G4Media.ro

Sorin Costreie, consilier guvernamental, despre finanțarea studenților în străinătate: Avem programe gen…

Sorin Costreie / Foto: Gov.ro

Sorin Costreie, consilier guvernamental, despre finanțarea studenților în străinătate: Avem programe gen prima casă, de ce nu am avea și prima universitate? / Exodul creierelor n-ar trebui să ne sperie mai mult decât impostura masivă de „acasă”

Consilierul guvernamental Sorin Costreie a declarat pentru Edupedu.ro despre dezbaterile pe marginea propunerii colegei sale de Cancelarie Mara Mareș (ca tinerii români să primească subvenții de la stat pentru studiile din străinătate pe care să nu le mai returneze dacă rămân în țară) că dacă „avem programe gen prima casă, de ce nu am avea și prima universitate?”, iar „exodul creierelor n-ar trebui să ne sperie mai mult decât impostura masivă de acasă”.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Mai jos, punctul de vedere integral al lui Sorin Costreie, pentru Edupedu.ro:

„Observ că în spațiul public s-a creat recent o situație regretabilă în care s-au polarizat opiniile în fie e bine să încurajăm tinerii noștri să studieze la universități din „afară”, fie e bine să ne focalizăm „înăuntru” doar pe dezvoltarea unor universități românești de calitate. Din punctul meu de vedere aici vorba de o falsă dilemă, lucrurile netrebuind să fie puse dihotomic în structura lui „fie așa, fie altfel”. Situația e complementară și trebuie să vedem că avem nevoie să dezvoltăm ambele componente, mai ales că ele sunt interconectate.

Dacă vrem un învățământ superior de calitate, atunci universitățile noastre trebuie bine conectate la celelalte universități din Europa și, în genere, cu cele din „afară”. Dar conectarea înseamnă tocmai o mai bună circulație a ideilor și specialiștilor care le susțin, o conectare ce duce la proiecte comune și la o mai sănătoasă dezvoltare instituțională. Sunt surprins să văd că se mai gândește astăzi în tușe atât de groase, în această logică dihotomică, în contextul în care spiritul construcției europene este exact cel de a șterge granițele și obstacolele dintre noi. Ca să avem universități ce promovează un învățământ de calitate, cu siguranță că vom avea nevoie să integrăm în ele și specialiști care au studiat în afară. (…)”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. DUPA EXPERIENTA CU DNA-UL SI-AU TRIMIS TOTI INTERPUSI LA „CONDUCERE”. I-AU ALES CA SA FIE ASCULTATORI.
    DE CE SA FURI CU MANA TA ? NU E MAI BINE CU A ALTUIA ?

  2. Hai, mai bine spuneti cine are copil in clasa a XI-a sau a XII-a si nu are bani pentru taxele destul de mari de studii. Eliminati impostura de aici, flexibilizati recunoasterea studiilor facute in strainatate, creati cadrul pentru integrarea celor care au performat prin alte parti si gata! Doar conditionarea eventualilor bursieri deveniti absolventi de a se intoarce sa lucreze in Ro ar putea fi un argument. Doar ca asa ceva nu se poate aplica si foarte bine ca nu se poate. Nu va e rusine?

  3. Am inteles treaba cu prima rabla si prima casa dar cum sustine guvernul din bugetul tuturor economia nationala la rabla la electronice si rabla la universitate?
    Drenanad banii catre producatorii/universitatile din afara?
    Si vor mai reveni creierele valoroase sa li se dea cu flit?
    Au mai fost niste elevi trimisi la studii pe banii ro parca pe vremea lu Nastase dar nu au mai avut loc de competentele politice cu pile valoroase dupa.

    • Ce spui dumneata nu are chiar nicio noima. Am vrut sa-ti raspund ceva, dar n-am gasit nicio intrebare care sa aiba sens. Ori reformulati, ori refulati in alta parte.

  4. alegerea este personala in rest baliverne .

  5. Eu zic să începem cu primul ciclu primar urmat de prima generală și de primul liceu. Să privim cifrele abandonului școlar și vedem de ce. De acord și cu prima facultate dar în special în România. Costul cu studiile în State sau UK ale unui student sunt echivalente cu școlarizarea a 10 studenți aici. Plus că majoritatea vor rămâne acolo. Adică le facem cadouri celor cu PIB mult deasupra noastră. Iar susținerea să nu fie de fațada. Copiii buni proveniți din familii cu probleme financiare trebuie să primească masă și cazare gratuită fie că sunt de 1-4 sau studenți. Plus o sumă ce poate fi folosită pentru pregătire suplimentară.

  6. Programele gen ,,Prima casa ,, , ,,Prima masina ,, , ….. reprezinta o tilharire a acelora care nu beneficiaza . Toti platim contributii la bugete publice prin urmare toti trebuie sa avem acces la astfel de programe .
    Cine promoveaza prin lege astfel de programe ia bani din buzunarele unora ca sa dea altora .
    Pomana din bani publici trebuie oprita . Pomana sa isi faca numai mediul privat . Persoane fizice si / sau juridice .

  7. Costreie, stiam ca esti modest intelectual dupa prestatia ta de pana acum, adica dupa 5 ani ca prorector, pe bani multi, dar mi-ai depasit asteptarile!
    La asta va ganditi voi, derbedeilor, cand finantarea pe student e sub orice critica? Parca ziceai ceva de limbi straine rare, ca ar avea nevoie de finatare mai mare, ca deficit samd…!.Ati facut ceva pt asta? Ati rezolvat tot in invatamantul din Romania si acum v-a venit ideea asta?
    Ticalosilor, tu si partidul ala de hoti „liberali”!