G4Media.ro

Specialiștii din Delta Dunării: Sacrificarea cormoranilor nu presupune şi revigorarea resursei piscicole…

sursa foto: Pexels/ Andrei Prodan

Specialiștii din Delta Dunării: Sacrificarea cormoranilor nu presupune şi revigorarea resursei piscicole / ”Avem zeci şi sute de mii de turişti care vin să vadă aceste păsări, nu altceva. Cine ar veni să vadă o deltă pustiită, fără păsări?”

Sacrificarea păsărilor ihtiofage nu va avea ca rezultat creşterea resursei piscicole, arată studiile realizate până acum de cercetători, dar cu toate acestea pescarii şi autorităţile din Delta Dunării apreciază actul normativ în baza căruia cormoranii din amenajările piscicole private vor putea fi extraşi controlat, anunță Agerpres.

Mihai Marinov, specialist al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), a declarat pentru Agerpres că reducerea numărului cormoranilor va afecta şi populaţia de pelicani, pasăre simbol a Deltei, pentru care turiştii vizitează Rezervaţia.

„În anii ’70, s-au omorât pelicani mai puţin, dar în schimb cormorani şi alte specii stârci, egrete, inclusiv specii de păsări care nu mâncau peşte – au fost sacrificate aproape două milioane de exemplare, conform unei anumite lucrări, şi peştele dimpotrivă, în loc să crească, cum toţi aşteptau, a scăzut şi mai tare. Deci, omorârea păsărilor ihtiofage nu va duce la creşterea resursei piscicole, ci dimpotrivă. Asta spun studiile care se bazează pe date din teren”, a afirmat reprezentantul INCDDD.

Mihai Marinov a amintit că principala cauză a scăderii resursei piscicole este sistematizarea Rezervaţiei, care a presupus transformarea luciului de apă în amenajări stuficole iniţial, apoi în amenajări agricole, schimbările făcute în Deltă de-a lungul timpului afectând resursa acvatică.

„Sunt date care sugerează că omorârea cormoranilor ar afecta probabil foarte mult şi pelicanii comuni, pentru că există o simbioză. Ştie toată lumea că cele două specii pescuiesc împreună, iar fără cormorani pelicanii nu ar mai avea acces la resursă. După cum ştiţi, în Delta Dunării avem zeci şi sute de mii de turişti care vin să vadă aceste păsări, nu altceva. Cine ar veni să vadă o deltă pustiită, fără păsări?”, a remarcat cercetătorul Mihai Marinov.

El a atras atenţia că existenţa cormoranilor este o dovadă a faptului că în Deltă există peşte, aşa încât această activitate poate fi declarată una durabilă.

„Prin simpla prezenţă a pelicanilor şi cormoranilor avem dovada că încă există peşte, o dovadă ştiinţifică ce permite desfăşurarea în continuare a pescuitului comercial şi celui sportiv în Delta Dunării. E simplu, avem păsări ihtiofage, avem peşte, înseamnă că nu există nicio dovadă care să permită interzicerea pescuitului în Deltă”, a menţionat cercetătorul INCDDD.

El a explicat şi nemulţumirile pescarilor din cauza cormoranilor.

„Cormoranii iau peştele din plasele pescarilor. Ciocul lor este zimţat şi rup plasele”, a menţionat localnicul.

Modificările aduse recent de parlamentari Legii nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic permit extragerea controlată a cormoranilor din amenajările piscicole private din Deltă şi complexul Razim-Sinoe, în tot timpul anului, în baza unei cote de recoltă, în condiţiile în care în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) nu este permisă vânătoarea.

Schimbările legislative vor intra în vigoare după promulgarea legii şi sunt aşteptate de pescari.

„În ultimii ani, cormoranii s-au înmulţit şi avem multe materiale foto sau video în care cormoranii au fost găsiţi în talienele pescarilor, ceea ce înseamnă că peştele din zona respectivă e ori mâncat, ori speriat. Aceste păsări pot cauza foarte mult prin distrugerea plaselor şi alungarea peştelui din zona respectivă. S-au înmulţit atât de mult şi în zona de lac, şi în zona de mare. Practic, oriunde ai arunca unealta de pescuit regăseşti cormorani”, a declarat preşedintele Asociaţiei Goloviţa din complexul Razim-Sinoe, Cătălin Balaban.

Proprietarii de incinte piscicole din Deltă susţin că pagubele provocate de cormorani ajung şi la 80% din producţia anuală, potrivit guvernatorului Rezervaţiei, Gabriel Marinov.

„În cazul amenajărilor piscicole, cormoranul reprezintă unul dintre principalii factori de pierderi materiale, iar lucrul acesta impietează în cascadă asupra altor elemente, inclusiv cele de mediu. O cât mai mare presiune în ceea ce priveşte pescuitul în apele naturale nu poate fi decât dăunătoare ecosistemului. Aceste ferme nu fac decât să sprijine nevoia de peşte pe care turismul o ridică drept problematică în timpul sezonului. Sunt 539 de pensiuni cu peste 12.000 de paturi. Vă daţi seama că şi cererea de peşte e una însemnată”, a afirmat guvernatorul RBDD, Gabriel Marinov.

El a atras atenţia asupra faptului că extragerea controlată a cormoranilor din Rezervaţie va avea un traseu sinuos, similar cu cel al extragerii controlate a şacalilor din Deltă.

Potrivit INCDDD, în Rezervaţie, trăiesc trei specii, cormoranul mic, specie strict protejată, – aici se află aproape 60% din populaţia mondială -, cormoranul mare şi cormoranul moţat, această ultimă specie fiind foarte rară. Anul trecut, în Deltă au fost număraţi circa 40.000 – 50.000 de cormorani, respectiv aproximativ 10.000 de perechi

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Lumea vine in delta pentru pescuit(marea majoritate), nu sa vada cormorani. La cat de putin peste este in delta, le urez celor care vor sa vada cormorani sa se chinuie ca cei care vor sa vada peste.

    • 1. Nu stiu cum 10000 de perechi de cormorani inseamna 50000 de pasari… ce perversi mai sunt oare si cormoranii astia?!?
      2. Daca in Delta vine lumea pentru pescuit in numar tot mai mare, oare ce impact ar putea avea treaba asta asupra „resursei”?!? Ghici ciuperca ce-i…
      3. Ecosistemele naturale, in general, ajung repede la echilibru. Daca e adevarat ca aceste pasari s-au inmultit enorm in ultimii ani, singura explicatie rationala este ca s-au inmultit pentru ca au avut la dispozitie tot mai mult peste, n-are cum sa fie altfel. Cum ecosistemul deltaic natural nu poate oferi o „resursa” in crestere atat de rapida, e clar ca aceste pasari s-au inmultit pe seama exploatatiilor piscicole, sa le spunem „artificiale”. Implicit, nu Delta naturala e primejduita de inmultirea lor, ci afacerile noastre.
      Stiti, eu mi-am facut o plantatie de Pauwlonia tomentosa si ma cam incurca padurea de stejari din vecinatate – n-ar trebui sa obligam autoritatile sa taie stejarii pentru ca-mi strica mie gheseftul???
      4. Aflu ca sunt peste 500 de pensiuni avand ca la 12000 de paturi in Delta. Daca durata medie de sedere este, sa zicem, de trei zile, asta inseamna ca intr-un sezon in Delta – un tinut de cca 3000 km2 – ajunge peste o jumatate de milion de oameni. Nu-s deja cam multi?!? Trebuie sa facem totul sa vina cinci milioane, sau 10 milioane? Pe langa „Litoralul pentru toti” TREBUIE sa avem si programul „Delta pentru toti”?
      Deja nu suntem departe. Am fost stupefiat anul trecut sa vad cat se construieste in Delta, santiere in toata regula la tot pasul, iar pe multe din canalele principale traficul de barci cu motoare zgomotoase (si turate corespunzator, asa cum se face si cu cazanul bemve de-acasa) e ca pe Calea Victoriei la ore de varf. Ce pasari, ce liniste si reculegere, ce natura primordiala… cocalareala ca la mama ei acasa, cu fum de gratare si manele la maximum, sa moara dujmanii mei, ca am bani mai multi ca ei.
      Avem noi, romanii, un talent rar de-a distruge tot ce atingem. Acum, daca ni s-a pus pata pe cormorani, soarta lor e pecetluita.

  2. Pelicanii, pentru că sunt pelicani, nu pot pescui singuri ci au nevoie de cormorani.
    Conform studiilor făcute de specialiștii dein Deltă, vine cormoranul la pelican și-i spune: băh pelicanule care ești tu pelican, dacă vrei să prinzi pește bagă-ți ciocul aici, nu acolo

  3. N-ai cu cine, numai gorobeti si neajutorati mintal gen nea Petrica.