmând informaţii publicate de Wall Street Journal, notează AFP.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, „a ordonat să retragă în această vară din regiune anumite forţe şi capacităţi, în principal echipamente de apărare antiaeriană”, a indicat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, comandantul Jessica McNulty.

„Unele din aceste echipamente vor fi returnate în Statele Unite pentru întreţinere şi reparaţii devenite foarte necesare. Altele vor fi reamplasate în alte regiuni”, a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt nu a precizat dacă aceste echipamente vor fi transferate în regiunea indo-pacifică, unde Pentagonul doreşte să îşi concentreze eforturile în faţa ascensiunii Chinei.

„Nu vom oferi detalii”, a subliniat ea.

Potrivit Wall Street Journal, Pentagonul a început la începutul lunii iunie să retragă opt baterii antirachetă din Irak, Kuweit, Iordania şi Arabia Saudită, precum şi un scut antirachetă THAAD care fusese desfăşurat în Arabia Saudită.

Fiecare baterie antirachetă necesită prezenţa a câteva sute de militari, iar retragerea lor înseamnă plecarea a mii de soldaţi americani din regiune.

„Menţinem o prezenţă militară robustă în regiune, adecvată ţinând cont de ameninţare, şi suntem încrezători că aceste schimbări nu vor afecta interesele noastre de securitate naţională”, a afirmat purtătoarea de cuvânt.

„De asemenea, ne menţinem flexibilitatea de a returna rapid forţe în Orientul Mijlociu, dacă este necesar”, a adăugat ea.

Statele Unite îşi retrag în prezent toate forţele din Afganistan şi şi-au redus la 2.500 efectivele militare din Irak anul trecut.

Mai multe baterii Patriot au fost trimise ca întăriri în regiune după asasinarea în ianuarie 2020 a generalului iranian Qassem Soleimani într-o lovitură americană.

Sistemul THAAD fusese desfăşurat în Arabia Saudită cu câteva luni mai devreme, după lovituri aeriene împotriva a două poziţii petroliere strategice din regatul saudit, atribuite Teheranului.

Iranul este în continuare considerat o ameninţare majoră în Orientul Mijlociu, dar preşedintele american Joe Biden doreşte ca Statele Unite să revină în acordul de la Viena privind programul nuclear iranian, relateaza Agerpres.

Foto: zboruri, avioane/orientul mijlociu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Biden, cel fara viziune, doreste sa confere credibilitate tuturor regimurilor autoritare si sa-i mulțumească pe liderii lor. Fără fermitate, problemele si amenințările vor persista veșnic.

  2. In filme, vezi cum americanul observa prin satelit racheta abia lansata. In realitate, sistemele antiracheta sunt ata de discrete, ca nici macar aparatul de propaganda nu are curajul sa spuna ca e sigur o lansare din Iran. Nici au vazut cand si-au luat directa ca pe Targu Ocna.