G4Media.ro

Singapore va executa o femeie, pentru prima dată în ultimii aproape 20…

sursa foto: Pexels/ Adhitya Andanu

Singapore va executa o femeie, pentru prima dată în ultimii aproape 20 de ani

Singapore urmează să execute vineri o femeie pentru prima dată în aproape 20 de ani, una dintre cele două execuții planificate pentru această săptămână, scrie The Guardian.

Saridewi Djamani a fost condamnată la pedeapsa capitală în 2018, după ce a fost găsită vinovată de deținerea a aproximativ 30g de heroină în scopul traficului, potrivit Transformative Justice Collective (TJC), care urmărește cazurile de condamnare la moarte.

Dacă va fi executată, activiștii consideră că ea ar fi prima femeie executată în Singapore din 2004, când Yen May Woen, o coafeză în vârstă de 36 de ani, a fost spânzurată pentru trafic de droguri.

Mohd Aziz bin Hussain, un bărbat malaezian din Singapore în vârstă de 56 de ani, a fost anunțat că va fi executat miercuri, potrivit TJC. El a fost condamnat la moarte în 2018, după ce a fost găsit vinovat de trafic de aproximativ 50g de heroină, a precizat grupul.

Singapore are unele dintre cele mai dure legi privind drogurile din lume și a atras critici internaționale în ultimii ani pentru execuțiile de prizonieri condamnați pentru infracțiuni legate de droguri.

Saridewi este una dintre cele două femei din Singapore care se află în rândul condamnaților la moarte, potrivit lui Kirsten Han, o jurnalistă și activistă care a petrecut un deceniu militând împotriva pedepsei cu moartea. „Odată ce și-a epuizat opțiunile de apel, era o chestiune de timp ca ea să primească un aviz de execuție”, a declarat Han.

„Autoritățile nu sunt mișcate de faptul că majoritatea persoanelor aflate în rândul condamnaților la moarte provin din grupuri marginalizate și vulnerabile. Oamenii care se află în rândul condamnaților la moarte sunt cei considerați dispensabili atât de către regii drogurilor, cât și de către statul din Singapore. Nu este un lucru de care singaporezii ar trebui să fie mândri”.”

Guvernul susține că pedeapsa cu moartea este un factor de descurajare eficient împotriva infracțiunilor legate de droguri, că menține orașul-stat în siguranță și că este susținută pe scară largă de către public. De asemenea, afirmă că procesele sale judiciare sunt corecte.

Cercetările efectuate de Amnesty International au arătat că Singapore a fost una dintre puținele țări care au executat persoane pentru infracțiuni legate de droguri anul trecut, alături de China, Arabia Saudită și Iran. De asemenea, Vietnamul este posibil să fi făcut acest lucru, potrivit raportului, deși nu se cunoaște numărul de execuții.

„Nu există nicio dovadă că pedeapsa cu moartea are un efect disuasiv unic sau că are vreun impact asupra utilizării și disponibilității drogurilor”, a declarat Chiara Sangiorgio, expert în pedeapsa cu moartea la Amnesty. „În timp ce țări din întreaga lume renunță la pedeapsa cu moartea și îmbrățișează reforma politicii în domeniul drogurilor, autoritățile din Singapore nu fac nici una, nici alta.”

Activiștii din Singapore spun că cei mai vulnerabili sunt cei care sfârșesc în rândul condamnaților la moarte, iar deținuții se reprezintă din ce în ce mai des singuri după apeluri, deoarece nu au acces la avocați.

Potrivit TJC, Hussain a susținut că majoritatea declarațiilor sale date unui ofițer de investigație nu sunt admisibile, deoarece ofițerul l-a constrâns, promițându-i o pedeapsă mai ușoară, fără pedeapsă capitală. Ofițerul care a efectuat ancheta a contestat aceste afirmații, iar judecătorul a concluzionat că toate declarațiile au fost date în mod voluntar.

TJC a declarat că Saridewi a susținut că nu a fost în măsură să dea declarații corecte poliției deoarece suferea de sevraj din cauza drogurilor. Judecătorul de la Înalta Curte a constatat că Saridewi „cel mult a suferit de sevraj ușor spre moderat de metamfetamină în timpul perioadei de luare a declarațiilor” și că acest lucru nu i-a afectat capacitatea de a da declarații, potrivit TJC.

Cel puțin 13 persoane au fost spânzurate până în prezent în Singapore de când guvernul a reluat execuțiile după o pauză de doi ani în timpul pandemiei Covid-19.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...