G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu propune ca în școli să fie distribuite teste non-invazive pe…

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Sorin Cîmpeanu propune ca în școli să fie distribuite teste non-invazive pe bază de salivă: Părinții şi-ar da mai uşor acceptul pentru testarea elevilor / Aproximativ 50% dintre cadrele didactice s-au vaccinat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a informat, joi, că, până pe 16 martie, un număr de 135.000 (38%) de angajaţi din învăţământ erau vaccinaţi anti-COVID, procentul cadrelor didactice imunizate fiind de aproape 50%, relatează Agerpres

„La nivelul zilei de marţi, aveam 135.000 de angajaţi din învăţământ vaccinaţi. Adică peste 38%. Dacă ne raportăm la cadrele didactice vaccinate, procentul se apropie de 50%. (…) Acest proces va continua”, a afirmat ministrul, în cadrul evenimentului „Educaţie remedială pentru copiii vulnerabili – intervenţii directe ca răspuns la nevoile actuale”, organizat online de Salvaţi Copiii România.

Potrivit lui Cîmpeanu, unii părinţi nu şi-au dat acordul ca elevii să fie verificaţi cu teste rapide pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus, motivând că acestea sunt „invazive” mai ales în cazul celor mici.

El a amintit că, în urmă cu trei săptămâni, Ministerul Sănătăţii a informat că din 1.150.000 de teste antigen rapide distribuite pentru testarea elevilor şi angajaţilor din învăţământ se folosiseră doar 5.000, iar acest lucru este „mai mult decât îngrijorător”.

„Aceste teste care au fost distribuite (…) au necesitat şi necesită personal medical. Personal medical care înseamnă fie să ai cabinete medicale şcolare şi ştiţi că în 18% din şcoli există cabinete medicale şcolare şi, din păcate, nu în toate aceste locuri există şi personal medical care să administreze aceste teste. Pe de altă parte, au fost considerate de mulţi părinţi ca având un caracter invaziv, mai ales de părinţii celor mici. (…) A fost un motiv pentru a nu îşi da acceptul pentru testarea copiilor, chiar dacă au prezentat simptome sau a elevilor care au fost contacţi direcţi, colegi, ai unor copii care au fost confirmaţi ca fiind pozitivi”, a explicat ministrul.

În opinia sa, o soluţie ar fi folosirea testelor non-invazive pe bază de salivă care se utilizează în multe şcoli din ţări europene.

„Nu doresc să îmi depăşesc limitele de competenţă. (…) Pe de o parte, nu necesită personal medical, ele pot fi auto-administrate, chiar am văzut cu toţii. Deci, înlăturăm problema deficitului de personal medical care să administreze aceste teste. Pe de altă parte, sunt absolut convins, din discuţiile directe cu părinţi, că ar fi mai uşor de acceptat şi-ar da mai uşor acceptul care este conform legii obligatoriu pentru testarea copiilor. Este un lucru care îmi place să cred se va face cât mai rapid prin decizii ale Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia unor teste de acest gen care să fie non-invazive, care să nu necesite personal medical şi nici să nu genereze atâta reticenţă din partea părinţilor”, a declarat Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, în şcoli se respectă „cel mai mult” regulile sanitare. „În şcoli chiar se respectă aceste reguli sanitare”, a susţinut el.

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. S-au vaccinat de n-au mai putut, majoritatea fac rapelul in mai(!) la Astra zeneca. Noroc ca vine vacanta si se mai intrerupe lantul transmiterii in scoli.

  2. Lasati minciuna ca nu vor parintii ! Nu se fac teste nici acolo unde exista dorinta ! Experienta personala:la gradinita personal infectat, copii netestati ! Haos total ! Nu inteleg cum gradinitele pot functiona atata timp cat cei mici nu pot sta cu măști si nu sunt capabil sa respecte distanțarea iar elevii de clasa a 10-11 de ex, care sunt suficient de mari si responsabili cat sa respecte cateva masuri simple stau acasa!

  3. Sa se folosească teste din alea de care nu exista ca pe astea pe care le avem nu are cine sa le recolteze

  4. Copiii trebuie testati, daca apare intr-o grupa un copil bolnav. Cei bolnavi raman acasa, ceilalti, pe baza testului continua sa mearga la gradinita/scoala.
    Procedurile de carantinare trebuie regandite si actualizate, avand in vedere si libera circulatie si existenta vaccinurilor.
    Este necesara o solutie integrata.