G4Media.ro

Spania a rămas fără aproape 300.000 de muncitori români, după ce diaspora…

Sursa foto: Pexels.com

Spania a rămas fără aproape 300.000 de muncitori români, după ce diaspora a început să plece masiv: ”Nu mai merită să trăiești aici” (presa spaniolă)

Din 2012, comunitatea românească s-a întors, treptat, înapoi în România sau a emigrat spre țări cu o situație economică mai bună, precum Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Italia, scrie El Periodico de Espana.

Sectoarele construcții și agricultură sunt cele mai afectate de retragerea forței de muncă românești: „Aducem oameni din zonele rurale din Ecuador și Columbia”, explică investitorii pentru presa spaniolă.

Daniela, în vârstă de aproximativ 40 de ani, tocmai și-a pregătit bagajul pentru zborul companiei Tarom către București de pe aeroportul Adolfo Suárez-Madrid Barajas. Spune că pleacă pentru o „problema personală”, dar că se va întoarce „la un moment dat”, deși ridică sprâncenele și înclină capul când o spune.

Nici ea, nici prietena care o însoțește, Daniela, nu au clar viitorul în Spania: „Adevărul este că a devenit foarte scump să locuiești aici, nu mai merită”.

„Înainte era mai ușor să găsești de lucru, iar acum ești angajat pentru câteva luni în industria hotelieră (…) iar apoi te trimit la prăjit sparanghel. Dar asta doar dacă îți face contract. Se profită foarte mult” , explică Daniela, care nu exclude sa calce pe urmele surorii sale Adina.

La doar 41 de ani, s-a întors să locuiască în România alături de iubitul ei, după ce a lucrat 14 ani ca menajeră la Madrid: „Cu ce ​​a câștigat urmează să-și cumpere o casă și să înființeze o firmă. Întotdeauna a fost clar că a vrut să se întoarcă”.

„În plus, nu e atât de mare diferența între aici și acolo”, intervine prietena ei, care pleacă și ea:

  • „Acolo (în România, n.red.), de exemplu, nu plătești încălzirea pentru că în multe dintre case folosim lemne de foc [Aproape jumătate din populație. locuiește în mediul rural, unde sistemul de încălzire funcționează mai ales prin conducte care se alimentează cu căldura unei sobe unde se ard lemne, n.red.]”.

Călătoria de întoarcere a Adinei nu este ceva excepțional, ci obișnuit în ultimii ani în rândul populației românești, care a devenit cea mai mare comunitate străină din Spania în 2012.

În acel an erau 833.764 de români în acte, deși numărul lor a depășit cu siguranță un milion, întrucât mai erau sute de mii care nu erau înscriși în bazele de date ale autorităților și lucrau la negru.

Din acel an însă, populația a scăzut treptat. Potrivit datelor oficiale, în Spania au rămas puțin peste jumătate de milion (556.204 mai exact) de români: adică țara a pierduti 277.560 în ultimul deceniu.

„Locuim aici, dar toți avem întotdeauna un picior în România”, explică Ica Tomi, președintele asociației spanio-române Salva.

„Dacă mă întrebi dacă vreau să mă întorc, spun „da, mereu”; sunt aici de 20 de ani, dar am ideea asta, deși voi trăi aici toată viața, cine știe”, spune această femeie, care consideră că fenomenul de emigrare înapoi în ea nu este atât de masiv și a cărei asociere ajută familiile cele mai nevoiașe, în principal romi, care au fost puternic lovite de criza coronavirusului.

Citește articolul integral pe epe.es

Sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Modelul economic de succes: iobăgie migrantă şi aristocrație miliardară. Şi cică există „drepturile omului” 😂😂😂 Pentru aristocraţie numai.

  2. Unde aauzit doamna asta că dacă faci foc cu lemne ”nu plătești încălzirea” ? Lemnele sunt aproape la fel de scumpe ca și gazul, plus o mulțime de inconveniente: magazie, lemne uscate, efort fizic, etc…

    • Lemnele sunt scumpe, dar la dna respectiva la tara probabil ca se fura la greu din pădure.

    • Nu le fura ea! Ea doar se înțelege cu băieții care i le aduc la poarta la preț de dumping!😀

    • „nu plătești încălzirea pentru că în multe dintre case folosim lemne de foc”. E savuros…la cat s-au scumpit lemnele (si alea furate) o sa aiba un mare soc.

  3. Daca e adevarat ca in Spania „…îți dau 800 de euro pentru o zi întreagă…” atunci cat castigi in „…țări cu o situație economică mai bună, precum Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Italia…”? Si sigur are Ungaria o situatie mai buna decat Spania? Si ce naiba inseamna o soba tip salamandră?

  4. Poleiaia occidentului se duce naibii zi dupa zi!

    • Rusia ce poleială a avut? Canci.

    • ti-ai pus oare intrebarea de ce nativii nu mai fac joburile alea? evident ca nu. tu crezi ca romanii i-au dat la o parte pe spanioli? tocmai, ca localnicii au evoluat pe joburi mai bine platite si au nevoie de forta de munca necalificata. tu probabil te asteptai sa le faca si o statuie ca fac o munca necalificata. dar bine ca stii de poleiala….

  5. Se duc cumva in Africa unde este cald tot timpul si nu au nevoie de soba cu lemne.

  6. Votantii aur

  7. În sfârșit se întoarce diaspora acasă…ar trebui să-i așteptăm cu flori, la câți bani au trimis în țară….parcă asta era teoria useriștilor, să respectăm diaspora că trimite bani în țară…

    • Ti e frica ? S ar putea sa trebuiasca sa imparti cu ei ajutorul social ?

    • pai si nu trimite??? sau tu habar nu ai ce pe lume traiesti??? ca eu stiu o groaza cu investitii in casa facute din bani trimisi de la rude care lucreaza afara. dar tu cand esti in bula ta, ai impresia ca esti miez.

    • Bă tara-i bună ,însă locuitorii lasă de dorit, Întreb ca prostu, oare ce ne facem noi.? când ne vom cultiva mai mult decât acum ,corcodacilor, lăsați-o în fasole de treabă, nu știți decât atât, mațele pline, manele, ajutorul social, țuică de electrozi, pufoaică,muncă? Nexam cucurigu barza,și dați vina pe diaspora pupezei din tei, și aici ne mâncăm ouăle unul altuia, așa-i românul, țara se dă dea rostogolul și românul mănâncă ulei și mici inainte de alegeri, treziți-vă și cultivați poporul,cultiva măcar porumb să avem de mămăligă, educație, legi, muncă, și nu vă mai ocupați de diaspora, noi suntem după muncă, românul din România? Am ajuns de râsul lumii, dar de fală când am fost?

    • Poate ar fi cazul. Nu se știe dacă nu acolo va faceți remarcat de viitorul angajator

  8. Din Spania pleacă . În UK nu mai sunt primiți. Nici în celelalte tari nu umbla caini cu covrigi în coada. Cică se întorc în RO. Serios? Unde sunt acești meseriași pe care vrei sa ii angajezi ca deh au mentalitatea de lucru vestica? Asa în plus fata de „marea demisioneala”? Toate lumea pleacă, demisionează, dar unde sunt dacă vrei sa ii angajezi? La furat de lemne?

    • Asta cu mentalitatea vestica e pentru cine nu a stat vreodată de vorba cu muncitori de rand plecați în occident. 🤣🤣🤣

    • unde sunt…. pei dypa ce probabil au lucrat 20 de ani au starns ceva banuti si fi tu sigur ca nu vin sa iti bata tie un cui nici macar in cap…. stiu multi care sa7 apucat de agricultura sau si-au deschis o firma de constructii sau un atelier mecanic nu vin dupa 20 de ani sa iti faca tie pe.plac…. dute si plimbate

  9. Din câte știu eu, Spania are bugetul de investiții mult mai mare ca PIB-ul Ungariei. Dar Ungaria e mai bogata… Sa nu ii întrecem și noi.

  10. Ce este mai rău și urât decât să vezi cum conaționalii români s-au divizat în Diaspora (muncitori români plecați în străinătate) și românii băștinași care nu au reușit/vrut să plece in străinătate la muncă !!!
    Se bălăcăresc unii pe alții ca și cum unii ar fi invadatorii propriei țări,iar ceilalți apărătorii patriei (majoritatea fiind bugetari)
    Trist.Urât.Necivilizat, după 32 de ani de la lovitura de stat românii au pierdut locurile de muncă și educația necesară unei țări din Europa.

    • Foarte buna observația, au reușit sa ne dezbine, de parca nu eram noi destul…

    • Bă tara-i bună ,însă locuitorii lasă de dorit, Întreb ca prostu, oare ce ne facem noi.? când ne vom cultiva mai mult decât acum ,corcodacilor, lăsați-o în fasole de treabă, nu știți decât atât, mațele pline, manele, ajutorul social, țuică de electrozi, pufoaică,muncă? Nexam cucurigu barza,și dați vina pe diaspora pupezei din tei, și aici ne mâncăm ouăle unul altuia, așa-i românul, țara se dă dea rostogolul și românul mănâncă ulei și mici inainte de alegeri, treziți-vă și cultivați poporul,cultiva măcar porumb să avem de mămăligă, educație, legi, muncă, și nu vă mai ocupați de diaspora, noi suntem după muncă, românul din România? Am ajuns de râsul lumii, dar de fală când am fost?

    • Bine punctat

  11. 800 de euro, se dă în Românica, dacă muncești zi și noapte 24 din 24, sau poți lua mult mai mult, dacă muncești de acasă și faci parte din categoria băieților deștepți!

    • Vb sa nu adormi. In fabrica, cu doua sambete lucrate, program de 4 schimburi, 8 ore pe zi, ajungi in jur de 3000 lei. Asta dupa 6 luni- 1 an de vechime. Daca faci un raport munca/ bani, nu e mare diferenta intre Spania si Romania. In Spania lucreaza de dimineata pana seara fara sa comenteze, traiesc in conditii vai de mama lor, mananca pe unde si ce apuca, dar o fac. In Romania au o.problema daca seful ii prinde bauti la serviciu sau ca sunt afara la tigara in loc sa fie in productie, daca la ora 16:00 ar trebui sa termine programul ei stau de la 15:30 coada la poarta, plus ca lucreaza in batjocura. Pe langa asta, vor aer conditionat, nici o ora peste program, etc. Da, astea ar fi conditii normale de lucru, civilizate, dar daca acolo rabzi, de ce nu o faci si aici, daca vrei bani?

  12. Votantii pluseristi si johanisti vin acasa!

  13. S-au întors doar ciorditorii care din cauza pandemiei le este frică să mai dea cu „jula”, și au venit să jefuiască in țară , e mai simplu.
    In Spania și Italia au venit cei care sunt cu studii medii, sunt foarte puțini cu studii superioare.

  14. Bine punctat

  15. Votanții AUR. Nu merita sa stai aici e scump, și dacă vrei sa muncești îți fac contract. Va dați seama, la Romanica poți sa muncești la negru și în plus lemnele le furi ca să te încălzești, deci nu te costa nimic. Mare-i gradina ta Doamne și mulți au sărit gardul.

  16. Nu stiu de ce, dar am senzatia ca e un articol inventat, cele doua „prietene” sunt fictive, la un moment dat autorul le incurca. Cand isi fac bagajele, cand sunt la aeroport, cand spune unaceva apoi cica a spus cealalta…

  17. Un fenomen mult mai amplu și complex, ce nu se poate explica cu doua exemple.

  18. Ce sa facă aici în tara ??? Slugă la patron ptr 1400 de lei pe luna ??