G4Media.ro

SONDAJ Jumătate din personalul medical din Germania este rezervat față de vaccin…

SONDAJ Jumătate din personalul medical din Germania este rezervat față de vaccin / Cum se explică reticența: Teama de efecte pe termen lung, dar și faptul că mulți medici și îngrijitori s-au infectat deja cu corona și au anticorpi

Luni întregi au îngrijit cu devotament pacienţii bolnavi de COVID-19. Acum însă mulţi dintre ei sunt rezervaţi faţă de vaccin. De ce?

Spitalul Bethel Berlin, din modesta zonă sudică a capitalei germane, reprezintă mai degrabă o clinică mică, ce nu poate fi comparată cu agitaţia din marile centre medicale. Dar şi aici a ajuns pandemia. O secţie goală a fost transfomată în centru de vaccinare, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Lipseşte însă vaccinul propriu-zis, ca în multe alte centre similare din Germania. Este destul de frustrant, recunoaşte medicul Hans Weigeldt, însărcinat cu administrarea secţiei COVID-19 în cadrul spitalului. Vaccinul reprezintă, după luni de muncă intensă, un licăr de speranţă, necesar şi pentru a ridica moralul multor angajaţi din sistemul sanitar.

Şi asistentul de la ATI Sebastian Schmidt vrea să se vaccineze imediat ce va fi posibil. „Am zilnic de-a face cu victimele provocate de coronavirus, văd cum suferă pacienţii, cât de grav se îmbolnăvesc şi doresc cu orice preţ să mă vaccinez”, spune el în discuţia cu DW. „Nu doar pentru a mă proteja pe mine, ci şi pe rudele mele. Am rude pe care le îngrijesc. Aşa că trebuie să am mare grijă şi cred că am şi faţă de populaţie o responsabilitate.”
„Nu mă voi băga în faţă la vaccinare!”

S-ar putea crede că aceasta este atitudinea generală a personalului medical faţă de mult aşteptatul vaccin împotriva coronavirusului. În realitate însă, situaţia este mult mai complicată. Exemplară este poziţia asistentei din spitalul Bethel Berlin Vivien Kochmann. De luni bune ea respectă cu stricteţe măsurile de distanţare socială, poartă mască şi îşi spală mâinile. Tocmai pentru că are un copil mic, a redus drastic şi contactele cu alte persoane.

Dar, în cazul vaccinării, nu se va bate pentru a obţine un loc în faţă, ea preferă să mai aştepte: „Sunt foarte atentă şi am mult respect, dar, dat fiind că vaccinul nu este de mult timp pe piaţă, nu sunt 100 la sută convinsă. Sinceră să fiu, îmi fac ceva griji. Este ceea ce simt eu acum.”

Vivien Kochmann nu este deci nici pe departe convinsă. Ea este vaccinată împotriva multor boli. Dar lucrează de prea multă vreme într-un spital pentru a nu realiza cât durează până când un vaccin a fost îndeajuns testat. Speranţa ei este că, o dată cu trecerea timpului, vaccinul va deveni mai eficient. Şi atunci se va afla mai mult şi despre posibile riscuri.

Sondaj de opinie: 50 la sută din personalul de îngrjire preferă să aştepte

Atitudinea sceptică nu este rar întâlnită în rândul personalului medical din Germania. Un sondaj realizat de „Societatea Germană pentru Terapie Intensivă şi Medicină de Urgenţă” (DGIIN), ca şi de „Asociaţia Germană Interdisciplinară pentru Medicină Intensivă şi de Urgenţă” (Divi), realizat încă din decembrie 2020, atestă că doar 73 la sută dintre medici şi numai 50 la sută din personalul de îngrijire sunt dispuși să se vaccineze. Deşi o majoritate covârşitoare este convinsă că vaccinul este imporant pentru a prelua controlul asupra pandemiei.

O purtătoare de cuvânt a Divi explica însă recent că cifrele s-au schimbat, mai ales după ce a început campania de vaccinare.

Dar „Asociaţia Federală a Companiilor Private de Servicii Sociale” (bpa) prezintă o imagine mult mai complicată. Preşedintele asociaţiei, Bernd Meurer, afirmă: „Avem locuri în care aproape sută la sută din angajaţi vor să se vaccineze. Şi mai avem şi centre în care trei sferturi din personal refuză vaccinarea.” Asemănătoare este şi situaţia prezentată la mijocul săptămânii trecute de ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn. El s-a referit la existenţa unor centre de îngrijire în care circa 80 la sută din personal a fost deja vaccinat. În alte cămine însă, doar 20 de procente au acceptat imunizarea.

Premierul Bavariei, Markus Söder (CSU), s-a arătat nemulțumit de faptul că „în rândul infirmierilor din căminele pentru persoane în vârstă sau care are au nevoie de îngrijire specială există o opoziție prea mare față de vaccinare”. Consiliul Etic al Germaniei ar trebui să vină cu propuneri „de introducere eventuală a obligativității de vaccinare pentru anumite grupuri sociale”, a declarat șeful CSU pentru „Süddeutsche Zeitung”.

Lauterbach: „Personalul medical şi de îngrijire are încredere în echipamentul de protecţie”

Dezbaterile pe marginea scepticismului faţă de vaccin sunt intense în Germania. Expertul pe probleme de sănătate din cadrul SPD, Karl Lauterbach, el însuşi epidemiolog, presupune că mulţi medici şi îngrijitori consideră că nu fac parte din grupele de mare risc şi că se bazezază mult pe protecţia oferită de echipamentul special.

Un factor în plus care explică rezerva este şi teama faţă de urmările pe termen lung ale vaccinului. Angajaţii unor alte clinici din Berlin relatează în discuţia cu DW că mai multe femei se tem ca, în cazul unor sarcini, să nu apară riscuri după noul vaccin. Preşedintele bpa Meurer mai aduce un argument: şi după vaccinare purtarea măştii rămâne obligatorie, ceea ce nu uşurează deloc munca personalului de îngrijire. Nu este clar nici dacă, în ciuda vaccinului, nu se menţine riscul transmiterii virusului către persoanele care nu au fost imunizate.

Mulţi medici şi îngrijitori s-au infectat deja

Sven Nelken, asistent medical într-un spital din Brandeburg, atrage atenţia asupra unui punct suplimentar. Nelken a fost deja vaccinat cu prima doză de la Biontech: „Vaccinul nu împiedică infectarea cu coronavirus. Doar apariţia bolii COVID-19 este împiedicată. Pot să înţeleg dacă alţii preferă să aştepte apariţia altor vaccinuri”.

Toţi colegii lui se vor vaccina, mai povesteşte Nelken. Pentu că „am văzut des în ultimele luni ce poate provoca acest virus.” Nelken aminteşte însă şi de un alt aspect: mulţi medici şi mare parte dintre îngrijitori s-au infectat deja cu coronavirus şi dispun deja de anticorpi. Aşa încât nu au nevoie deocamdată de acest vaccin.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Nu comparați pregătirea anonimilor germani cu pregatirea geniilor medicale românești.

  • Alt deştept pus pe comenturi, tu te-ai arunca din avion cu o paraşută (fără a fi o situaţie critică, de ex : se prăbuşeşte avionul), iar producătorul te avertizează că nu garantează siguranţa ei şi nu îşi asumă nicio răspundere!

 2. Si, ca de obicei lasata la sfirsit, o parte importanta a chestiunii, repede trecuta cu vederea de propagandisti (si zau ca nu stiu de ce, i-am auzit pe „cunoscatorii” nostri indemnindu-i si pe cei care au fost bolnavi sa se vaccineze, un act nenecesar care ar adauga la problemele de logistica ale vaccinarii): cei care au trecut prin boala n-au nevoie de vaccinare, au imunitate naturala.

  • chestia ca si daca am facut boala ( eu am facut ) am sa ma vaccinez daca intampin piedici prin aeroport sau la trecerea granitelor.

  • Asha cred ei… dar sunt nenumarate cazuri de reinfectare, chiar si a 3-a oara. Ce imi place mie la toti „vitejii” astia care asteapta intai sa vada daca nu patesc ceva cei vaccinati e ca desi sunt constienti ca daca vom continua asha, cu lockdown mai dur sau mai usor tot anul mai putin vara ca se darama economia, nu catadicsesc sa isi asume si ei o parte din risc alaturi de ceilalti cetateni, ci se ascund dupa copac si asteapta sa vada daca nu se intampla ceva rau. Asta e fix ca soldatul care porneste la atac sa-si apere patria, dar cum gaseste un loc sa se ascunda, se piteste acolo si asteapta.

 3. Veste îngrijorătoare doar pt decidenții care și-au propus să vaccineze procente ft ridicate din populatie.

  Cei care au trecut prin boala și au dobândit anticorpi in mod natural pot sta liniștiți cu respectarea in continuare a masurilor sanitare. Restul… ghinion, vb președintelui, vor trebui sa se vaccineze daca vor ceva imunitate.

 4. Pai de aia le prelungeste carantina la nemtzi si ii obliga sa poarte masca ffp2 pe mecla pt ca nu se ingramadesc la intepat. Nmetzii stau si o ora pe ganduri sa si cumpere un obiect de 5 iepuroi, asa ca analizeaza si vaccinul pe toate fetzele.

 5. Unde sunteți aia cu propaganda? Sunt si nemții și elvețienii și olandezii și australienii proști? Mai ieri trebuiau exterminați cei care nu se vaccinează, azi vedem ca în tarile dezvoltate putini prefera vaccinul. Peste câțiva ani o sa aflam ca doar prostii și fricoșii sau vaccinat.

 6. https://www.washingtonpost.com/health/post-infection-coronavirus-immunity-usually-robust-after-8-months-study-shows/2021/01/07/d7d369a6-511a-11eb-b96e-0e54447b23a1_story.html

  Imunitatea dobândită natural, după boală, e de bună calitate și durează cel puțin 8 luni, probabil ani. CDC-ul american recomandă amânarea vaccinării 90 de zile după boală.
  Cei care recomandă celor care au făcut boala de curând nu gândesc nici medical, nici strategic. Nu sunt vaccinuri pentru toți, nu trebuie irosite pe cei care au imunitate