G4Media.ro

Șeful diplomației UE: Sfârşitul războiului, ”aproape” imposibil după anexările ruse / ”Rusia…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Șeful diplomației UE: Sfârşitul războiului, ”aproape” imposibil după anexările ruse / ”Rusia este pe cale să piardă războiul (…) dar Ucraina încă nu l-a câştigat”

Anexarea de către Rusia a patru teritorii ucrainene ocupate face ‘aproape’ imposibil sfârşitul războiului în Ucraina, a apreciat sâmbătă şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, transmite Agerpres, care citează AFP.

Anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson – proclamată vineri de preşedintele rus Vladimir Putin – face ‘mult mai dificil, imposibil aproape, sfârşitul războiului’, a declarat Borrell la postul spaniol RTVE.

”Rusia este pe cale să piardă” războiul, ”ea l-a pierdut în termeni morali şi politici”, dar ”Ucraina încă nu l-a câştigat”, a spus el puţin mai târziu cu ocazia unui forum la La Toja, în Galicia (nord-estul Spaniei), unde a apărat sancţiunile europene impuse Rusiei şi ajutorul militar pentru Kiev, şi a chemat la perseverarea în această direcţie.

”Trebuie să facem mai mult decât atât şi să facem conştientă lumea de motivele şi consecinţele acestui război”, a pledat Borrell, amintind că Brazilia şi India s-au abţinut să condamne în Consiliul de Securitate al ONU anexările ruse.

În opinia lui Borrell, europenii au construit ‘o grădină’ care este ‘înconjurată de junglă’.

”Dacă nu vrem ca jungla să invadeze grădina (…) va trebui să ne implicăm, a prevenit el, chemând UE mai ales să îşi întărească arsenalul militar. Acesta nu este un capriciu (…) este necesar, indispensabil pentru supravieţuire”, a spus Borrell.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Chiar daca se demareaza imediat intarirea arsenalului militar, adevarul este ca, cel putin 10 ani de acum inainte Europa nu isi poate asigura securitatea decat bazandu-se pe alianta cu SUA in cadrul NATO. Asta din cauza ramanerilor in urma din perioada unor lideri miopi politic sau poate chiar rau intentionati gen Merkel.

    Intarirea arsenalului militar va fi un proces de durata. Dar ea este absolut necesara, dintr-un motiv foarte simplu: mai devreme sau mai tarziu, SUA va trebui sa se implice in Pacificul de Vest in apararea statelor amenintate de China. Nu se pune problema daca, ci doar cand se va intampla asta. Acela va fi momentul in care, profitand de concentrarea SUA pe alt teatru de operatiuni, Rusia va relua ofensiva. Atunci, Europa va trebui sa fie pregatita sa se apere in primul rand prin propriile forte.

    In al doilea rand, referitor la comparatia cu gradina inconjurata de jungla: jungla ne poate invada si pe alte cai, nu numai pe tancuri: de exemplu prin imigratia ilegala musulmana, caz in care, intamplator sau nu, tot Merkel a fost cea care a calcat stramb.

    • Păi nu mai bine le dai în deavlă acum la păduchii de rusi ca să nu mai scoată capul mai târziu?

  2. ala a pierdut, ala a castigat, fortza steaua