G4Media.ro

Sondaj Avangarde: 58% dintre români nu sunt de acord cu reintroducerea serviciului…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Sondaj Avangarde: 58% dintre români nu sunt de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu / Românii nu cred că armata noastră ar face față dacă am fi atacați / 69% dintre români au încredere că NATO va apăra țara noastră

Un Sondaj Avangarde, realizat la comanda Digi24 arată că 7 din 10 români au încredere că România va fi ajutată de NATO în scenariul unui atac în regiune, iar majoritatea nu sunt de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

58% din populația generală nu e de acord ca armata să redevină obligatorie, în timp ce 35% dintre români ar fi de acord cu această eventuală reintroducere în lege.

În ceea ce îi privește pe tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, întrebați despre această ipoteză, 72% spun că nu sunt de acord, în timp ce 11% ar fi de acord să facă armata în măsura în care ea ar fi obligatorie.

Întrebați dacă sunt dispuși să facă cursuri de pregătire de război, 37% din populația generală e de acord, iar 57% nu. La aceeași întrebare, cei cu vârste între 18 și 35 de ani sunt de acord în proporție de 14%, în timp ce 77% sunt împotrivă.

Sursa foto: Avangarde

Întrebați dacă consideră că Armata României ar face față în eventualitatea în care țara noastră ar fi atacată, 71% dintre români au răspuns negativ, în timp ce 21% au dat un răspuns pozitiv. Întrebați dacă cred că România ar fi apărată de aliații din NATO dacă țara noastră ar fi atacată, 69% dintre români au răspuns că da, iar 20% au răspuns negativ.

Sondajul a fost realizat pe perioada adultă din România, pe 700 de subiecți, în perioada 5 – 7 februarie, prin metoda CATI (telefonic), iar marja de eroare este +/- 4%.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Intrebari de genul:
    Daca ne-ar ataca Putin, ati sta la mall in timp ce NATO apară Romania? Sau: Daca Romania e atacata, primul gand ar fi sa fugiti din tara?
    Raspunusul meu, si probabil al majoritatii:
    Nu o sa fiu atat de nesimtit sa stau in mall in timp ce altii ne apară, dar as fi primul care as fugi draqu de aici. Sa o apere specialii si cu neamurile lor.

  2. e complicat … poate pe mine la cat de batran sunt m-ar durea in dos. dar daca pe baietii mei ii apuca nebunia si se duc la razboi pt ca sunt tineri si idealisti? Eu ce sa fac? sa ii astept la gura sobei ?

    • @Adriana, Nu o exclude deloc. Au spus clar ca vor primii bani. Se gandesc acum la sume, presupun.

  3. Vor gasi 40.000 destul de repede pentru bani. Oricum….le-as darui si eu din banii mei personali celor care vor sa mearga voluntari. Bravo lor!

    • tot o tii cu „voluntariatul” platit.

    • Nu o tin eu….o spun cei din Mapn.

    • Cei din armata au spus ca vor da bani tuturor celor care vor sa mearga in acest program.

    • @jons….una-i „voluntar” alta-i „voluntariat”! Voluntar = act din proprie initiativa/nesilit de nimeni, voluntariat = actul unei persoane in folosul societatii fara a fi remunerat! Greu cu limba romana (limba grea ce-i drept…), tinerii romani de azi se „pricep” mult mai bine la limba engleza si „englezisme” importate…. P.S. MAPN propune inrolare voluntara (care nu exclude remunerarea..) si nu inrolare „voluntariata”.

    • @Adriana, Nu o exclude deloc. Au spus clar ca vor primii bani. Se gandesc acum la sume, presupun.

    • chiar duceam lipsa de un om batran fin cunoscator al limbii romane, cu experienta in interpretarea ei. daca voluntariatul este dupa cum spuneati „voluntariat = actul unei persoane in folosul societatii fara a fi remunerat”, atunci voluntarul (substantiv) este Persoana care se oferă să facă un serviciu de bunăvoie și dezinteresat(adica neremunerat ca sa nu fie greu cu limba romana). Cei care fac „stagiu militar voluntar(adjectiv)”, nu se numesc voluntari (substantiv), se numesc recruti. Asa ca daca vreti sa spuneti cuiva „volutarii” sunt platiti e problema dumneavoastra.

    • @adriana promit ca dupa 45 de ani cand ies la pensie (nici un apropo la 2 baieti care se spetesc muncind pentru prescriptii) imi dau si un doctorat in „securizarea limbii romane” bineinteles la snspa

    • dna ngureau, v-au soptit baietii iesiti de pe bancile scolii la pensie? cu asa mama cunosctoare de limba romana (poate avea un alt doctorat in limbi) ce sa iasa copii secat magistrati saracii. tatal necusnoscut? intreb pentru un prieten. sau are bun simt si tace?

  4. Avangarde este întreprinderea aceea condusă de domnul profesor Pieleanu, cel mult prea iubit de studente, care își face veacul la televiziunile domnilor Ghiță și Voiculescu?…

    Da?! In cazul acesta, este cu siguranță credibil.

    • tu te gandesti la cine e in spatele sondajului? ai vazut ca e facut pe 700 telefonic? cine crezi ca are timp de sondaje telefonice? +/-4% 🙂 🙂 ia sa te gandesti cat de serios e sondajul asta la 10 mil 🙂

  5. Politicienii români au Muzeul Național de Istorie în reparații din 2002, iar unii influenceri cred că educația patriotică e naționalism!

    • ups ce legatura are „educatia patriotica” cu cultura si istoria? poate ca il tin inchis din 2002 ca nu aveau ce pune in el. sau poate ca nu au gasit muzeografi pentru ISTORIE (cultura si istoria nu se platesc o faci din pasiune, dar trebuie sa si traiesti). pionier fiind am lesinat in acel muzeu la „galeria dej”. primul de vizitat cu ghid a fost muzeul partidului parca. sa nu iti inchipui ca ne duceau la si la „cico”. 12 ore de istorie. pentru un copil de 9-10 ani. poate iti gasesc niste sponsori daca imi spui care istorie se vrea a fi expusa. aia cu dacii liberi? aia cu tepes, aia cu fanariotii, aia cu ferdinand, aia cu dej, aia cu iliescu? Castigatorul alege istoria.

  6. Trebuie luati cu arcanul 300.000 tineri ACUM, si 300.000 puși în gardă că urmează, antrenați bine, astfel încât la anul în vara să putem bloca ofensiva spre Balcani a Rusiei, visul de secole al Rusiei!

    • Ce ar fi sa te ia pe tine cu arcanul fix in prima linie…si directia Ucraina, ca vad ca esti pornit rau.

    • @dacia logan nu contează pe cine ia, aici discuția este despre pașii logici ce trebuie făcuți pentru a scăpa cat de cat cu bine după momentul declanșării invaziei Romaniei din vara anului viitor! Este ca și cand ai merge spre un stâlp si tu spui că ar fi ok să dai cu capul in el. Eu zic că ar fi înțelept să schimbam direcția din timp!

    • Cine sa te invadeze? Ai inceput sa visezi invazii acum?

    • Poate ne arati si sursa…conform careia, marele vis al lui Putin sunt balcanii si trebuie sa treaca pe la noi. =)))))

    • tare sunt curios daca ai vreo idee despre armata? ii ia si ce face cu ei? ii trimite in constructii si pe camp la cort ca inainte de 89. si asta cu stagiul militar e tot pe fenta.
      @dacia problema nu e de unde le dau banii pentru aceasta perioada (nu sunt multi 3 salarii medii pe 4 luni), e ce se va face cu banii pentru efectele militare, si cu ce va ramane dupa 4 luni de „pregatire”. sa nu mai intreb: cu cine se va face pregatirea asta? dar parca e prima lege pe repede inainte. Aur merge pe patriotism, astia de la butoane arata ca sunt mai patrioti. vezi care e si parerea tinerilor despre armata. nu e mai simplu si ieftin sa faci un program „ca la sala”? 4 luni cate 2-3 ore pe zi si 2 weekend-uri full? si vor veni mai multi (nu numai cei care nu castiga atat civil si nu au aces la armata , cativa dusi care vor arma si ceilalti patrioti dusi in extrem). Si esti sigur ca astia si acumuleaza ceva, daca are cine sa le arate. Si aici este vorba de strategii si tehnica nu de tras cu arma. orice cetatean peste 18 ani se poate duce intr-un poligon privat sa traga cu arme dupa buget

    • 🙂 nu stii tu, da viseaza. cel mai tare viseaza fetele lui la monaco. Asa ca ce sa faca saracu, baga monaco in federatie sa nu mai fie interdictii

    • @jonshardware stiiu ca aur avea in programa serviciu militar obligatoriu pentru toti cei intre 18 si 22. In majoritatea tarilor se practica 18-27. Sunt si tari precum Suedia sau Polonia care cheama sa zicem 100.000 de persoane si din care pastreaza dupa o sedinta de 1-2 zile 10.000. Ii trece mai ales prin teste psihice. Iti spun asta sigur de la un coleg de munca. Un client. Are 25 de ani, polonez l-au chemat si nu a trecut de testul psihologic. A zis ca efectiv tremura si a spus ca nu se vede in stare sa faca asa ceva. L-au trimis acasa….

    • @dacia CORECT. dar tu spui cum se recruteaza armata regulata. ca din aia 10000, care termina stagiul de 6-9-12 luni sau cat o fi, cu solda (bani de tigari), pe unii ii angajeaza in armata regulata, restul devin rezervisti. dar sunt convinsi ca si rezervistii se descurca in cazul unui conflict, si in mod cert stiu cum si cand sa folosesti o arma. am mari dubii ca un soldat din armata romana poate folosi la acelasi nivel o arma (2 trageri pe luna). trecand peste istorie (suedia, polonia, romania) ca sa vedem cum stam cu patriotismul si cu aparare/cucerire de teritorii (nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa aiba romania o armata capabila si guvernanti aur – ne invratim cu transnistria si moldova chiar daca aia nu vor), poate reusesti sa gasesti cum stam cu armata. raport ofiteri/soldati. La ei, te recomanda rezultatele pentru avansare. la noi … familia. Ma oftic ca nu a fost si intrebarea cu „increderea”, ca iar erau biserica si armata pe primele locuri. asta e romania. crede in ce nu vede/aude la stiri. inseamna ca aia nu fura ca apareau la stiri.il condamna la o viata de mizerie pe unul care fura un portofel, vinde 2 jointuri (1an puscarie) prin eticheta hot/traficant , dar voteaza un „prescris” de 100k euro cel putin. 🙂 „traim in Romania si ne ocupa tot timpul”.
      PS: Suedia de anul trecut a reintrodus „stagiul militar obligatoriu”, dar cu aceleasi conditii pe care le-ai spus si tu. 🙂 e obligatoriu da nu pentru toti nebunii

  7. Pentru coloneii cu rvari si be tivi din armia romana: Multe Urari si Iubire Eterna!

    • ai tu ceva cu coloneii de zici numai de ei? sau nu vrei sa se spuna ca generalizezi? dupa ce se ajunge la pragul psihologic de maior, gata…. bineinteles cu exceptiile de rigoare.

  8. Aceste 4 luni de serviciu militar este format din 2 etape, prima etapa este instructia militara, formarea de baza a militarului iar a doua etapa este specializare pe o arma, in functie de aptitudinile militarului. Ca noutate, in prima etapa se fac lectii de acordare de prim ajutor specifice unui razboi.

    • off bine ca a lamurit cieva problema. va rog frumos ne spuneti sii noua de unde stiti? ca nici ei nu stiu ce vor sa faca. si dca tot stiti atat de mult… hrana e la punga sau l;a carcima? ca noutate in ciclul primar s fac cursuri de prim ajutor. „formarea de baza a militarului” obedient si mai putin betiv ca superiorul, vai mama noastra cu teoreticienii astia obsedati vremsa facem armata regulata (sa nu zicem de profesionisti ca liberty pica testu). dar el le stie pe toate char daca nu sunt votate. @Liberty esti bucuros ca nu trebuie sa iti ascunzi viata personala cu plutonierul? pai nu e mai bine? se pare ca ai pe cap azp(sunt budigaii de armata care se chemau aparat de zapacit. ula). EEEE si acum intelegeti de ce nu e fezabil un proiect pe care vrea sa il faca guvernul? A demonstat @liberty un militian „aceste 4 luni””este format”. in limba romana se spune „cele 4 luni sunt formate din”: nu intram in amanunte cu un „om cu idei”

    • sar daca mai ai spune la vot, vezi ca aur nu e neaparat rolex. daca ma chema astia ca instructor pe bani multi, cred ca vei calca pe mina, si fac un bine societatii

    • dom plotoner ugi ula? sau de obicei va dati cu parerea? sper sa nu fiti de la jandarmi ca va pierdeti locul de munca.

    • hai ma zii ca te-au reactivat astia sa bei si tu cu „bibani”, ce nu mergi sa il cauti pe ciuca alt plotonier la apel . ftza in ula, din cauza vostra nu e armata o optiune

  9. @liberty un militian „aceste 4 luni””este format”. in limba romana se spune „cele 4 luni sunt formate din”: nu intram in amanunte cu un „om cu idei”

  10. Sa se inroleze specialii ca sa apere tara in virtutea pensiilor speciale pe care le primesc.