G4Media.ro

Social-democratul Frans Timmermans crede că va intra în opoziţie după alegerile legislative…

Social-democratul Frans Timmermans crede că va intra în opoziţie după alegerile legislative din Olanda

Fostul vicepreşedinte al Comisiei Europene însărcinat cu Pactul Verde al UE, Frans Timmermans, în prezent lider în ţara sa al unei alianţe de stânga socialist-ecologiste, a admis joi că va ajunge mai degrabă în opoziţie după ce alegerile legislative pentru camera inferioară a parlamentului olandez s-au încheiat cu o victorie şoc a extremei drepte conduse de Geert Wilders, iar electoratul şi-a arătat o preferinţă mai mult către dreapta.

„Este clar că mulţi oameni aşteaptă soluţii dinspre dreapta. Aşadar, revine dreptei sarcina să arate că le poate oferi”, a constatat Timmermans, citat de Politico.eu, preluat de Agerpres. „Cred că noi vom ajunge în opoziţie”, a mai spus el la o întâlnire cu membri ai alianţei politice pe care a condus-o în alegeri, conform unei informaţii scurse din interiorul acelei întâlniri. Este acum rândul lui Wilders să încerce să formeze o coaliţie, ar mai fi afirmat Timmermans în acelaşi cadru.

Alianţa pe care el a condus-o după ce a demisionat în august din executivul comunitar, formată din Partidul Social-Democrat Olandez (PVDA) şi Stânga Verde Olandeză, a obţinut la scrutinul de miercuri 25 din cele 150 de mandate parlamentare, cu opt mai multe faţă de cele obţinute împreună de aceste două formaţiuni la scrutinul precedent.

Însă scrutinul a fost câştigat de Partidul Libertăţii (PVV) de extremă dreapta condus de euroscepticul radical Geert Wilders, care a obţinut 37 de mandate. Acest rezultat a produs frisoane la Bruxelles, întrucât în campania electorală Wilders a criticat „dictatele” UE, a cerut restabilirea controalelor la graniţe, arestarea şi expulzarea migranţilor, interzicerea şcolilor musulmane, a Coranului şi moscheilor în Olanda, reintroducerea permiselor de muncă pentru lucrători în interiorul UE şi a susţinut ideea convocării unui referendum pentru un „Nexit” în vederea ieşirii Olandei din UE, după modelul Brexit-ului.

Totuşi, în seara alegerilor Wilders şi-a mai temperat discursul radical, în special cel referitor la interzicerea Coranului şi închiderea moscheilor, şi a promis că dacă ajunge premier va „rămâne în limitele Constituţiei”.

El caută în prezent aliaţi pentru formarea unei majorităţi, un demers dificil având în vederea orientarea sa puternic anti-UE, astfel că s-ar putea vedea obligat să facă multe compromisuri pentru a atrage alte formaţiuni într-o majoritate.

Wilders a anunţat deocamdată că va încerca să construiască o coaliţie cu partide de centru-dreapta, cum ar fi Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD – formaţiunea liberală a premierului în exerciţiu Mark Rutte), formaţiunea centristă nou creată Noul Contract Social (NSC) şi Mişcarea Fermier-Cetăţean (BBB). Aceasta din urmă este o formaţiune de extremă dreapta creată în 2019 în urma protestelor fermierilor şi care în martie anul acesta a obţinut un succes neaşteptat la alegerile desfăşurate în 12 provincii pentru camera superioară a parlamentului, unde a obţinut 15 din cele 75 de mandate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...