G4Media.ro

Sporurile bugetarilor pentru condiţiile de muncă, incluse în salariul de bază –…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Sporurile bugetarilor pentru condiţiile de muncă, incluse în salariul de bază – proiect PNL adoptat tacit în Senat / Camera Deputaților va da votul decizional

Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect de lege care prevede modificarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice în sensul ca sporurile pentru condiţiile de muncă să fie incluse în salariul de bază, transmite Agerpres.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe data de 4 aprilie, a fost citită de vicepreşedintele Senatului Virgil Guran, care conduce şedinţa de luni a plenului.

Potrivit proiectului, iniţiat de 27 de parlamentari PNL, „începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, acordat pentru luna anterioară, se introduce în salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

Salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare prevăzute de prezenta lege se majorează în mod corespunzător.

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, sporurile pentru condiţii de muncă reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se abrogă, mai prevede actul normativ.

Conform expunerii de motive, aplicarea „deficitară” şi „neunitară” a Legii salarizării bugetarilor a generat „multiple discriminări în rândul angajaţilor din sectorul public, precum şi o reprezentare deficitară a politicii salariale în sectorul public”.

Iniţiatorii proiectului arată că, „deşi legiuitorul a prevăzut o ierarhizare a funcţiilor publice, în baza unor coeficienţi de ierarhizare şi în temeiul complexităţii muncii şi al pregătirii profesionale, modificările legislative succesive, operate de regulă prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, aparent nesemnificative, prin care au fost introduse unele sporuri salariale pentru condiţii de muncă, au introdus distorsiuni majore între valoarea salariului de bază, a soldei de funcţie/salariului de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare şi cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă”.

„Astfel, sporurile reglementate în aceste condiţii variază de la 10 – 15% şi ajung la 100% şi chiar şi peste această valoare pentru anumite funcţii de execuţie şi pentru anumite familii ocupaţionale, generând o imagine distorsionată asupra veniturilor brute totale ale angajaţilor din sectorul public”, mai explică parlamentarii PNL.

Ei completează că, prin măsurile propuse, cuantumul niciunui salariu, soldă de funcţie sau salariu de funcţie şi indemnizaţie de încadrare nu va scădea şi nu se generează niciun impact bugetar asupra bugetului general consolidat, cheltuielile de personal nefiind afectate.

Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Asta nu e bine! Asta e manevra prin care se mențin toate toate sporurile și după aceea PCR se va lauda că le-a eliminat.

  2. Am mai vazut filmul asta. Urmeaza sa le redenumeasca si o luam de la inceput

  3. Așa le-a introdus și Tăriceanu sporurile magistraților și s-a ridicat ca o furtună parcă Money Pivniceru și s-a revenit oarecum la situația anterioară. Nu că le-au scos din salar pe cele introduse, alea au rămas acolo bine mersi, ci le-au acordat altele. Este exclus să se întâmple și acum la fel ?

  4. Să dea Măicuța Domnului să se bucure de aceste sporuri cât mai puțin timp posibil.

  5. luminari sa-si cumpere bugetofagii din banii aia, cit mai repede.

  6. O masura benefica pt viitorul Romaniei pt foarte multi salariati , si care totusi nu au salariile cum exemplifica masmedia prin exemplificari izolate in cadrul bugetarilor.
    Practic in luarile de pzitie ale mas media privind bugetarii, parca ar fi asemanatoare luptei de clasa a proletariatului impotriva capitalismului din secolul trecut .
    Pt ca in afara de cateva categorii de bugetari cu salarii enorme ( care nu sunt functionari publici, asa cum ii confunda mas media ), majoritatea nu sunt asa cum pretinde mas media .

    • DE nu iti convine,alege privatul si nu te plange. Sau ai calificare pentru care numai ca bugetar te poti incadra? In privat erai pe minim si necalificat? Bugetarii functionari publici sunt toti niste paraziti,cu diplome de kk si angajati pe P.C.R.

  7. Vorba unui neamt ” un stat falimentar este un stat in care salariul la stat este mai mare ca la privat”.