
Şeful Pentagonului reduce desfăşurarea controversată de trupe în Los Angeles / „Acest lucru s-a întâmplat pentru că locuitorii din Los Angeles au rămas uniţi şi puternici”
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat retragerea a 2.000 de trupe ale Gărzii Naţionale din Los Angeles, reducând aproximativ la jumătate desfăşurarea controversată de forţe din oraş, a anunţat marţi Pentagonul, transmite AFP, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Preşedintele Donald Trump a ordonat trimiterea a mii de membri ai Gărzii Naţionale şi a sute de puşcaşi marini în Los Angeles luna trecută, ca răspuns la protestele faţă de raziile federale privind imigraţia – o măsură la care s-au opus liderii oraşului şi guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom.
„Mii de membri sunt încă federalizaţi în Los Angeles fără niciun motiv şi incapabili să îşi îndeplinească îndatoririle critice în tot statul”, a scris Newsom pe X, referindu-se la sprijinul acordat de Gardă misiunilor de stingere a incendiilor în tot statul.
„Puneţi capăt acestui teatru şi trimiteţi-i pe toţi acasă”, a spus Newsom.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell, a confirmat marţi eliberarea „a 2 000 de membri ai Gărzii Naţionale din California din misiunea de protecţie federală”, adăugând că „anarhia din Los Angeles se diminuează”.
Primarul Karen Bass a creditat protestele paşnice şi acţiunile în justiţie pentru această retragere.
„Acest lucru s-a întâmplat pentru că locuitorii din Los Angeles au rămas uniţi şi puternici. Am organizat proteste paşnice, ne-am reunit la mitinguri, am acţionat în instanţă administraţia Trump – toate acestea au condus la retragerea de astăzi”, a declarat primarul democrat.
În calitate de aşa-numit „oraş sanctuar” cu sute de mii de persoane fără documente, Los Angeles a fost în vizorul administraţiei Trump de când republicanul a revenit la putere în ianuarie.
După ce raidurile de aplicare a legii imigraţiei au provocat tulburări şi proteste luna trecută, Trump – care a exagerat în mod repetat amploarea tulburărilor – a trimis Garda Naţională şi puşcaşii marini americani pentru a reprima manifestările.
A fost pentru prima dată din 1965 când un preşedinte american a desfăşurat Garda Naţională împotriva dorinţei guvernatorului unui stat.
Newsom a declarat că trupele nu au fost necesare pentru a face faţă protestelor în mare parte paşnice.
La sfârşitul lunii iunie, biroul său a raportat că echipajele de stingere a incendiilor ale Gărzii Naţionale din California „operau la o capacitate de doar 40 % din cauza desfăşurării ilegale a Gărzii de către Trump”, în timp ce incendiile „izbucneau în tot statul”.
California se luptă cu administraţia Trump în instanţă cu privire la această desfăşurare de forţe, susţinând că preşedintele şi-a depăşit atribuţiile, deşi trupele au fost autorizate să rămână pentru moment.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.