G4Media.ro

Șoferii care nu își plătesc amenzile în termen de 60 de zile…

Șoferii care nu își plătesc amenzile în termen de 60 de zile de la primirea lor ar putea să rămână fără permisul de conducere. Inițiativa a fost înregistrată la Camera Deputaților pentru dezbatere

Șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație în termen de 60 de zile de la primirea acestora, ar putea rămâne fără permisul de conducere. Asta prevede un proiect de lege susținut de parlamentarii coaliției de guvernare, care subliniază, în același timp, faptul că cei care au încasat sancțiunea vor avea permisiunea să conducă doar după plata amenzii. Inițiatorii proiectului susțin că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere, iar acest lucru influențează bugetele locale, relatează TVR.ro

Parlamentarii puterii vor ca șoferii care nu-și plătesc amenzile de circulație în termen de 60 de zile de la emiterea acestora , să se aleagă cu permisul suspendat . Aleșii vor astfel să scadă rata foarte ridicată de neplată, care afectează bugetele locale.

”1. Nu se încasează banii la buget, deci un prejudiciu la bugetul local. 2. Vine Curtea de Conturi, constată că nu s-au încasat aceste amenzi și impută ca și sarcina administrației locale să recupereze sumele și e foarte greu”, a explicat Laurențiu Leoreanu, deputat PNL.

”Sunt de acord cu orice iniţiativă legislativă care aduce mai multe reglementări în acest sens. Ordine şi disciplină şi în trafic”, a precizat Natalia Intotero, deputat PSD.

Mai mult, aleșii susțin că neplata amenzilor de către șoferi coboară și indicatorii economici ai unităților administrativ teritoriale , în baza cărora se acordă sumele pentru consolidarea bugetelor locale. În momentul de față, o amendă poate fi achitată la jumătate dacă este plătită în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal.

”Legislaţia actuală prevede că neatacarea procesului verbal sau a hotărârii judecătoreşti constituie doar titluri executorii. Contravenientul nu suportă o altă sancţiune, decât posibilitatea de a fi executat silit. Din acest motiv, România are un nivel foarte scăzut de plată a amenzilor. Este legală o astfel de modificare”, a delcarat Ștefania Ciobănescu, avocat.

”Sunt multe primării care nu încasează amenzi, dar nu se duc și nu execută aceste debite pe care ar trebui să le recupereze. Cred că este o măsură bună”, a spus Ionuț Moșteanu, deputat USR.

Inițiativa a fost înregistrată la Camera Deputaților pentru dezbateri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Asta e ”argumentul”? Ca, vezi Doamne, ce patesc bietele primarii, ca si pun banii in buget si nu-i incaseaza si ii ”cauta” curtea de conturi?! tztztztz. Ma trec lacrimile, nu alta. Oare de ce ii trec in buget? Ca sa fie cat de mare se poate, sa faca angajari de clientela politica pt frecat menta la greu, printre altele. Aveam pretentii de la Mosteanu. E clar o lege ceruta de primari, care ”mai vrea si gura lor sa mananca ceva”. Sa vad cum o aplica (desi am un sentiment ca nu trece), cum o incurca, cum o descurca, etc

    • PS. Nu ma intereseaza subiectul in sine, nici macar nu mai am masina si nici nu intentionez sa-mi cumpar in urmatorii ani.

    • @Ionut: Romania nu este SUA. In SUA, pentru anumite chestii nasoale, ajungi pe scaunul electric.
      Pușcărie este prea mult, dar se poate pune sechestru pe bunuri/ executa silit mai repede, nu după n-spe ani ca acuma.
      In cazul amenzilor la codul rutier se poate confisca autovehiculul, ca in unele tari europene.

    • Da, Ionuț, „amenda e furt” :)). Nu prietene, furtul e furt amenda e amendă. Dacă ar gandi toți ca tine am ajunge la sapă de lemn. Crezi că în pușcărie ăla stă gratis, nu i plătim tot noi, „cazare și masă”? Stai liniștit, nici în America nu se face pârnaie pentru amenzi de circulație, pârnaie se face pentru amenzi penale, ca aproape peste tot în lume, inclusiv la noi. O soluție ok ar fi confiscarea mașinii, dar nici aici nu merge garantat, pentru că mașina poate fi a altcuiva. Nu poți da o lege generală. De exemplu dacă închiriezi o mașină și mergi cu 200 la oră pe limită de 50, E normal să confiște mașina?! Vezi de treabă că dacă ar fi fost atât de simplu, s ar fi facut de mult.

  2. „Argumentul suprem” – „în SUA te împușca” (în uniunea europeană nu se face nicăieri pușcărie pentru amenzi, a fost condiție de bază pentru începerea negocierilor de aderare de la sfârșitul anilor ’90 să anulăm acel articol care prevedea închisoarea pentru amenzi – nu e nici umană nu e nici rentabil, că până la urmă statul cheltuie mai mult cu ala în pușcărie decât are de recuperat, plus că ăla poate avea și o familie in întreținere ). Prietene, ai vreo problemă dacă eu nu vreau să li se facă viața mai ușoară primăriilor?! Că ăsta e scopul clar, vezi ți de treabă cu siguranța circulației. Știi foarte bine ce fac 90% din primării cu banii. Și știi foarte bine că 90% din primării sunt la PSD PNL și așa vor rămâne.

  3. Dacă rusul „Ionuț” este pentru este cel mai bun semn ca măsura este antiromânească!

    • Sezi bland, ca personaju’n cauza nu-i in stare (sau se face ca nu-i…) sa bage de seama deosebirea intre o infractiune si o contraventie…dar na, mai baga si el un fitil cu abuzul in serviciu. Poate initiaza Declic o strangere de semnaturi pentru amenda penala contra „trolajului de partid” sa-l vad atunci…..

  4. Pentru ca legea sa fie constitutionala, specialilor nu trebuie sa li se aplice. In rest, cat mai multe biruri pentru cetatenii fara drepturi. Sa stea linistiti la locurile lor si sa plateasca toate birurile. Ca trebuie si copiii specialilor sa ia pensie in curand.