G4Media.ro

Social-democrata Magdalena Andersson, care a demisionat miercuri din funcția de premier al…

Sursa foto: Facebook / Magdalena Andersson

Social-democrata Magdalena Andersson, care a demisionat miercuri din funcția de premier al Suediei, la doar câteva ore de la învestire, a fost nominalizată din nou să formeze un Guvern

Lidera social-democraţilor suedezi, Magdalena Andersson, care a demisionat miercuri din funcţia de prim-ministru la doar câteva ore după ce obţinuse votul parlamentului, va avea o a doua şansă de a forma un guvern, a anunţat joi preşedintele legislativului, Andreas Norlén, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Andersson a demisionat pentru că Verzii au decis să iasă din coaliţie după ce parlamentul a respins proiectul de buget al guvernului în favoarea celui alternativ înaintat de trei partide de dreapta din opoziţie.

Deşi aleasă prim-ministru, Andersson, o economistă în vârstă de 54 de ani, nu a avut timp să preia oficial funcţia de la premierul în exerciţiu, social-democratul Stefan Lofven.

„Regret profund evenimentele petrecute în parlament ieri (miercuri)”, care „par de neînţeles poporului suedez şi erodează încrederea în sistemul politic”, a declarat preşedintele acestui for într-o conferinţă de presă.

După discuţii cu şefii partidelor, el a concluzionat că intenţiile lor rămân neschimbate în ce priveşte alegerea viitorului prim-ministru.

Norlen a anunţat că, în aceste condiţii, o nominalizează din nou pe Magdalena Andersson pentru postul de prim-ministru, iar votul va avea loc luni, 29 noiembrie.

Ea va încerca să formeze un guvern minoritar al social-democraţilor, partid care deţine 100 din cele 349 de locuri din legislativ.

Suedia are programate alegeri generale în septembrie 2022.

Sursa foto: Facebook / Magdalena Andersson

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Wow – mai ușurel suedejilor!.

    Pai unde sunt negocierile de săptămâni cu mii de decese, pe “principii, nu pe funcții”, dar cu țipete la nominalizare pe funcții.

    Luați lecții din RO – pas cu pas.
    Ca amețiți alegătorii cu viteza asta.

    Ce urmează? CCR ul suedez sa dea decizii rapide?
    Nu mai bine sta mai multe săptămâni, da o nota ca e ceva încălcare de Constituție, dar oricum nu mai contează ca a trecut fapta, asa ca rămâne asa încălcată.

    • Nici astia nu s-au descurcat prea grozav cu covidul.

    • Acolo nu exista CCR, în general un act normativ este supus votului la 1 an, 1 an jumătate de la inițiere (după multe multe analize)
      Dacă observi doamna și-a depus mandatul pentru ca un partener s-a retras din coaliție, iar legea bugetului pentru 2022 a trecut în forma promovata de opoziție
      La noi e dezastru, acum PNL și PSD vor tranbita tot felul de inepții
      Să-i vad aplicând legea Olgutei cu mărirea pensiilor, de care nimeni nu mai zice nimic

  2. A pierdut sustinerea si s-a retras. In Romania premierul cand pierde sustinerea se tine bine acolo sus, ba chiar apeleaza la practici neconstitunionale sa se agate cat mai mult.