G4Media.ro

Statele UE au nevoie de echipamente medicale de zece ori mai multe…

sursa foto: Facebook/ Bundeswehr

Statele UE au nevoie de echipamente medicale de zece ori mai multe pentru combaterea coronavirusului (document intern)

Statele din UE au nevoie de o cantitate de zece ori mai mare de echipamente de protecţie personală şi alte dispozitive medicale, de felul ventilatoarelor, pentru a combate coronavirusul, faţă de ceea ce pot asigura lanţurile obişnuite de aprovizionare, după cum arată un document intern al UE, prezentat miercuri și citat de The New York Times.

Blocul celor 27 se zbate de mai multe săptămâni să achiziţioneze echipamente esenţiale, de felul măştilor, ventilatoarelor pentru pacienţi cu probleme respiratorii severe şi alte produse sanitare, de la începutul epidemiei de coronavirus pe continent, anul acesta. Dar în pofida eforturilor, „disponibilitatea şi livrarea de echipamente de protecţie personală şi alte dispozitive medicale, în special ventilatoare, în întreaga Europă, rămân preocupante”, afirmă Comisia Europeană într-un document datat 25 martie şi la care Reuters a avut acces.

„Estimările interne ale Comisiei arată că livrările ‘tradiţionale’ nu vor reuşi să acopere decât cca 10% din cerere”, se afirmă într-o evaluare în premieră a materialelor esenţiale pentru combaterea virusului extrem de contagios.

Penuria de echipamente sanitare expune personalul medical la riscuri mai mari de contaminare, ceea ce îi periclitează pe pacienţii care ar putea fi infectaţi de medici şi asistente.

În Italia şi Spania, cele două ţări UE cel mai afectate până acum de epidemie, peste 5.000 de cadre medicale au fost infectate, conform cifrelor oficiale date publicităţii marţi. Astfel, numărul de îmbolnăviri din rândul personalului sanitar ajunge la aproape 9% din totalul cazurilor înregistrate în Italia, şi la peste 13% în Spania, deşi există o probabilitate mai mare ca medicii să fie testaţi, decât populaţia în general.

Documentul Comisiei arată că majoritatea statelor UE au rezerve şi capacităţi limitate de suplimentare a producţiei de produse medicale, ceea ce le expune la agravarea deficitului dacă nu vor fi importate rapid echipamentele esenţiale.

Marţi, Comisia a anunţat că se apropie de convenirea unor acorduri cu furnizorii de măşti de faţă, ochelari de protecţie şi alte echipamente, la aproape două luni de la lansarea unui proces comun de aprovizionare în numele a 25 din cele 27 de state membre UE, pentru achiziţia de materiale de protecţie. Ofertele sunt evaluate şi echipamentele ar trebui să fie disponibile la două săptămâni de la semnarea contractelor de către guvernele din UE cu ofertanţii, arată comisia într-o declaraţie.

Executivul european a iniţiat săptămâna trecută proceduri de achiziţie de ventilatoare şi truse de teste, iar documentul arată că licitaţiile vor avea loc la sfârşitul lunii martie. De asemenea, încurajează folosirea imprimantelor 3D şi conversia liniilor de producţie din fabricile locale.

Blocaje

Situatia este agravată de restricţiile impuse de unele state UE asupra exporturilor de materiale medicale către alte state UE.

În încercarea de a restrânge răspândirea virusului, frontierele au fost închise sau se fac verificări îndelungate la multe frontiere interne pe unde mărfurile treceau liber înaintea crizei. Aceasta produce întârzieri în aprovizionarea cu mărfuri, inclusiv echipamente sanitare şi medicamente.

„Timpii de aşteptare înregistraţi de curând la unele frontiere interne UE au depăşit 24 de ore, chiar şi pentru livrări medicale”, se arată în documentul UE, care face referire la cozile din trafic în special de la frontierele dintre ţările est-europene.

Un plan UE de accelerare a traversării frontierei pentru produse esenţiale, cu ajutorul unor coridoare de urgenţă, nu funcţionează încă adecvat. „Până acum, doar trei state membre au introdus pe teren coridoare verzi pentru a încerca să atenuăm congestia”, se arată în documentul comisiei.

Şi restricţiile comerciale împiedică livrarea de materiale sanitare. Franţa şi Germania au ridicat restricţiile lor comerciale, dar comisia încă mai evaluează impactul la faţa locului, după ce în Spania şi Grecia au fost raportate întârzieri în livrări, spun oficialităţile.

Bruxelles-ul poartă totodată discuţii cu Polonia, Republica Cehă, Bulgaria şi România privitor la restricţiile lor comerciale.

Sursa: The New York Times / Traducerea: Adriana Buzoianu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. UE are acum o oportunitate prin care sa stimuleze productia de esentiale in Europa, fortand pe toti „smecherii”, precum avem si noi in Romania, sa poata impiedica productia de esentiale si critice, in interesele lor (precum spagute pentru a facilita importul marfurilor anumitor companii si monopol pe piata interna prin aceasta).

    Dovada ca aceste lucruri se petrec si au fost cauzate de „ciuma” ce a condus Romania aproape tot timpul de la Revolutie pana in prezent este chiar in sectorul medical. Companii impiedicate de legi sa produca produca chiar esentiale medicale. Companii tarate si aduse in faliment. Totul, ca sa deschida portita unor companii sa importe, companii conduse de ei, sau de cei ce ii spaguiau bine.

    Drept dovada ca „ciuma” a mentinut un control ce astazi duce la punerea in pericol a multor oameni.

    Poate #coronavirus o sa deschida mintea la majoritatea tarii si la alegeri, vom alege oameni ce vor sa se dedice in a face ce trebuie si a lupta cu coruptia in totalitate.

    „Ciuma” trebuie starpita!