G4Media.ro

Semiconductorii, coloana vertebrală a tehnologiei, într-o lume tot mai digitală și mai…

Sursa foto: Unsplash / Anne Nygård

Semiconductorii, coloana vertebrală a tehnologiei, într-o lume tot mai digitală și mai interconectată

Într-o lume în care tehnologia avansează cu o viteză uluitoare, trebuie să fim conștienți de contribuția discretă, dar vitală a unui element esențial pentru dispozitivelor electronice moderne – semiconductorii.
Aceste minuni ale ingineriei stau în spatele funcționării fiecărui dispozitiv electronic pe care îl folosim în viața de zi cu zi, de la telefoanele inteligente și computerele personale, până la televizoare, echipamente medicale sofisticate și militare. Mici dar puternici, semiconductorii au devenit coloana vertebrală a aparatelor electrocasnice și a vehiculelor autonome.

Vezi podcastul video G4Media „Tech Trends” despre semiconductori realizat de Alex Buzică.

În centrul acestei industrii stau inovația și cercetarea continuă, care sunt alimentate de o competiție acerbă între companii de top.

Gigantul Intel este cunoscut pentru fabricarea procesoarelor puternice care alimentează computerele personale și serverele din întreaga lume. Cu toate acestea, într-un peisaj în continuă schimbare, companii precum AMD, Qualcomm și NVIDIA își pun amprenta și ele în industrie.

Dar cei mai importanți jucători în acest domeniu sunt Taiwan și China, iar din spate vin puternic Statele Unite ale Americii și India.

De exemplu, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) a devenit principalul furnizor de cipuri pentru o gamă variată de clienți, de la Apple și Qualcomm la AMD și NVIDIA.

Dar de ce aleg marile companii să lucreze cu Taiwanul? Pentru că țara are fabrici de producție de ultimă generație care pun accent deosebit pe tehnologiile avansate și realizează cipuri rapide, mici și mai eficiente energetic decât orice alt producător de pe piață.

Dar piața asiatică a semiconductorilor pare că stă pe un butoi de pulbere.

Dacă un conflict militar ar izbucni între China și Taiwan, fiecare țară din lume vă fi afectată din punct de vedere tehnologic, economic și al securității.

Ca să vă faceți o idee, conform unor sondaje, se estimează că aproximativ 44 de procente dintre cipurile care merg către Statele Unite ale Americii sunt produse în Taiwan, iar pe locul doi în lume la producția de semiconductori este China, cu o producție de 31,4 la sută din totalul planetar.

Deci, după un calcul simplu, 75,5 la sută din totalul global de semiconductori vin din Asia, respectiv China și Taiwan. Majoritatea cipurilor produse în China rămân în țară, iar restul pleacă spre Hong Kong, Germania, Brazilia și Olanda.

Tocmai din acest motiv marile puteri ale lumii și-au dat seama cât de importante sunt fabricile care produc semiconductori. Mai ales dacă ne gândim la un al treilea război mondial. Fără aceste mici cipuri, dronele, tancurile sau tehnica militară performantă nu ar putea funcționa.

Americanii încearcă să prevină orice întrerupere în acest lanț al producției de cipuri, iar în 2025  un partener al companiei NVIDIA, Sk Hynix din Coreea de Sud,  va deschide o fabrică de producție în Statul Indiana, care va costa 4 miliarde de dolari și în care vor lucra peste 1.000 de americani.

În ultimii 4 ani, cererea pentru semiconductori a crescut foarte mult, mai ales că oamenii aleg să lucreze de acasă și au nevoie de aparatură rapidă.

Și India încearcă să accelereze eforturile de a deveni un jucător global și are în plan să deșchidă trei fabrici de producție. Două dintre ele vor fi realizate de taiwanezi și de japonezi.

Iar Rusia și Uniunea Europeană se pare că sunt codașii lumii la acest capitol.

De când a început războiul din Ucraina, rușii și-au dat seama cât de importante sunt aceste cipuri pentru producția de drone kamikaze, dar și pentru tancuri și a început deja să investească în domeniu. Până la război, o mare parte din semiconductori erau importați din Statele Unite ale Americii, iar acum relațiile fiind înghețate, Rusia a rămas izolată din punct de vedere tehnologic.

Și Uniunea Europeană a implementat anul trecut Actul European privind cipurile, instrumentul prin care urmărește să dubleze ponderea în producția globală și să prindă din urmă China și Statele Unite.

Prin Actul privind cipurile europene, UE își propune să își atingă obiectivul de a-și dubla cota de piață mondială actuală la 20% în 2030. Cursa globală pentru poziția de lider în domeniul cipurilor este un fapt, iar Europa trebuie să își asigure un rol activ în această industrie.

Însă semiconductorii nu sunt doar despre procesoare de calcul. Într-o lume tot mai interconectată, cipurile de comunicații și rețele devin tot mai importante. Companii precum Broadcom și Qualcomm sunt în fruntea acestei revoluții și dezvoltă tehnologii care ne permit să rămânem conectați, indiferent unde ne-am afla.

În același timp, industria auto a adoptat și ea tehnologii bazate pe semiconductori, cu vehiculele autonome care devin tot mai comune. Producătorii auto colaborează cu companii de semiconductori pentru a dezvolta senzori, procesoare și software-ul necesar pentru a face posibil viitorul condusului autonom și pentru a crește siguranța pe șosele.

În concluzie, semiconductorii sunt coloana tehnologiei moderne.

De la procesoarele care rulează algoritmul preferat de recunoaștere facială până la cipurile care alimentează rețelele 5G, acești mici dar puternici compuși sunt forța motrică din spatele unei lumi tot mai digitale și interconectate. Iar în laboratoarele și fabricile din întreaga lume, oamenii de știință și inginerii continuă să lucreze la următoarea generație de tehnologii care vor schimba lumea în care trăim.

Până în 2030, producția de semiconductori va valora pe plan global 1 trillion de dolari.

Notă: Alex Buzică este reporter la Radio România Actualități și realizatorul emisiunii Internet cafe difuzată în fiecare sâmbătă de la ora 18:10.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...