G4Media.ro

Şoferii vor putea contesta contravenţiile în localităţile de domiciliu / Deputat: Ministerul…

Sursa foto: Unsplash / Andraz Lazic

Şoferii vor putea contesta contravenţiile în localităţile de domiciliu / Deputat: Ministerul de Interne s-a opus constant acestei soluţii / Colegii parlamentari au înţeles necesitatea modificării legislaţiei şi au votat în consecinţă

Deputatul PSD Mirela Furtună salută, marţi, intrarea în vigoare a legii care permite şoferilor să conteste contravenţiile în localităţile de domiciliu, nu în cele unde s-a petrecut fapta. Furtună a precizat că Ministerul de Interne s-a opus constant acestei soluţii, dar legea a fost votată de parlamentari.

”În 2019 am depus o propunere legislativă prin care intenţionam să stabilesc o competenţă alternativă privind contestarea amenzilor de circulaţie, ori la judecătoriile din localităţile de domiciliu ale contravenienţilor, ori la judecătoriile din localităţile unde s-a petrecut fapta. Iniţiativa a fost înregistrată cu numărul Plx.380/2019, dar nu am reuşit să o promovez şi a fost respinsă”, a transmis, marţi, deputatul Mirela Furtună.

Aceasta precizează că deputatul Eugen Neaţă a reluat iniţiativa, iar aceasta a fost votată de Camera Deputaţilor, în şedinţa din 13 aprilie, cu 203 voturi pentru, 102 împotrivă şi 2 abţineri.

”În fapt, iniţiativa are la bază un fundament solid, mai exact şoferii nu trebuie să fie obligaţi să conteste procesul-verbal al contravenţiei exclusiv la judecătoriile de pe raza localităţilor în care s-a petrecut contravenţia, deoarece de multe ori este limitat accesul lor la justiţie. Un şofer din Constanţa care folosea maşina pentru a merge în vacanţă în Bihor şi lua o amendă, pe care o considera incorectă, o putea contesta doar la Bihor. Însă era improbabil ca şoferul să facă toate diligenţele necesare pentru a contesta la Judecătoria din Bihor amenda. Am considerat necesară aplicarea unei jurisdicţii alternative, astfel încât şoferul să poată contesta amenda şi la Judecătoria din Constanţa, dovezile privind constatarea contavenţiilor putând fi trimise de Poliţie şi colegilor lor din Constanţa”, a mai transmis deputatul.

Mirela Furtună a precizat că Ministerul de Interne s-a opus constant acestei soluţii, inclusiv propunerea colegului Eugen Neaţă a avut punct de vedere negativ de la Guvern.

”Colegii parlamentari au înţeles necesitatea modificării legislaţiei şi au votat în consecinţă. Din data de 23 aprilie a intrat în vigoare Legea nr.107/2022, care face posibilă contestarea amenzilor şi în localităţile de domiciliu ale şoferilor. Salut pe această cale intrarea în vigoare a legii pentru care m-am luptat şi eu, şi le urez tuturor şoferilor să conducă cu prudenţă şi să respecte regulile de circulaţie”, a mai transmis deputatul.

sursa: News.ro, Sursa foto: Unsplash / Andraz Lazic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. In sfârșit.

  2. Eu vreau sa fie audiat de onorata instanta agentul contatator.NA.Vino de la Constatnta la Cluj tovarase militian sau consilierul lui juridic.

    • Exista audierea prin tele-conferinta.
      Oricum agenții nu vin mai niciodată in fata instanței, ca se dispera instanța când deschid gura.

    • Vrei sa spui ca sunt prosti si nu stiu sa scrie si sa lege doua fraze?

    • Consilierii juridici au o poezie pe care o recita indiferent de circumstantele faptelor retinute in procesul verbal. „Anghel contra Romaniei”, „simpla negare a faptei” si alte versuri de genul asta. Cine a avut onoarea, recunoaste textele. Judecatorii cred ca nici nu le mai citesc.

      Consilierii juridici sunt practic inutili. Pot fi inlocuiti de niste automate programabile. Ceva tot pot face si ei, insa: sa iasa la pensie de tinerei. 💡

  3. ,,Ministerul de Interne s-a opus constant acestei soluţii”

    Interesant ar fi de stiut ce motive invoca ministerul .

    • Va spun eu motivul: Daca dam la o parte pompierii si SMURD, in ministerul de interne raman doar bine-cunoscutii militieni. E normal ca militia rutiera (abuzuri, permise pe spaga, incompetenta etc.) sa se opuna.