G4Media.ro

Siegfried Mureșan, ales raportor al Parlamentului European privind finanțarea Green Deal: În…

Siegfried Mureșan, ales raportor al Parlamentului European privind finanțarea Green Deal: În România sunt regiuni carbonifere, precum Oltenia și Valea Jiului, care nu vor putea face trecerea la o economie verde decât cu sprijin UE consistent

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicelider al Grupului PPE responsabil pentru bugete, a fost ales raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro. Mureșan va coordona poziția Parlamentului European privind planul de investiții al Pactului Ecologic European propus de Comisia Europeană. Acest plan ar urma să genereze investiții de 1.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani.

„Succesul viitorului Pact Ecologic European va depinde de finanțarea lui. De aceea, ca raportor al Parlamentului European, mă voi asigura că planul de investiții al pactului va duce la creștere economică în paralel cu obiectivul de a ajunge la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Oamenii vor să locuiască în orașe verzi, nepoluante, dar în care să poată găsi și locuri de muncă. Prin acest pact, trebuie să le oferim oamenilor ambele lucruri”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Alte declarații relevante

  • Un alt obiectiv este să sprijinim cu prioritate țările și regiunile mai puțin dezvoltate, care au cea mai mare nevoie de finanțare europeană pentru a ajunge la o economie verde. Acest lucru este foarte important pentru noi fiindcă în România sunt regiuni carbonifere, precum Oltenia și Valea Jiului, care nu vor putea face trecerea la o economie verde decât cu sprijin consistent de la bugetul Uniunii Europene.
  • De aceea, este foarte bine că, în planul de investiții al pactului, Comisia Europeană a inclus un Mecanism European al Tranziției Juste dedicat tocmai acestor țări și regiuni. Mecanismul va genera investiții în valoare de 100 de miliarde de euro în următorii 7 ani și de 143 de miliarde de euro în următorii 10 ani, prin intermediul fonduri europene nerambursabile, dar și prin linii de creditare special create.
  • Eu mă voi lupta ca fondurile europene nerambursabile din acest mecanism să fie investite în dezvoltarea economică durabilă a acestor regiuni. Trebuie să sprijinim întreprinzătorii și întreprinderile mici și mijlocii care, mai departe, să creeze noi locuri de muncă. Nu trebuie să mergem doar pe vechile programe de recalificare profesională care, am văzut cu toții, nu au avut efecte de durată în trecut.
  • Va conta foarte mult și ce fel de surse de energie vom putea finanța în următorii ani. Eu voi cere la nivel european ca proiectele privind producția de energie pe gaz să fie eligibile a fi finanțate din fonduri europene. Energia pe gaz ne poate ajuta în tranziția spre o economie verde, ceea ce este un lucru bun pentru noi fiindcă România are resurse mari de gaz. De asemenea, trebuie să se recunoască la nivel european rolul pe care energia nucleară îl joacă în atingerea obiectivelor climatice. Nu voi accepta ca rolul energiei nucleare să fie pus sub semnul întrebării în planurile Comisiei Europene”, a completat eurodeputatul român.

Context

Planul de Investiții al Pactului Ecologic European, propus de Comisia Europeană, urmărește să mobilizeze investiții de 1.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani în Uniunea Europeană pentru a atinge obiectivele climatice. Cele 1.000 de miliarde de euro vor proveni din fonduri nerambursabile de la bugetul Uniunii Europene, împrumuturi ale Băncii Europene de Investiții garantate de bugetul UE, dar și din cofinanțarea națională pentru proiectele europene sau alte tipuri de împrumuturi. Pe lângă componenta financiară, Planul de Investiții urmărește simplificarea regulilor europene pentru a crea un cadru ușor accesibil celor care doresc să facă investiții durabile

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Foarte bine ca Muresan a primit aceasta responsabilitate. Dar tranzitia la dezvoltarea sustenabila nu o vor face politicienii. Rolul lor este sa faciliteze (dialogul in societate in general), nu sa dirijeze. Politicienii sunt acolo sa SERVEASCA interesul public, nu sa-l determine (ca n-are nevoie sa fie determinat de ei).

  2. Cred ca nu se va intampla nimic acolo cu toate fondurile nerambursabile.
    Specialisti, profesionisti nu sunt din cauza de politicieni avari si corupti care n-au permis accesul la butoane decat cumetrilor, verisoarelor si nepoatelor.
    Trebuie creata o structura de personal dedicata proiectelor necesare.
    De la proiectare pana la implementare si monitorizare.
    Tinerii, pregatiti in Ro sau pe afara, văzând ca nu sanse sa ocupe poziții bazate pe cumetrii s-au dus in toata lumea.
    Tot sprijinul acordat inteprinzatorilor mici si mijlocii va fi insignifiant sa schimbe lucrurile.
    Acolo trebuiesc proiecte naționale de anvergura.
    Cu cine?
    Cu beizadelele politicienilor?
    Cu absolventi de Spiru, samd?

  3. Siegfrid Muresan: „în România sunt regiuni carbonifere, precum Oltenia și Valea Jiului, care nu vor putea face trecerea la o economie verde decât cu sprijin consistent de la bugetul Uniunii Europene.”
    NU „sprijinul consistent” de la UE ne-a lipsit in anii de cand Romania a aderat la UE ca sa ajutam astfel de zone, ci COMPETENTELE Administrative, Resursele umane in stare sa foloseasca BANII alocati!
    Fix la fel vom fi si cu Banii astia, CINE va fi in stare sa FACA Proiecte pentru zonele astea?
    Pana acum, singurele „realizari” ale Romaniei cu BANII alocati de UE pentru regiunile miniere dezafectate au fost: Ajutoare de somaj, plati compensatorii iar zonele au ramas in saracie lucie, depopulate si imbatranite!
    BANII astia din Green Deal se aloca, dar numai pe baza de PROIECTE!
    CINE va realiza astfel Proiecte, cand cei aflati in fruntea Statului stiu doar masuri din PIX?!
    Aratati-mi un PROIECT reusit, ridicat in ANII de dupa Aderarea la UE: vreo Autostrada moderna, vreun Pod modern, vreo Universitate sau Scoala MODERNA, vreun DIG sau canal de irigatii modern, vreo REALIZARE ridicata si care va ramane in urma?!
    NIMIC, din Fondurile de la UE cei mai multi BANI luati sunt la Platile la Hectar sau la Platile pe cap de animal sau la programele de alimentare cu apa si gaze!
    Adica, FIX unde NU sunt necesare PROIECTE marete!
    Am serioase rezerve ca Romania va reusi sa scoata din subdezvoltare si saracie Zonele miniere afectate de Green Deal!
    Mai vedem…