G4Media.ro

SONDAJ Peste jumătate dintre locuitorii democraţiilor lumii cred că libertăţile le-au fost…

sursa foto: Pixabay

SONDAJ Peste jumătate dintre locuitorii democraţiilor lumii cred că libertăţile le-au fost restrânse excesiv în pandemie

Cincizeci şi opt la sută dintre locuitorii democraţiilor lumii se declară mulţumiţi de modul în care guvernele statelor lor au reacţionat la pandemia COVID-19, chiar dacă mai mult de jumătate cred că libertăţile le-au fost restrânse în mod exagerat, relevă rezultatele unei anchete la nivel global publicate miercuri, transmite Reuters.

Indicele percepţiei asupra democraţiei (DPI) este cel mai amplu studiu anual care monitorizează atitudinile faţă de democraţie în întreaga lume.

Ancheta a fost întreprinsă de Fundaţia Alianţa Democraţiilor, în colaborare cu compania Latana, şi, potrivit autorilor, este reprezentativă pentru mai mult de 75% din populaţia lumii.

Din cei peste 50.000 de respondenţi din 53 de ţări, puţin peste jumătate au fost de părere că ţara lor este democratică, dar mulţi văd în inegalitatea economică şi puterea companiilor Big Tech ameninţări la adresa democraţiei.

Deşi majoritatea aprobă felul în care guvernele lor au reacţionat la pandemie, 53% cred că libertăţile personale le-au fost restrânse excesiv prin lockdown-uri.

‘Trebuie acum să ieşim din pandemia COVID-19 prin a le oferi oamenilor mai multă democraţie şi libertate’, a afirmat Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Fundaţiei Alianţa Democraţiilor, fost secretar general al NATO şi ex-premier danez.

Dintre cei chestionaţi, 64% au indicat inegalitatea economică drept cea mai mare ameninţare pentru democraţie. Respondenţii din Statele Unite au fost cei mai preocupaţi de impactul companiilor Big Tech asupra democraţiei.

La nivel global, aproape jumătate dintre respondenţi sunt îngrijoraţi că Statele Unite ameninţă democraţia din ţările lor, în vreme ce 38% se tem de influenţa Chinei şi 27% de cea a Rusiei.

Odată cu alegerea preşedintelui Joe Biden, percepţia privind influenţa Statelor Unite asupra democraţiei la nivel global s-a ameliorat faţă de perioada administraţiei Donald Trump. Cu toate acestea, în Europa, Rusia şi China, influenţa SUA este în continuare percepută mai ales ca negativă.

Per total, 62% dintre respondenţi consideră că reţelele sociale au un impact pozitiv asupra democraţiei în ţara lor. Acest procent este de 76% în Venezuela şi de 72% în Hong Kong, unde reţelele sociale au fost folosite pentru organizarea de proteste şi ulterior interzise. În Statele Unite, procentul respectiv a fost de doar 42%.

Majoritatea celor 53 de state incluse în anchetă sunt democraţii pluripartite, dar printre ele se află şi China, Venezuela, Vietnam şi Arabia Saudită.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Si mai urmeaza sa fie restranse odata cu introducerea pasaportului covid. ( mi-am facut ambele doze de Pfizer, dar nu sunt de acord cu restrangeri de libertati)
    #FuckFascism

    • cand cei nevaccinati vor fi in procent asa mic ca nu va mai conta (nu va mai conta pt spitale adica, ca vor putea sa ii ingrijeasca), atunci nu vei mai avea nici pasaport. pana atunci e un rau necesar. nici eu nu sunt de acord cu fake news, dar nu ma intreaba nimeni. ca sa vezi.

    • Unor jigodii waxeriste, bolnave la corp și la cap, trebuie să le „mulțumim” pentru „pașapoarte”!!!

    • esti liber sa incerci „democratiile” din nord coreea, china etc

  2. No sh^t. Pe bune? Pai daca zici asta, atumoat esti numit covidiot.

    Cam aici s-a ajuns.

  3. Ipohondrii lumii, de genul celor care au masca pe fata si cind sint singuri in masina personala, nu sint de acord.

  4. Aia din beciuri sunt în cealaltă jumătate, chiar vroiau mai mult stalinism.

  5. da dupa ce au supravietuit zic ca sunt excesive. daca erau grav bolnavi ziceau ca poate au fost prea laxe. e greu de zis si e imposibil sa le masori cu rigla. pt unii orice restrangere oricat de mica e nejustificata. chit ca asta le salveaza viata. in plus, nu sunt pandemii zilnice ca guvernele sa aiba antrenament cu asa ceva. evident ca s-au facut si greseli, dar cati din cei ce se plang ar fi luat decizia optima? si optima pt cine? ca nu ii poti multumi pe toti.

    • @vermorel,
      Tu te-ai injectat, lătrău vaxerist!? Fac pariu că nu! Te-ar doborâ injecția la cât ești de copt și de puhav!

    • Hahahaha, tu chiar crezi ca ăstora de la butoane le chiar pasa ca mai crapa câte un „urangutan” din 1000? Ești naiv tare, cumetre!

  6. Oamenii s-au obisnuit cu libertatea si nu isi inchipuie ca mii de ani locuitorii planetei ar fi vrut sa aiba parte macar de asa libertati restranse cum au fost in perioada asta. Si oricum lucrurile revin la normal dupa ce ne vaccinam si scapam de pandemie. Ideea e ca democratia inseamna mai mult decat sa facem orice vrem inseamna sa respectam si ce vor sa faca si alti semeni de-ai nostri.

  7. INtr-adevar, Venezuela este o mare democratie, la fel precum Coreea de Nord. In rest, putem sa bagam impreuna Europa (de vest), Rusia si China pentru care SUA reprezinta o influenta negativa. Sunt ultimii ani ai acestor politicieni. Decontul se va vedea la alegeri.

  8. Ca va place sau nu exista varianta cu vaccinarea sau varianta cu restrictiile. Carcaletele lasat sa circule in legea lui face dezastru dupa cum se vede de un an in Brazilia. Asa ca cei care nu vor sa se vaccineze ori iubesc restrictiile ori stau rau la capitolul gandire ca altfel nu se explica de ce ii critica pe cei care se vaccineaza desi si ei vor profita de scaderea numarului de infectari si implicit de ridicarea restrictiilor.

    • Explicatia e simpla,trolii antiwaxeri si-au suplimentat in perioada pandemiei ajutorul social cu ceva maruntis pentru activitatea online,daca se vaccineaza lumea ei pierd suplimentul financiar. Lasati trollilor ca vor mai fi oportunitati de castigat maruntis si pe alte subiecte.

    • Ce noroc pe uscaturile astea, dacă nu găseau ăștia combinatia magica, încă o ardeau ca sobolonaii prin subsoluri.