G4Media.ro

SRI: Este necesară adoptarea unei decizii centralizate care să impună măsuri minimale…

Sursa foto: Pixabay

SRI: Este necesară adoptarea unei decizii centralizate care să impună măsuri minimale de securitate cibernetică la nivelul instituțiilor medicale / Serviciul a informat ministerele Sănătății și Transporturilor despre atacul cibernetic de la spitalul Witting

Serviciul Român de Informații (SRI) atrage atenția, vineri, într-un comunicat de presă, în contextul atacului cibernetic de la spitalul Witting din Capitală, că este necesară adoptarea unei decizii centralizate care să impună măsuri minimale de securitate cibernetică la nivelul instituțiilor din domeniul Sănătății.

SRi precizează că a informat ministerele Sănătății și Transporturilor despre modul de derulare a atacului cibernetic de la Spitalul Witting.

„Atacurile de tip ransomware, deși sunt de complexitate medie-redusă, pot genera disfuncții majore în activitatea efectivă derulată de instituțiile din domeniul sănătății. În vederea asigurării unui flux constant de servicii medicale, este necesară adoptarea unei decizii centralizate care să impună obligativitatea adoptării unor măsuri minimale de securitate cibernetică la nivelul instituțiilor din domeniul sănătății”, atrage atenția SRI.

SRI a anunțat, în 22 iulie, că s-a înregistrat un atac cibernetic cu aplicaţia ransomware PHOBOS, la Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti. Atacatorii au cerut plata unei sume de bani, însă instituţia nu s-a conformat. Activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă, continuitatea fiind asigurată prin utilizarea registrelor offline.

Comunicatul SRI:

În contextul atacului cibernetic ransomware derulat asupra Spitalului Clinic Nr.1 CF Witting din București, SRI a informat ministrul Sănătății și ministrul Transporturilor și Infrastructurii cu privire la modul de derulare a atacului. În informare, SRI a punctat vulnerabilitățile de care au profitat atacatorii și a transmis beneficiarilor o serie de măsuri de implementat în regim de urgență, în vederea limitării efectelor generate de atac precum și prevenirii unor viitoare atacuri ransomware.

Astfel de atacuri împotriva unor spitale din România reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nivelul scăzut de securitate cibernetică existent și subliniază necesitatea stringentă de implementare a unor măsuri și politici de securitate specifice.

Atacurile de tip ransomware, deși sunt de complexitate medie-redusă, pot genera disfuncții majore în activitatea efectivă derulată de instituțiile din domeniul sănătății. În vederea asigurării unui flux constant de servicii medicale, este necesară adoptarea unei decizii centralizate care să impună obligativitatea adoptării unor măsuri minimale de securitate cibernetică la nivelul instituțiilor din domeniul sănătății.

Asigurarea securității cibernetice în domeniul sănătății prezintă un nivel crescut de relevanță, inclusiv în contextul rolului esențial în gestionarea unor situații de criză, precum cea generată de pandemia de COVID-19.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Pentru acasa: iBlocker Paranoid si accessul din toate tarile e blocat. Poate fi folosit si ca Access Point, VPN etc.

  2. S-a trezit si SRI.
    Care e diferenta dintre un
    angajat la stat care are calculatorul de serviciu conectat la internet si cu CD/porturi USB disponibile sa poata introduce orice
    si
    un mecanic de locomotiva baut?
    Sa ia exemplu de la ANPC… cei de acolo au un singur computer conectat la Internet care nu e si in reteaua locala.
    E scump sa platesti pentru servicii IT reale?

  3. Pana acuma ce faceau? Doar pescuiau?

  4. si anume legea 362 din 28 decembrie 2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice.

    e transpunerea in legislatia nationala a directivei NIS.

    intregului sector medical i se aplica aceasta lege specifica.
    doar ca n-o aplica nimeni, nu se dau amenzi, nu exista vointa politica (evident, ar trebui alocate si niste fonduri pentru asta. Fonduri probabil mai greu de sifonat).

    asa ca facem campanii de PR, de constientizare.

    • Am auzit ca fac niste smecheri rude de Minister audit IT la Spitale. Pe mii de euro la zeci de spitale. Prostii platesc ca cica auditul IT e bun. Cineva pe la Info World. Au dat la bani cu caruta. Li se rupe la Virusi si la Ransomeware de auditurile STS pe mii de Euro. Pardon la prietenii de STS, Minister Comunicatii si alti smecheri. Alooo aude DNA ?

  5. Nasii sunt cei mai afectati la sapagi.

  6. Am auzit ca fac niste smecheri rude de Minister audit IT la Spitale. Pe mii de euro la zeci de spitale. Prostii platesc ca cica auditul IT e bun. Cineva pe la Info World. Au dat la bani cu caruta. Li se rupe la Virusi si la Ransomeware de auditurile STS pe mii de Euro. Pardon la prietenii de STS, Minister Comunicatii si alti smecheri. Alooo aude DNA ?

  7. Despre spagi, fraude si deturnari de fonduri ce afecteaza sanatatea publica nu se cunosc date pana la aceasta ora.

  8. In timp ce Citu si Orban se bat pe ciolan fara sa se uite la noi, rusii merg prin datele noastre medicale ca pe bulevard. Si voi tot votati PNL si PSD 55% din timp.

    • Normal, verifica daca pasta de dinti isi face efectul – sa nu fie un tratament activ care-o inhiba 😋

  9. Niste dezinfectanti diluati le-ar trebui la Witting…