
Socialiștii o acuză pe Maia Sandu că încearcă să ”forțeze” trei miniștri demisionari să rămână în funcții
Socialiştii fostului preşedinte Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu, actualul preşedinte al Republicii Moldova, că încearcă ‘să forţeze’ trei miniştri care şi-au anunţat plecarea din guvern împreună cu premierul Ion Chicu să rămână în funcţii, după ce aceasta nu a emis decretul privind demisia celor trei, conform Jurnal.md şi Ziarului de Gardă.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ministrul justiţiei demisionar sugerează chiar că Maia Sandu ar putea fi dată în judecată pentru ‘constrângere la muncă forţată’. De partea cealaltă, consilierul preşedintelui în domeniul justiţiei, Olesea Stamate, a declarat că Maia Sandu nu a încălcat nicio lege, potrivit Jurnal.md.
Într-un material postat pe site-ul oficial al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) se arată că deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a publicat o scrisoare trimisă de Maia Sandu premierului Ion Chicu în ziua de 31 decembrie 2020 prin care ar încerca ‘să-i forţeze cei trei miniştri care au plecat împreună cu Ion Chicu – Viorica Dumbrăveanu, Serghei Puşcuţă şi Anatol Usatîi – să rămână la guvernare până la învestirea unui nou cabinet de miniştri’.
La scurt timp, ministrul justiţiei, Fadei Ngacevschi, a postat un mesaj pe Facebook în care nu a vizat-o direct pe Maia Sandu, dar a citat din Codul Penal articolul care pedepseşte ‘munca forţată’.
Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu susţine că ‘nota informativă a preşedintelui Maia Sandu este absolut corectă’ şi că cei trei miniştri ar fi putut să renunţe efectiv la funcţie în cazul în care Ion Chicu nu şi-ar fi dat demisia. În cazul în care a demisionat întregul guvern, miniştrii trebuie să-şi exercite atribuţiile până la numirea unui nou executiv, consideră Osmochescu.
‘Atunci când demisionează întregul guvern, el rămâne conform articolului 103 din Constituţiei în exercitarea funcţiei, dar numai de administrare a treburilor publice şi le exercită până la depunerea jurământului de către noul executiv’, susţine acesta.
‘Din momentul în care Ion Chicu a declarat că guvernul condus de el demisionează, întreg cabinetul de miniştri a demisionat. După lege, el trebuie să-şi exercite interimatul până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern (…). Fără să reducem situaţia la absurd, haideţi să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă toţi miniştrii dintr-un guvern demisionar ar refuza să-şi exercite interimatul? Probabil legiuitorul a prevăzut această posibilitate doar pentru premier astfel încât să asigure buna administrare a treburilor publice până la numirea noului guvern’, a explicat Olesea Stamate, consiliera Maiei Sandu în domeniul justiţiei.
Serviciul de presă al guvernului a comunicat pentru Jurnal.md că cei trei miniştri demisionari nu s-au prezentat luni la locul lor de muncă.
sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Partidul Acțiune și Solidaritate
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii