G4Media.ro

Soluția imorală la SIE. Calculele lui Iohannis din spatele nominalizării lui Vlase

Soluția imorală la SIE. Calculele lui Iohannis din spatele nominalizării lui Vlase

Klaus Iohannis l-a nominalizat pe PSD-istul Gabriel Vlase la șefia SIE, o mișcare surprinzătoare pentru liderii PSD, care au evitat o poziționare clară timp de jumătate de zi. Iohannis a repetat mișcarea făcută de Traian Băsescu în 2012, când fostul președinte l-a nominalizat, tot la SIE, pe Teodor Meleșcanu, fără a avea acordul PNL.

Două scenarii erau pe masă la momentul nominalizării.

Primul: a fost o mișcare a lui Liviu Dragnea, care și-a impus apropiatul (Vlase) în fața lui Iohannis. Potrivit scenariului, Iohannis ar fi fost forțat să accepte mutarea propusă de Dragnea pentru că SIE e de aproape doi ani fără director plin, iar absența unei nominalizări ar fi fost un motiv întemeiat pentru suspendare.

Al doilea scenariu: a fost o mutare pregătită meticulos prin care Klaus Iohannis a încercat să rupă frontul în PSD, știut fiind că Vlase e un apropiat al taberei Mihai Tudose.

Până la urmă care e varianta corectă?

La mai bine de cinci ore după anunțul oficial al președintelui Iohannis, liderul PSD Liviu Dragnea nu a făcut nici o declarație oficială. Claudiu Manda, un fidel al lui Dragnea, a declarat la Antena 3 că nu știa despre nominalizarea lui Vlase înainte de anunțul oficial. Mai mult, Manda a spus că a discutat ieri cu Vlase, dar acesta nu i-a spus nimic.

Gurile de tun mediatice ale PSD, Antena 3 și Bogdan Chireac, au avansat imediat după anunțul oficial teoria apartenenței lui Vlase la statul paralel. Nici nu e greu, dat fiind CV-ul împănat de studii la Academia SRI și alte instituții din domeniul securității naționale. Nu au explicat însă cum de l-a propulsat Dragnea în funcția de vicepreședinte PSD și în cea de vicepreședinte al Camerei Deputaților dacă tot știa că e coleg de stat paralel cu Coldea, Oprea și alții.

Așa ajungem la explicația nominalizării. Surse convergente din PSD au declarat pentru G4Media.ro că nominalizarea l-a luat complet prin surprindere pe Liviu Dragnea, care nu a avut habar de intenția lui Iohannis. ”A fost mutarea lui Iohannis. Dragnea se chinuie acum să le explice în partid cum l-a jucat pe degete pe președinte și l-a constrâns să îl numească pe Vlase”, ne-a declarat una dintre sursele citate.

De ce a făcut-o însă Iohannis? Care e motivul? ”Vrea să facă majoritate pentru moțiunea PNL. Cu Vlase numit la SIE, e un semnal pentru nemulțumiții de Dragnea grupați în jurul lui Tudose”, spune o altă sursă apropiată de PSD.

Așadar, Iohannis a vrut să împuște mai mulți iepuri dintr-o lovitură. În primul rând, să scape de vulnerabilitatea postului vacant de doi ani la SIE. În al doilea rând, să-i creeze o problemă de credibilitate lui Dragnea în partid, unde colegii fie vor înțelege că șeful PSD a fost ignorat, fie vor crede că a negociat cu ”statul paralel”. În al treilea rând, Iohannis face primul pas spre ruperea din PSD a grupării Tudose, în prag de moțiune.

Așa arată lucrurile la acest moment, cu rezerva că ”Vlase are zero loialități, e un oportunist care joacă doar pentru el”, după cum spune un alt lider PSD care îl cunoaște. Nominalizarea PSD-istului băcăuan e rodul unui joc politic în care interesul public de întărire a instituțiilor a fost pus în paranteză.

Profil. Pentru că Vlase e exponentul unui tip de politician cu profil sulfuros, cu zero competențe, dar multe complicități. Vlase a fost creat ca om politic de Viorel Hrebenciuc în Bacăul anilor 90-2000, alături de o echipă celebră: Corneliu Iacobov, Dumitru Sechelariu, Sergiu Sechelariu, Dan Matei Agathon, Dragoş Benea. Vlase (politician cu facultatea terminată la 25 de ani și carieră de comerciant de mașini nemțești second-hand) s-a evidențiat printr-o remarcabilă foame de funcții. În ambiția lui stă și cheia necesară pentru a înțelege adversitatea față de Liviu Dragnea: șeful PSD i-a promis de nenumărate ori că îl va numi ministru, și tot de atâtea ori i-a tras clapa.

Înapoi la profilul lui Vlase. În 2013, omul a vrut să le facă un imens serviciu turnătorilor la Securitate și a semnat alături de 13 colegi o inițiativă legislativă care ar fi pus cruce eforturilor CNSAS de deconspirare a acestora. Coleg de inițiativă îi era un anume Ioan Adam, deputat PSD. Acest Adam l-a denunţat pe Vlase în dosarul DNA în care Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv din cauza trucării retrocedării de păduri. Vlase a fost bănuit de trafic de influenţă într-un dosar disjuns și nu e clar, în acest moment, care e stadiul cercetărilor.

Adăugați la profilul lui și faptul că omul nu are casă, mașină, bani în conturi, bijuterii sau obiecte de artă, o situație complet atipică pentru un parlamentar aflat la al patrulea mandat consecutiv.

Pe scurt, un personaj care amintește de Gabriel Oprea, cu trecut tenebros și disponibilitate nemăsurată de a-și oferi serviciile puternicilor zilei. Și, la fel ca și în cazul Oprea, cu o apetență masivă pentru abuz odată ce se instalează în funcție.

Va câștiga Iohannis din această mișcare? Acum știm socotelile de la Cotroceni, avem și profilul omului. În două săptămâni, când se vor fi consumat moțiunea de cenzură și eventuala tentativă de suspendare a lui Iohannis, vom ști dacă acest compromis urât mirositor al lui Iohannis a meritat sau nu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Unii iau in considerare varianta Iohannis candidatul PSD anul viitor.

    • O varianta plauzibila, tinand cont de iminenta desfiintare a Ciumei Rosii…! La acel moment, alegatorul PSD realmente debusolat, cu cine p.l.a. calului sa mai voteze…?!

  2. Mai rasfirati baieti, nu-i mai plangeti de mila lui Iohanita, ca si-a facut-o cu mana lui, de ce a asteptat 2 ani? De ce ne-a lasat 2 ani fara spionaj si contra-spionaj coordonat legal?

    Daca vreti sa investigati ceva, poate ar fi bine sa aflati de ce SIE, un serviciu de o importanta deosebita, mai ales in contextul international actual, a fost lasat fara un director timp de 2 ani.

    • Se stie deja. Orice propunere de a lui KJ trebuie aprobata de Parlament. Cine are majoritate acolo? Eh, singurii care ar primi aprobare ar fi supusii lui Dracnev. Intermatul a fost suficient pentru moment.

      Sa nu uitam ca serviciile au oricum „comisii parlamentare” (daca ai mai pomenit asa, cand ei tipa sa nu amestecam politicul in servicii) de control.

      Este un argument bun? Poate da, poate nu. Dar este greu sa te misti cand esti inconjurat de borfasi. Si chiar si cand nu ii vezi si e lumina afara, apare ambuscada.

  3. Cum politica nu este Sfânta fecioară, eu merg pe varianta 2, care aș vrea să și funcționeze.

  4. In tot PSD-ul nu gasea presedintele Iohanis un politician mai acatarii si cu un profil mai curat ?!

  5. Cumva se simte in chwrul iohannist vantul suspendarii?

    • Se simte precum un ”vant” slobozit de un biet hamster deranjat la stomac…
      I-as fi sugerat sa consume niste Smecta, daca nu as fi stiut ca e doar pamant, din care Liderul are din abundenta prin preajma …
      Pamant de flori, asta e toata strategia…

  6. Ne-am cam compromis cu atatea compromisuri….
    Cu compromisul nu construiesti nimic durabil.
    De-aia suntem unde suntem: s-a mers din compromis in compromis. Cica asta inseamna politica, pentru unii !
    Compromisul NU este un furnizor de incredere, iar fara incredere nu avansezi.

  7. Dormiți liniștiți totul e bine!

  8. Mi se pare nerealist sa presupunem ca sie sau sri nu au nici o preferinta in ce priveste aceste nominalizari. As zice ca e mai degraba o solutie de avarie, pentru ca in eventualitatea unei suspendari sa nu apara surprize gen Manda sau mai rau. Zic solutie de avarie fiindca prin aceasta nominalizare se pierde un pion bine plasat, avantajul fiind insa ca un refuz din partea psd ar fi greu de justificat.

  9. plecana de la coada articolului:
    „Va câștiga Iohannis din această mișcare? Acum știm socotelile de la Cotroceni, avem și profilul omului. În două săptămâni, când se vor fi consumat moțiunea de cenzură și eventuala tentativă de suspendare a lui Iohannis, vom ști dacă acest compromis urât mirositor al lui Iohannis a meritat sau nu.”
    se impun niste intrebari si precizari:
    – de unde stim socotelile de la cotroceni? adica propriile prezumtii in final le transformam in certitudini – o forma foarte clara de MANIPULARE
    – si copii de clasa zero stiu ca neavand majoritate, opozitia nu poate trece motiunea, asa incat acest „geniu” numit cristian pantazi va continua MANIPULAREA ORDINARA, spunand ca intradevar compromisul lui iohannis a fost urat mirositor
    – mai baieti, cu studii multiple, voi chiar nu stiti ca lumea crede in dumnezeu, nu in diavol?

  10. plecand de la coada articolului:
    „Va câștiga Iohannis din această mișcare? Acum știm socotelile de la Cotroceni, avem și profilul omului. În două săptămâni, când se vor fi consumat moțiunea de cenzură și eventuala tentativă de suspendare a lui Iohannis, vom ști dacă acest compromis urât mirositor al lui Iohannis a meritat sau nu.”
    se impun niste intrebari si precizari:
    – de unde stim socotelile de la cotroceni? adica propriile prezumtii in final le transformam in certitudini – o forma foarte clara de MANIPULARE
    – si copii de clasa zero stiu ca neavand majoritate, opozitia nu poate trece motiunea, asa incat acest „geniu” numit cristian pantazi va continua MANIPULAREA ORDINARA, spunand ca intradevar compromisul lui iohannis a fost urat mirositor
    – mai baieti, cu studii multiple, voi chiar nu stiti ca lumea crede in dumnezeu, nu in diavol?
    – si ca diavolii din PRESA vor fi primii care vor dispare?

  11. compromisurile atrag compromisuri, si te compromit iremediabil.
    Ai intrat in cocina, incepi sa mirosi, n-ai ce face.

    Daca e mutarea lui Iohannis, pariaza pe un cal mort.

  12. majoritatea comentariilor vorbesc despre compromis si compromisuri si sunt corecte pe fond.
    manipularea si-a atins tinta!
    cine a stabilit cu certitudine ca mutarea lui iohannis este un compromis?
    cristian pantazi!!
    nici-o urma de indoiala!
    inghitim pe nemestecate tot ce ni se ofera
    tot articolul este in acelasi timp si sofism si silogismul , manipulare perfecta, vedeti comentariul meu de dinainte.
    mai colocvial spus, el arunca bolovanul in apa si toti ceilalti se reped sa-l scoata!