
Senatorii PNL și USR au depus o inițiativă legislativă prin care vor să elimine „ajutorul de pensionare” de 36.000 de euro al judecătorilor Curții Constituționale
În forma actuală a legii, judecătorii Curții Constituționale au dreptul la o indemnizație la încetarea mandatului echivalentă cu indemnizaţia netă pe 6 luni de activitate, adică aproximativ 180.000 de lei de persoană, un subiect despre care G4Media a scris în premieră.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Senatorii PNL și USR au cerut abrogarea alineatului 5 al articolului 71 din legea 47/ 1992, privind organizarea şi funcţîonarea Curţii Constituţionale, în care se prevede ca, la încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilităţii exercitării sale din motive de sănătate, fiecare judecător CCR să beneficieze de 36.000 de euro.
„Articol unic – La articolul 71, din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţîonarea Curţii Constituţionale, republicată, publicată în Monitorul Oficial, Partea 1, nr. 807 din 3 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (5) se abrogă.
Abroga prevederea> (5)
La încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilităţii exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curţii Constituţionale beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia netă de 6 luni de activitate”, se arată în inițiativa legislativă.
Reamintim că, în iulie 2025, trei judecători ai Curții Constituționale, Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga ar urma să încaseze fiecare câte aproximativ 180.000 de lei, ceea ce însumează circa 540.000 de lei de la bugetul de stat.
Eventuala decizie a CCR de acordare a acestor sume pentru cei trei judecători care își încheie mandatul în luna iulie vine pe fondul deciziilor luate de guvern de tăiere a cheltuielilor publice pentru a diminua deficitul bugetar-record produs de Guvernul Ciolacu.
Pe de altă parte, Guvernul Ciolacu a stopat astfel de ajutoare/indemnizații pentru restul bugetarilor prin OUG 156/2024, cunoscută ca ”ordonanța trenuleț”:
Art. IX, alin. (1) În anul 2025, instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, nu acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
Există totuși o problemă cu această plată, potrivit informațiilor G4Media: nu au fost prevăzuți în bugetul Curții Constituționale pentru 2025. De aceea, soluția discutată în CCR este transferul banilor necesari de la altă linie bugetară, cel mai probabil din bugetul de investiții.
Reamintim că CCR a fost în centrul controverselor publice și la începutul anului, după ce deputatul USR Claudiu Năsui a declarat că în bugetul pentru Curtea Constituțională erau incluși și bani pentru medicamente în valoare de 700.000 de lei. Ulterior, un amendament privind tăierea sumei a fost adoptat de parlamentari.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.