G4Media.ro

Situație dificilă în Canada: Record de infectări în Ontario / Quebec interzice circulația pe…

Sursa: G4Media.ro

Situație dificilă în Canada: Record de infectări în Ontario / Quebec interzice circulația pe timpul nopții pentru a stopa răspândirea coronavirusului

Provincia francofonă Quebec a devenit prima din Canada care a interzis circulația pe timpul nopții pentru o perioadă de patru săptămâni în încercarea de a opri infectările și spitalizările cu coronavirus. Interzicerea deplasărilor între 8 seara și 5 dimineața, care intră în vigoare sâmbătă, face parte dintr-un plan de măsuri mai amplu anunțat de guvernul provincial în condițiile în care spitalele din Quebec sunt copleșite de numărul mare de pacienți. În același timp, Ontario – care este cea mai populată regiune canadiană – a anunțat vineri un număr record de peste 4.000 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19.     

Premierul din Quebec, Francois Legault, a anunțat impunerea de restricții de circulație în întreaga provincie începând de sâmbătă seara. Quebec, care este cea mai întinsă provincie canadiană, va interzice circulația persoanelor de la ora 20:00 până la 5:00 dimineața pentru următoarele patru săptămâni, ca o modalitate de a opri creșterea infecțiilor cu COVID-19 și a spitalizărilor. Oficialul a afirmat că oricine va fi găsit pe stradă după ora 20:00 fără motive întemeiate riscă să primească o amendă cuprinsă între 1.000 și 6.000 de dolari.

Quebecul devine astfel prima provincie din țara nord-americană care impune o măsură atât de drastică pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.

Legault a declarat că dorește să ofere locuitorilor din provincie un „electroșoc” cu privire la situația critică din spitalele din Quebec, despre care a spus că sunt supraîncărcate cu pacienții cu COVID-19, cei mai mulți dintre ei persoane de peste 65 de ani.

Premierul a spus că, în ciuda faptului că școlile, magazinele cu amănuntul și multe alte afaceri au fost închise încă din decembrie – în contextul celui de-al doilea val al pandemiei care a lovit brutal Canada -, infecțiile cu COVID-19 continuă să crească. El a spus că transmisia virusului se datorează întâlnirilor private și a petrecerilor organizate ilegal.

„Suntem obligați să oferim un tip de terapie de șoc, astfel încât oamenii să își reducă vizitele,” a spus el. „Luna viitoare va fi una critică. Suntem într-o cursă contracronometru. Din păcate, am pierdut această cursă în ultimele câteva săptămâni. Dar încă o putem câștiga.”

Premierul a anunțat că toate afacerile neesențiale care au fost închise încă din decembrie vor rămâne închise până cel puțin pe 8 februarie, când se preconizează ridicarea restricțiilor de circulație.

O excepție majoră o reprezintă școlile primare, care se vor redeschide, conform programării, pe 11 ianuarie, în timp ce elevii de liceu vor reveni în clase pe 18 ianuarie. (În acest caz, guvernul nu a ținut cont de recomandările experților, care au cerut ca elevii să facă școala online și nu în sălile de clasă, după ce studii diferite au confirmat că copiii sunt transmițători semnificativi ai virusului).

De asemenea, lăcașurile de cult vor fi închise în următoarea lună, magazinele se vor închide la 19:30, iar întâlnirile în interior și în aer liber cu persoane din afara gospodăriei sunt strict interzise.

Vineri, Quebec a anunțat 2.588 de noi infecții cu COVID-19 și încă 45 de decese atribuite noului coronavirus, cu o medie zilnică de peste 2.500 de cazuri în ultimele zece zile. Ministrul provincial al Sănătății, Christian Dube, a declarat că spitalizările au crescut în ultimele 24 de ore cu 23 de cazuri, ajungând la 1.403 de cazuri (cel mai mare număr înregistrat de la sfârșitul lunii mai 2020), iar alte cinci persoane au ajuns la terapie intensivă, pentru un total de 207. De la începutul pandemiei, Quebec a raportat 223.106 infecții cu COVID-19 și 8.606 decese, cu 24.563 de cazuri active, potrivit statisticii celor de la CTV News. 

Spitalele din provincie, copleșite

Doctorul Donald Sheppard, președintele departamentului de microbiologie și imunologie de la Universitatea McGill, a declarat că sistemul medical din Quebec este supus unor presiuni uriașe, adăugând că intervențiile chirurgicale și screening-ul pentru cancer sunt amânate și că unitățile de terapie intensivă sunt aproape de capacitate maximă.

„Cea mai mare îngrijorare este că, în cele din urmă, dacă nu facem nimic, vom ajunge la punctul în care va fi decizia în care avem doi pacienți, un ventilator și cineva trebuie să decidă care va trăi”, a afirmat Sheppard. Oficialul a adăugat că impactul procedurilor anulate se resimte deja: pacienții cu cancer mamar prezintă tumori mai mari decât erau înainte de pandemie, semn că sunt diagnosticați târziu.

Institutul INESSS din Quebec, o organizație de tip think tank din domeniul sănătății, a avertizat pe 31 decembrie că spitalele din zona Montreal vor rămâne fără paturi rezervate pacienților cu COVID-19 în termen de trei săptămâni.

„Spitalele noastre sunt la un pas de colaps,” a declarat și Roxane Borges Da Silva, profesor de sănătate publică la Universitatea din Montreal. „Măsurile parțiale existente în prezent în Quebec nu au avut niciun efect asupra tendinței în creștere a cazurilor,” a precizat ea, referindu-se la faptul că cea mai mare parte din Quebec, inclusiv cele mai mari orașe din provincie, ca Montreal, Quebec City sau Gatineau, este în lockdown parțial din octombrie, când barurile, restaurantele, sălile de sport și locurile de divertisment au fost închise. În decembrie, premierul Legault a închis toate magazinele cu amănuntul neesențiale și a prelungit vacanța de iarnă pentru elevii de gimnaziu și de liceu.

Doctorul Sheppard a afirmat că, deși aceste măsuri au încetinit răspândirea virusului, ele nu au redus curba de infectări. Oficialul a spus că majoritatea focarelor documentate de agenția de sănătate publică au avut loc la locurile de muncă și în școli și a adăugat că, deși unele cazuri pot fi cauzate de încălcarea normelor de distanțare socială, nu crede că sunt organizate atât de multe petreceri ilegale care ar duce la mai mult de 2.500 de cazuri pe zi. Sheppard a afirmat că nu înțelege de ce s-au impus restricții de circulație pe timpul nopții, o măsură criticată de altfel și de grupurile pentru apărarea drepturilor omului. Executivul din provincie a fost criticat, de asemenea, pentru planul său de a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei, despre care experții au afirmat că a fost neadecvat, nu a efectuat suficient de multe testări și s-a caracterizat prin dificultăți majore de comunicare.

Borges Da Silva a apărat însă decizia guvernului de a impune restricțiile de circulație, afirmând că ele au sens deoarece vor forța oamenii să se întrebe dacă merită cu adevărat să iasă afară ca să bea o bere cu prietenii. Ea a spus că crede că adunările ilegale de sărbători au avut un impact major asupra răspândirii COVID-19 în provincie.

Borges Da Silva a precizat că i-ar fi plăcut să vadă guvernul acționând mai devreme, adăugând că un lockdown total implementat în timpul vacanței școlare din iarnă ar fi putut evita impunerea de restricții la începutul lunii ianuarie, despre care a spus că vor fi mai dificile și vor provoca mai multe probleme.

Record de cazuri în Ontario

Ontario, care este cea mai populată provincie canadiană, a raportat vineri un număr record de 4.249 de cazuri de COVID-19 și alte 26 de decese. Este pentru prima dată când numărul de cazuri depășește 4.000 în provincie, chiar dacă statistica include aproximativ 450 de cazuri apărute în 5 ianuarie și din 6 ianuarie și care nu au fost raportate în timp util din cauza unei întârzieri a datelor la Toronto Public Health.

Cu toate acestea, chiar și fără aceste cazuri, provincia a stabilit un record negativ. Media de șapte zile a infecțiilor cu COVID-19 este, de asemenea, la un record de 3.394 de cazuri pe zi sau 163 săptămânal la 100.000 de persoane, potrivit Toronto Star.

În prezent, în Ontario sunt 1.446 de persoane spitalizate cu COVID-19, inclusiv 369 de pacienți aflați în terapie intensivă. Dintre acestea, 250 de persoane sunt ventilate mecanic.

De asemenea, Ontario a raportat 224 de cămine de bătrâni cu focare de infecții, cu șase mai multe decât în ziua precedentă. În aceste instituții, care au fost cele mai afectate de pandemie, încă 20 de rezidenți au murit în ultimele 24 de ore, făcând ca totalul deceselor să ajungă la 2.929 de persoane. Provincia a raportat 1.350 de cazuri active de coronavirus în rândul rezidenților din aceste facilități de îngrijire pe termen lung, cu 92 mai mult decât în ziua precedentă, precum și 1.269 de membri ai personalului infectați.

În total, în Canada s-au înregistrat până vineri 735.000 de cazuri de COVID-19, din care 544.000 de pacienți s-au vindecat, iar circa 80.000 de cazuri sunt active și 800 sunt în terapie intensivă. Țara nord-americană a avut până în prezent 16.759 de decese provocate de coronavirus, a anunțat vineri doctorița Theresa Tam, șefa agenției de sănătate publică din Canada, care a precizat că s-au descoperit 14 cazuri cu noua tulpină de coronavirus.

Surse: The Canadian Press, CTV News, CBC News, Toronto Star

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Neee, numai interzicerea circulatiei noaptea plus portul mastii in aer liber poate stopa raspindirea carcaletelui.

  2. Monsieur Legault este un tampyt, cum a fost mai mereu.
    Daca ies din casa dupa ora 8pm sa-mi plimb copilul in carucior (sa adoarma mai usor) primesc o amenda de minim 1000$.
    Dar daca ies sa plimb un caine e OK, nu primesc nici o amenda.