G4Media.ro

Soluția Bangkok. Îi va lăsa Israelul în viață pe liderii Hamas în…

Foto: Captură video

Soluția Bangkok. Îi va lăsa Israelul în viață pe liderii Hamas în schimbul ostaticilor din Gaza?

Israelul s-ar fi oferit să permită liderului Hamas Yahya Sinwar și altor comandanți ai grupării teroriste palestiniene plecarea în siguranță în exil în schimbul eliberării tuturor ostaticilor încă deținuți de mișcarea islamistă. Deși circumstanțele sunt foarte diferite, oferta autorităților israeliene amintește de rezolvari mult mai vechi ale crizelor de ostatici, inclusiv de Soluția Bangkok la care au recurs oficialii din Thailanda în urmă cu mai mult de jumătate de secol când au fost confruntați cu un atac al teroriștilor din organizația Septembrie Negru împotriva ambasadei statului evreu din țara asiatică.

Contextul

La 7 octombrie 2023, organizația palestiniană Hamas – considerată o mișcare teroristă de Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie sau Canada – a lansat un asalt surpriză împotriva teritoriului israelian, chiar în ziua în care se marca sărbătoarea evreiască Simchat Tora. În fazele inițiale ale atacului, gruparea teroristă a lansat mii de rachete Qassam și drone în încercarea de a copleși sistemul de apărare antirachetă și a masca incursiunea militanților săi pe teritoriul israelian. Potrivit experților, valul inițial de atacuri cu rachete din partea Hamas a fost mai mare decât orice s-a văzut în amintirea recentă în conflictele militare repetate dintre Israel și Hamas.

Gruparea militantă palestiniană a trimis apoi mai mult de 2.000 de luptători în Israel în cea mai mare escaladare a conflictului dintre cele două părți din ultimele decenii. Folosind parapante, bărci, motociclete și alte vehicule, teroriștii s-au infiltrat în Israel cu un singur scop aparent: uciderea și răpirea israelienilor, militari și civili deopotrivă.

Sub acoperirea miilor de rachete lansate, militanții grupării teroriste au reușit să penetreze bariera puternic fortificată dintre cele două tabere. Mai mult de 1.200 de israelieni au fost uciși și alte peste 4.500 răniți în atacul coordonat lansat de Hamas, în timp ce peste 250 de israelieni și cetățeni străini au fost luați ostatici de teroriștii palestinieni.

În acest moment, forțele israeliene sunt prezente în Gaza în cadrul Operațiunii Swords of Iron, pentru a eradica gruparea Hamas. Campania militară a Israelului ar fi dus până acum la moartea a aproape 29.000 de palestinieni și rănirea altor circa 69.000, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas. Datele acestuia sunt însă imposibil de verificat din surse independente, iar în mai multe ocazii informațiile difuzate de Hamas s-au dovedit false.

În prezent, din cei 253 de ostatici duși din Israel în Gaza la 7 octombrie, 130 sunt încă în captivitatea grupării teroriste în enclava palestiniană. La aceștia se adaugă patru ostatici care au fost răpiți anterior de Hamas.

Vânați de Israel

De la atacurile mortale ale Hamas din 7 în sudul Israelului, forțele armate israeliene (IDF) și serviciile secrete i-au urmărit și lichidat pe câțiva dintre liderii Hamas.

Reamintim că gruparea militantă islamistă, fondată în 1987 în timpul primei Intifade palestiniene, conduce Fâșia Gaza din 2007. (Israelul și-a retras trupele și a eliminat toate așezările israeliene din enclavă în 2005). În 2007, Hamas a câștigat alegerile în Gaza, moment în care Israelul a declarat-o o entitate ostilă. Împreună cu Egiptul, ambele țări au instituit o blocadă a teritoriului în 2007, restricționând sever importurile și împiedicând practic toți cetățenii din Gaza să călătorească în și din fâșie.

După atacul surpriză lansat de teroriștii islamiști în toamna trecută, Israelul a declarat un război pentru “a anihila” Hamas, bombardând neîncetat Fâşia Gaza.

Yahya Al-Sinwar, liderul Hamas care conduce enclava palestiniană, se află pe lista șefilor militari și politici ai Hamas pe care forțele israeliene îi vânează în acest moment și care îi mai include, printre alții, pe Mohammed Deif, creierul din spatele atacului brutal din 7 noiembrie din sudul Israelului, Ismail Haniyeh, liderul politic al organizației teroriste sau Marwan Issa, mâna dreaptă a lui Deif, considerat “omul din umbră” al grupării și adjunctul aripii militare a Hamas. Câțiva lideri importanți ai organizației au fost deja eliminați de israelieni în operațiunile desfășurate în lunile scurse de la atacul teroriștilor palestinieni.

Unul dintre cei de pe lista israelienilor este Sinwar. Ales în februarie 2017 ca lider al Fâșiei Gaza, funcție deținută anterior de Ismail Haniyeh, Yahya Sinwar este o figură politică cheie în cadrul organizației teroriste.

Născut în 1962 în tabăra de refugiați Khan Younis din sudul Gazei, el este unul dintre fondatorii Brigăzilor al-Qassam, precum și al Majd, un serviciu de securitate al Hamas care gestionează problemele de securitate internă pentru filiala militară a grupului.

După ce a fost arestat de autoritățile israeliene în 1988 pentru activități teroriste, Sinwar a fost condamnat la patru pedepse de închisoare pe viață. Dar în octombrie 2011, el a fost eliberat ca parte a unui acord în care 1.000 de prizonieri palestinieni au fost eliberați la schimb cu soldatul israelian Gilad Shalit, care a fost ținut prizonier de Hamas timp de cinci ani.

Din septembrie 2015, Yahya Al-Sinwar se află pe lista teroriștilor internaționali publicată de Departamentul de Stat al SUA. El este suspectat de israelieni că a fost unul dintre principalii arhitecți ai atacurilor din 7 octombrie, fiind pe lista neagră a Israelului.

Oferta făcută de Ierusalim

Iată însă că, potrivit unor oficiali israelieni de rang înalt citați de NBC News, Israelul s-a oferit să le permită liderilor Hamas din Gaza să plece în exil în schimbul eliberării tuturor ostaticilor și al terminării controlului exercitat de gruparea teroristă în enclavă.

Propunerea de a-l lăsa pe Sinwar să plece a fost trimisă Hamas încă din noiembrie trecut și este încă luată în calcul de israelieni, au afirmat sursele.

Oferta pare însă să contrazică declarațiile constante făcute de oficialii israelieni după atacul brutal din 7 octombrie, conform cărora unul dintre obiectivele lor principale este să-l găsească și să-l omoare pe Sinwar, pe care îl consideră a fi creierul și arhitectul atacului asupra Israelului.

NBC a citat un consilier de-al premierului Benjamin Netanyahu care a spus că Israelul “nu e deranjat dacă (Sinwar) va pleca așa cum Arafat a părăsit Libanul,” atâta timp cât ostaticii sunt eliberați. (Consilierul s-a referit la decizia Israelului de a-l lăsa pe Yasser Arafat și Organizația de Eliberare a Palestinei – OEP să se evacueze din Beirut în 1982 cu o navă către Tunisia. În ciuda faptului că Israelul îl descria pe Arafat ca pe un inamic la acea vreme, guvernul evreu a acceptat un acord prin care să-l lase pe el și sute de luptători islamiști să plece în exil).

De data aceasta, Israelul ar fi transmis oficialilor americani în timpul unor discuții desfășurate la Paris că acceptă exilarea lui Sinwar, a lui Mohammed Deif și a altor patru lideri Hamas. Dar israelienii nu au prezentat oficial propunerea lor celor din Hamas, deoarece reprezentanții grupării au exclus anterior această posibilitate.

Potrivit surselor, propunerea de exilare a liderilor teroriști este una dintre ideile pe care Israelul le-a susținut în mod privat pentru perioada postbelică în Gaza, inclusiv înlocuirea administrației Hamas din fâșie cu lideri palestinieni civili aleși de Israel.

Yoav Gallant, ministrul apărării, a spus recent că membrii IDF erau pe urmele lui Sinwar, descoperind mai multe ascunzători pe care le folosea.

Iar în urmă cu cîteva zile, IDF a publicat o înregistrare video rară în care apare cel despre care se spune că este Yahya Sinwar, mergând printr-un tunel din Gaza. Aceasta ar fi prima dată când liderul terorist a fost văzut de când s-a ascuns înainte de atacurile din 7 octombrie.

IDF a avertizat că nu va înceta vânătoarea lui Sinwar “până când nu-l vom prinde, viu sau mort.”

“Yahya Sinwar fuge și se ascunde în rețeaua sa subterană de tuneluri teroriste, în timp ce civilii din Gaza suferă la suprafață sub dominația terorismului Hamas. Nu există niciun tunel suficient de adânc pentru ca el să se ascundă,” se arată în comentariul distribuit de IDF, alături de imaginile video.

“Fiecare locuitor din Gaza (poate vedea acum) cum trăiesc liderii Hamas în subteran și cum nu se gândesc la nimic altceva decât la ei înșiși, la familiile lor și la banii lor,” a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, pentru rețeaua Al Arabiya.

Soluția Bangkok

Într-un material dedicat propunerii făcute de Israel, Rand Corporation – un grup de tip think tank american, apropiat de serviciile de informații de la Washington – a scris că, deși circumstanțele actuale sunt foarte diferite, oferta amintește de rezolvări mult mai vechi ale crizelor de ostatici.

În urmă cu cincizeci și unu de ani, patru membri înarmați ai grupului Septembrie Negru, o grupare teroristă creată de OEP, au atacat și preluat controlul asupra ambasadei Israelului din Bangkok. Ei au amenințat că vor ucide ostaticii israelieni dacă Israelul nu va elibera 35 de prizonieri palestinieni și singurul supraviețuitor al echipei teroriste a Armatei Roșii Japoneze care a atacat aeroportul din Tel Aviv în mai 1972, ucigând 26 de persoane și rănind alte 80.

Septembrie Negru era aceeași organizație care cu un an înainte îl asasinase pe prim-ministrul Iordaniei și cu doar trei luni înainte de atacul de la Bangkok capturase ostatici israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen. Confruntarea dintre forțele de securitate vest-germane și teroriști s-a încheiat atunci cu un schimb de focuri care a dus la moartea tuturor ostaticilor israelieni.

Rand a scris că “diplomația iscusită” a oficialilor thailandezi, asistați de ambasadorul egiptean, i-a convins pe teroriști să elibereze ostaticii în schimbul propriei lor plecări în siguranță din țara asiatică. Rezultatul a devenit cunoscut sub numele de Soluția (de la) Bangkok.

Soluția la care au recurs oficialii de la Bangkok seamănă foarte mult cu rezolvarea unei situații anterioare de ostatici în Canada. În octombrie 1970, membrii Frontului de Eliberare din Quebec au răpit un membru al cabinetului provincial și pe comisarul comercial britanic. Cererile răpitorilor au inclus publicarea manifestului lor, eliberarea a 23 de prizonieri, livrarea a 500.000 de dolari în lingouri de aur și un avion pentru a-i duce în Cuba.

Canada a respins toate cererile, cu excepția publicării manifestului. Pe măsură ce autoritățile își intensificau căutarea ascunzătorii teroriștilor, celula care îl deținea pe ministrul canadian a anunțat că acesta a fost executat.

O lună mai târziu, poliția i-a înconjurat pe teroriștii care îl țineau ostatic pe diplomatul britanic. Pentru a evita asasinarea lui, guvernul canadian a fost de acord să lase toți membrii celulei teroriste să zboare în Cuba, în schimbul eliberării sale.

Potrvit expertului Rand, cazurile din Thailanda și Canada au relevanță pentru actualul conflict din Gaza, deși circumstanțele sunt foarte diferite. Asediul de la Bangkok a implicat doar patru teroriști și șase ostatici israelieni și s-a terminat într-o zi. Negocierile au fost tactice. Niciunul dintre rezultatele potențiale nu a constituit o amenințare existențială pentru părțile implicate.

În schimb, situația actuală din Gaza implică calcule strategice în timpul unui război disperat între Israel și Hamas în care supraviețuirea națională a statului evreu depășește soarta ostaticilor.

Cu toate acestea, există câteva paralele, crede expertul. În 1972, grupurile palestiniene au lansat o nouă fază a terorismului, mult mai sângeroasă. Ca răzbunare pentru incidentul de la München, guvernul israelian s-a angajat într-o campanie de asasinare a liderilor terorişti, o operațiune cunoscută sub numele de Mânia lui Dumnezeu. În mod similar, la 2 ianuarie 2024, un lider al Hamas și locotenenții săi au fost uciși de o lovitură cu drone în Liban.

În acest context delicat, în decembrie 2023, Comandanții pentru Securitatea Israelului, un grup de peste 500 de foști oficiali israelieni din apărare și informații, au propus un acord prin care Israelul ia în considerare să ofere exilul liderilor Hamas (și posibil luptătorilor Hamas), împreună cu mai mulți prizonieri palestinieni, în schimbul eliberării ostaticilor ținuți în Gaza, care ar putea fi văzută ca o Soluție (de la) Bangkok la scară mult mai largă.

Diferențe

Expertul Rand Corporation a scris însă că rămân multe incertitudini în actuala criză a ostaticilor din Gaza.

În primul rînd, nu este clar dacă Sinwar ar accepta oferta de plecare în siguranță. Forțele israeliene s-ar putea să știe locația lui aproximativă, dar el nu este înconjurat și s-ar putea să foloseasă unii dintre ostatici ca scuturi umane, pentru a avea protecție. Confruntat cu un atac iminent și cu o moarte aproape sigură, el ar putea schimba ostatici pentru propria sa viață. Sau, într-un act final de sfidare, el ar putea alege martiriul și să ordone uciderea ostaticilor rămași, garantând astfel o ostilitate de durată între israelieni și palestinieni.

În timp ce Sinwar este venerat de mulți drept simbolul rezistenței palestiniene fără compromisuri, nu este clar ce efect ar avea plecarea lui. Faptul că el ar accepta să plece în exil i-ar demoraliza pe cei rămași în urmă să lupte? Ar urma oare comandanții lui Sinwar ordinul lui de a elibera toți prizonierii sau i-ar folosi ca monedă de schimb pentru propria lor salvare? Ar putea locotenenții lui să saboteze vreun acord cu Israelul? Această posibilitate ar putea fi redusă prin extinderea ofertei israeliene către alți lideri Hamas, crede analistul de la Rand.

De altfel, nu este limpede dacă oferta de plecare în siguranță se aplică numai lui Sinwar sau și altora. Relatările se refereau la “liderii Hamas,” sugerând că mai mulți șefi ai grupării teroriste ar putea pleca în exil. Propunerea înaintată de Comandanții pentru Securitatea Israelului sugera că o ofertă ar putea include lideri Hamas, luptători Hamas și chiar câțiva prizonieri palestinieni.

Această cifră s-ar putea ridica la câteva mii și o apropie mai mult de înțelegerea încheiată cu Yaser Arafat pentru plecarea forțelor sale din Liban în 1982. Atunci, peste 10.000 de combatanți palestinieni au evacuat țara sub protecția unei forțe multinaționale de soldați americani, francezi și italieni.

Un acord similar în situația actuală ar pune capăt efectiv guvernării Hamas în Gaza, oferind Israelului victoria pe care o urmărește.

Aici intervine însă o altă problemă. Unde ar putea pleca mii de luptători Hamas? Sinwar și câțiva comandanți ar putea găsi azil în Qatar sau Turcia, unde se află deja liderii Hamas. Dar ce țară ar fi dispusă să accepte mii de luptători Hamas, a căror prezență ar reprezenta o problemă de securitate, ar fi destabilizatoare din punct de vedere politic și ar putea expune țara gazdă la acțiunile israeliene în viitor?

De-a lungul anilor, luptătorii palestinieni, care au avut tendința de a înființa state autonome în cadrul țărilor care-i găzduiau, au fost alungați de Iordania, au luptat cu alte facțiuni și forțe siriene în Liban și au fost ținuți sub control strâns de Tunisia. Guvernul egiptean este ostil Frăției Musulmane, din care a apărut Hamas, și se teme că prezența militanților Hamas ar fi destabilizatoare.

Cel mai mare obstacol în rezolvarea problemei ostaticilor îl reprezintă însă calculele strategice ale Israelului și ale Hamas, scrie Rand. Israelul rămâne hotărât să distrugă Hamas și consideră că doar presiunea militară continuă va duce la eliberarea definitivă a tuturor ostaticilor. Hamas rămâne hotărât să țină ostatici pentru a-și garanta supraviețuirea politică.

“Doar negocierile pentru ostatici singure nu vor pune capăt războiului,” concluzionează grupul de reflecție american.

Surse: ABC News, Al Jazeera, NBC News, The Telegraph, Times of Israel, Reuters, AP, Washington Post, CBC, Jerusalem Post, Rand.org, Britannica.com, Stanford.edu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...