G4Media.ro

SONDAJ Majoritatea suedezilor sunt, în premieră, favorabili aderării la NATO

Sursa foto: Unsplash / lilzidesigns

SONDAJ Majoritatea suedezilor sunt, în premieră, favorabili aderării la NATO

Majoritatea suedezilor sunt, în premieră, favorabili aderării la NATO, schimbarea opiniei publice fiind determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia, conform unui sondaj publicat vineri, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Într-o lună, numărul susţinătorilor unei aderări în rândul opiniei publice a crescut cu nouă puncte procentuale, ajungând la un record absolut de 51%, în timp ce procentul celor care se opun a scăzut la 27%, o reducere de zece puncte procentuale, conform acestui sondaj al Institutului Demoskop.

Procentul indecişilor rămâne aproximativ la fel, la 22%, mai relevă sondajul, publicat de cotidianul Aftonbladet.

Un prim sondaj publicat vineri a arătat o creştere semnificativă a numărului celor care susţin aderarea, însă nu se ajunsese la o majoritate.

Războiul din Ucraina a schimbat radical şi opinia publică din Finlanda, unde s-a creat de asemenea o majoritate de opinii favorabile, pentru prima dată.

Deocamdată, Suedia şi Finlanda au exclus ideea unei candidaturi la Alianţa Nord-Atlantică, însă dezbaterea s-a relansat, inclusiv printre partidele care în mod istoric se opuneau.

Rusia afirmă de mai mulţi ani că o aderare la NATO a uneia dintre cele două ţări nordice ar avea „consecinţe politice şi militare grave”, un avertisment reiterat vinerea trecută de Ministerul Afacerilor Externe.

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, care urmează să fie primit vineri de preşedintele american Joe Biden la Washington, a făcut apel joi ca ţara sa „să îşi păstreze capul limpede” în privinţa chestiunii NATO.

Suedia şi Finlanda sunt oficial nealiniate, chiar dacă sunt partenere ale NATO de la mijlocul anilor 1990 şi au întors pagina neutralităţii lor la sfârşitul Războiului Rece.

În Suedia, opinia publică era majoritar defavorabilă unei aderări la NATO până la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. De atunci, opiniile favorabile şi cele defavorabile au fost la niveluri similare.

Sursa foto: Unsplash / lilzidesigns

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Gata nu mai vor neutralitate? Eu zic sa mai ramana neutri ca e foarte bine asa

    • asta cu neutralitatea e o vrajeala ieftina.

      IKEA si-a inchis magazinele din RUsia deci unde e neutralitatea?

    • Stim noi „neutralitatea” pe care o vrea Putin. E genul de „neutralitate” promovat de R. Moldova pana acum cativa ani, adica un fel de zona gri, fara legi si justitie functionale, locul unde oligarhii pot spala bani, pot cumpara politicieni, statul e complet subordonat in domeniul energiei fata de Rusia si Transnistria iar comertul se desfasoara dupa regula ” cum vrea muschiul nostru”, adica sanctiuni si interdictii de import la marfuri cand se iese din rand.

    • Frica păzește via.

  2. Mai bine mai fac o hârtie semnată cu rușii, că sigur se vor tine de cuvânt! Rușii n-au atacat niciodată pe nimeni! Rusia e o țară prietenească! De ce să se apere de ea cineva??? 😂

    • Rusii nu au atacat pe nimeni, ca era teritoliul lor si l-au eliberat. Nu stii ca tot pamantul e teritoriul lor?

  3. Inclusiv dacă ar fi vrut frontiere cu nato si i ar fi îmbârligat si tot n ar fi reușit să aibă atâta nato la granițe…

  4. brexit adica cand rusii i-au scos din UE pe britanici? mda, se vede aucm ce ii iubesc pe rusi, i-au dat afara instant din UK. tot asa. si ce sa inveti din brexit? cum sa iti sapi groapa singur? iar nato e total diferit de un brexit. dar na….cand trolezi….

  5. Putin distruge NATO ajutând la extinderea NATO. Merci, Vladimir, unde dai și se crapă la Kremlin.

  6. Esti varzarel.

  7. Îi bun! Turbeaza psihopatul de la Kremlin dacă mai adera si Suedia și Finlanda la NATO!