G4Media.ro

UPDATE: Senatul ar putea avea pentru 2019 un buget cu 23% mai…

sursa foto: Pixabay

UPDATE: Senatul ar putea avea pentru 2019 un buget cu 23% mai mare față de acest an / Cheltuielile de protocol cresc de 9 ori

Proiectul de buget al Senatului pentru anul 2019 prevede o creștere cu circa 23% față de acest an, de la 195 de milioane de lei la 241 de milioane de lei. Bani mai mulți merg la indemnizații și salarii, la Institutul Revoluției Române, dar și la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, condus de Emil Constantinescu. Bugetul pentru protocol va avea o creștere semnificativă, fiind de 9 ori mai mare față de cel din 2018, iar argumentul invocat pentru alocarea acestei sume este deținerea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie, context în care și Senatul va organiza câteva evenimente.

UPDATE: Plenul Senatului a adoptat luni propunerea de buget, pe care o va trimite Ministerului Finanțelor, transmite Agerpres.

Astfel, potrivit proiectului de buget al Senatului, consultat de G4Media.ro, din totalul de 241.648.000 lei, cheltuielile de personal reprezintă 170 de milioane de lei, aici intrând indemnizațiile senatorilor și salariile angajaților instituției. Pentru acest an, cheltuielile de personal au fost de 147 de milioane de lei.

La capitolul „bunuri și servicii“, majorarea este de la 22 la 37 de milioane de lei. Este vorba despre cheltuielile cu utilitățile, cu reparațiile, dar și cu deplasările și cu protocolul. Dacă în acest an, pentru deplasări s-au cheltuit 12,8 milioane lei, iar pentru protocol – 1,5 milioane lei, pentru 2019 sunt prevăzute cheltuieli de 13,1 milioane lei cu deplasările și de 14,3 milioane lei pentru protocol și reprezentare.

Prin urmare, cheltuielile cu protocolul cresc de peste 9 ori. În nota de fundamentare a proiectului se menționează că aceste fonduri sunt destinate, în principal, acțiunilor care se vor desfășura la Senat în contextul deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor. Sunt menționate: COSAC (Conferința Organelor Specializate în Afaceri Comunitare) – 20-21 ianuarie, număr estimativ al participanților de 260 persoane; PESC (Conferința privind Politica Externă și de Securitate Comună)/ PASC (Politica de Securitate și Apărare Comună) – 7-8 martie, număr estimativ al participanților de 330 persoane; Conferința tematică „Viitorul Europei“ – 1-2 aprilie, număr estimativ al participanților de 650 persoane.

În memorandumul privind proiectul de buget se precizează că Senatul va organiza și alte „evenimente de anvergură“, cum ar fi desfășurarea, în martie 2019, a sesiunii plenare a ACP-UE (Adunarea Parlamentară Paritară a grupului statelor din Africa, Caraibe și Pacific), care va reuni membri ai legislativelor statelor respective, reprezentanți ai Parlamentului European, ai Serviciului European de Acțiune Externă, Comisiei Europene și Secretariatului General al Consiliului UE.

Senatul ar urma să cheltuiască încă 9,8 milioane de lei pentru dotări cu echipamente, autoturisme, amenajarea spațiilor verzi și alte cheltuieli de capital.

De asemenea, 8,9 milioane de lei sunt pentru funcționarea ordonatorilor terțiari de credite, mai mult decât triplu față de acest an. Este vorba în primul rând despre Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru sărbătorirea a 30 de ani de la Revoluție, precum și despre Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, despre care se spune că a avut un buget redus până acum. Potrivit proiectului, institutul condus de către fostul președinte Emil Constantinescu necesită fonduri suplimentare pe măsura derulării activității, afirmându-se pe plan național și internațional prin organizarea de manifestări de prestigiu.

De altfel, Emil Constantinescu a trimis o scrisoare Senatului în care cere fonduri suplimentare și pentru acest final de an. (detalii aici)

Potrivit unor senatori, proiectul de buget a trecut de Biroul Permanent al Senatului în forma consultată de G4Media.ro și va merge la plen. Acesta trebuie să primească votul plenului și să fie inclus de Ministerul Finanțelor în proiectul bugetului de stat pe 2019, care ar urma să fie adoptat în această săptămână de Guvern, deși potrivit legii trebuia depus la Parlament până la 15 octombrie.

La rectificarea bugetară din august, Administrației prezidențiale i-au fost tăiate 11 milioane de lei, deși purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că, prin tăierea cu 19% a bugetului, România nu va putea sa fie reprezentată și nu va putea să își onoreze angajamentele internaționale asumate, inclusiv evenimentele din 2019 prilejuite de exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene. „Instituția, în lipsa bugetului necesar, se afla în imposibilitatea de a plăti eventuale prestaţii viitoare angajate“, a explicat ea.

Sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ce rusine! Niste infractori si corupti care de azi înainte nu se vor mai prezenta la PG. M..e prezidentiala la procurori! Un soi de „eu va numesc eu va dau…”.

  2. Romania e o dictatura parlamentara controlata de majoritatea PSD/ALDE.

  3. TERICEANU SI CLANUL NE JUPOAIE PANA LA OS. DE CE NU ? APOI VOR DA OASELE SOLDATILOR.