G4Media.ro

Spania, Austria, Danemarca şi Luxemburgul s-au alăturat Germaniei în opoziţia acesteia faţă…

Sursa Foto: Unsplash.com

Spania, Austria, Danemarca şi Luxemburgul s-au alăturat Germaniei în opoziţia acesteia faţă de energia nucleară

Germania a obţinut sprijinul altor patru state membre ale UE în opoziţia sa faţă de clasificarea energiei nucleare drept energie ”verde” şi sustenabilă în taxonomia Uniunii Europene, relevă o scrisoare a Comisiei Europene consultată vineri de Reuters.

Taxonomia constă într-un sistem de clasificare pentru investiţii durabile folosit la nivelul blocului comunitar în vederea atingerii obiectivelor de mediu prevăzute în Pactul Verde european. Interesul acestei clasificări constă în atragerea investiţiilor private în economia verde.

Spania, Austria, Danemarca şi Luxemburgul s-au alăturat Germaniei în opoziţia acesteia faţă de energia nucleară, motivând că investitorii preocupaţi de deşeurile radioactive şi-ar putea pierde încrederea în produsele financiare etichetate drept ”verzi” dacă acestea cuprind energie nucleară fără ştiinţa lor.

Includerea energiei nucleare în taxonomia UE este una dintre temele care divizează statele membre. Ţările care susţin dezvoltarea acestei surse de energie, printre ele fiind Franţa, Polonia şi Ungaria, argumentează de partea lor că această energie nu emite CO2, aşadar ea vine în sprijinul atingerii obiectivelor de mediu ale UE.

Abordările asupra acestei probleme sunt diferite inclusiv în interiorul Comisiei Europene, care a apelat la două comitete de expertiză pentru a face o evaluare. Conform unuia dintre acestea, UE are nevoie de o cercetare mai aprofundată asupra potenţialelor efecte nocive ale energiei nucleare înainte de a o include în investiţiile sustenabile.

Germania a decis cu 20 de ani în urmă să renunţe la energia nucleară, în urma temerilor privind siguranţa centralelor atomoelectrice. Accidentul survenit în 2011 în Japonia la centrala de la Fukushima a determinat Berlinul să accelereze scoaterea din folosinţă a reactoarelor din Germania, relatează Agerpres.

Sursa Foto: Unsplash.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

    • Militanții ecologiști sunt bine intenționați dar procentul celor care înțeleg știința și progresul e cam la fel că peste tot. De aceea ies aberații din astea. Întotdeauna există două fețe ale monedei. Un anumit tip de centrale nucleare sunt periculoase, dar microcentralele par sigure și verzi.

    • Este vorba aci de „opozitie” sau de „pozitionare” :

      „s-au alăturat Germaniei în opoziţia acesteia faţă de energia nucleară”

      BTW, probabil ca energia nucleara este printre celei mai curate si sustenable

    • Las’ ca profita francezii, Germania cumpara de la ei curent…

  1. UE îşi va micşora competitivitatea în favoarea ţărilor care o iau mai încet cu demagogia economiei verzi. Şi nici nu se va putea izola în plexiglas faţă de restul planetei.

    • Demagogia economiei verzi? Tarile acestea din Europa, dar si altele, creeaza mii si mii de locuri de munca de nu au oameni pe care sa-i angajeze si-i cauta in toata Europa, multe din aceste intreprinderi fiind direct rezultatul cercetarii tenace si fara aura data de nu stiu ce Oxford. (Deci un sistem educational care functioneaza.). Otel produs fara CO2, fabrici de baterii, agricultura fara poluarea raurilor si marilor, problema plasticului din rauri si oceane, microplasticul pe care-l mancam pe paine deja, statii de epurarea apelor sa nu arunci mizerii omenesti, medicamente, hormoni in ape sa omori pestii, noi technologii pentru celule solare, etc., etc. Dar ce face cercetarea romaneasca, scoala aia primara care-i sa educe si pe Ionica de la cucuietii de sus si pe Sergiu de Bucuresti? Care la randul lor sa le deschida ochii parintilor obositi de una sau de alta. Daca nu ati inteles ca banii incep sa se invarta in clean technologii, no da, hai sa pierdem toate trenurile. Noroc cu EU care mai forteaza Romania sa faca ceva, pe acesti politicieni amatori, dar nici asa nu facem destul. Ne invartim fericiti in industria gunoiului aruncat in natura din care castiga bani numai mafiotii fara scoala si cu copii tot fara scoala. Ce ma mira este ca in Romania nu se ”aude” nimic despre toata aceasta poveste, nu mai exista ziare, malc pe www media romaneasca?! Atunci poate normal cu aceste furioase comentarii cand auziti ”verde”. Va treziti cand ajungeti in Germania sau Suedia in cautare de joburi. Si Romania pierde trenuri si oameni. Destructiva politica, destructiv mod de a gandi.

    • Nu e demagogie, e noua religie (o componenta a ei) ce se vrea universala.

    • Pe vremea mea adunarea și scăderea se preda la grădiniță. Pasămite pt că produce prea mult, energia verde trebuie subvenționată din taxe peste taxe și impusa centralizat. Auzi, energia verde generează locuri de muncă și bunăstare…ha ha ha. Bine că nu doare.

  2. Niște tampiti, conduși de distrugătoare UE, d-na Markel. Rade Putin de acești idioți și o iubește pe Markel.

  3. Dar gazul rusesc nu polueaza, nu-i asa?

  4. Care e faza cu Germania? Cărbune – nu, nucleară – nu, petrol nu are, pe Trump l-a refuzat cu gazul, rămâne gazul rusesc, niște ventilatoare pe ogoare și ceva panouri solare prin Africa. În plus, interzice mașinile cu motoare cu ardere internă. Ceva nu se leagă, de unde ia megawații necesari, că doar nu s-o baza numai pe faptul că suflă Putin pe țeavă la nesfârșit?
    Sau o face ca și cu deșeurile? Ei plătesc o garanție de 25 de cenți/PET și cică fac ecologie, dar PETurile le fac pachet și le trimit în China, Malaezia sau România. Așa or face și cu energia nucleară, ei își țin solul, aerul și apa curate, dar importă energie electrică din Cehia…

  5. Mai bine ca UE, nu se autosaboteaza nimeni. Si noi facem parte din rahatul ăsta. In schimb Germania „cea nepoluanta” sia acordat licență de exploatare a carbunelui pe 30 de ani si tohmai a facut o noua termocentrala pe carbune. Dar energia nucleară e…poluanta, ce sa faci?

  6. Comentarii pertinente…
    Sigur centralele atomice sunt mai puțin poluante.
    Problema deșeurilor este mai ușor de realizat decât a mat. plastice…

  7. Gazul rusesc – Nordstream I + II este VERDE in conceptia nemtilor ca verdele nazist ! Ca sa nu mai vorbim de INCA multele centrale electrice pe CARBUNE sau – si mai grav !! – modernizarea marilor exploatari de CARBUNE la suprafata din Germania !!! Deci prelungirea duratei de functionare a uriasei exploatari cu INCA vreo 20 – 25 de ani. Dar Romania sa nu incerce sa exploateze si sa foloseasca gazele naturale la centrale electrice ! Banditi au fost nemtii totdeauna si vor mai fi ! Probabil si tova Merkel urmareste un post bine platit l gazprom – Ca postul de TZUCALAR AL LUI Putin este deja ocupat de alta fosta scula mare a Germaniei !!!

  8. Oameni buni Germania are peste 20 de termocentrale pe cărbune care funcționează fain-frumos!
    Ungurii exploatează cărbunele din Apuseni!
    La noi cele 2-3 termocentrale sunt Răul Absolut și doar cărbunele din Valea Jiului este cel mai poluante din Europa😂😂😂