G4Media.ro

Șeful diplomației europene: Reconstituirea blocului geopolitic sovietic în Europa şi încercarea unei…

Sursa foto: consilium.europa.eu

Șeful diplomației europene: Reconstituirea blocului geopolitic sovietic în Europa şi încercarea unei decuplări între Statele Unite şi Europa ar putea fi obiectivele strategice ale Moscovei

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă Josep Borrell a estimat miercuri că Rusia urmăreşte prin ”provocarea” pe care a lansat-o asupra securităţii europene să creeze diviziuni între Statele Unite şi o Uniune Europeană care să fie irelevantă, precum şi reconstituirea blocului geopolitic sovietic, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Reconstituirea blocului geopolitic sovietic în Europa şi încercarea unei decuplări între Statele Unite şi Europa ar putea fi obiectivele strategice ale Moscovei”, a scris Borrell într-un articol publicat pe blogul său, într-o săptămână dominată de reuniuni între Rusia, de o parte, şi SUA şi NATO de cealaltă, pentru abordarea propunerilor Moscovei privind arhitectura de securitate europeană şi a situaţiei create de comasarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Moscova privilegiază dialogul direct cu Washingtonul, ceea ce nemulţumeşte Bruxellesul. Rusia doreşte ”să prezinte UE drept irelevantă şi să forţeze o decuplare strategică” între cei doi parteneri transatlantici, remarcă reprezentantul UE pentru politică externă.

Borrell mai notează că propunerile înaintate de Rusia către SUA şi NATO pentru îndepărtarea acestei alianţe de la frontierele ruse ”contravin principiilor arhitecturii de securitate europene” şi sunt însoţite de ”ameninţarea deschisă din partea Rusiei cu lansarea de acţiuni militare dacă nu sunt îndeplinite aceste exigenţe”.

”Ambiţia autorităţilor ruse este să sfideze ordinea politică şi de securitate născută după Războiul Rece”, să se retragă din actul fundamental Rusia-NATO, care a însoţit extinderea NATO către Europa Centrală şi de Est, precum şi din Carta de la Paris, document care a stabilit în 1990 principiile securităţii europene, mai scrie Borrell în articol.

În interpretarea sa, Moscova repune în discuţie principii pe care le-ar fi acceptat anterior, precum acela că fiecare ţară poate alege liber organizaţiile şi tratatele la care să fie parte, astfel că ”prin sfidarea acestui principiu fundamental Moscova acţionează acum ca o putere revizionistă”.

”Trebuie să ajungem la o poziţie unită a UE şi trebuie să ne fundamentăm rolul, sprijinindu-l cu linii de acţiune concrete”, a indicat reprezentantul pentru politică externă al UE, făcând referire la reuniunea informală a miniştrilor europeni ai apărării şi de externe care se desfăşoară la Brest (Franţa) de miercuri seară până vineri.

În primul rând, detaliază Borrell, este nevoie să se ”revină la principiile generale ale arhitecturii de securitate” aşa cum derivă ele din Actul de la Helsinki, Carta de la Paris, acordul NATO-Rusia sau documentul de la Viena al OSCE asupra măsurilor de sporire a încrederii.

În al doilea rând, reprezentantul UE pentru politică externă menţionează că a cerut stabilirea unui ”mecanism de gestionare a crizelor mai eficient cu Rusia şi, în al treilea rând, crearea de mecanisme permanente şi operative de prevenire a conflictelor şi măsuri de sporire a încrederii pentru prevenirea unor interpretări greşite asupra conduitei oricăreia dintre părţi, mai ales în ce priveşte manevrele militare.

În orice caz, reafirmă Borrell, UE a transmis clar că ”orice mişcare suplimentară împotriva Ucrainei va avea costuri reale şi consecinţe masive”. ”În plus faţă de adoptarea unui ansamblu coordonat de sancţiuni, trebuie de asemenea să fim pregătiţi pentru accelerarea căilor de acţiune. Nu suntem o alianţă militară, dar dispunem de forme şi modalităţi de a promova interesele noastre de securitate şi pe cele ale partenerilor” UE, a mai indicat el.

Aceasta include, enumeră Borrell, măsuri de contracarare mai puternică a dezinformării şi ameninţărilor cibernetice venite dinspre Rusia, consolidarea ”rezilienţei” şi a securităţii energetice prin dezvoltarea mai rapidă a energiilor regenerabile sau sporirea diversificării rutelor şi surselor de import, precum şi intensificarea sprijinului pentru Ucraina.

Propunerile privind arhitectura de securitate europeană pe care Moscova le-a transmis Washingtonului cuprind, în principal, excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic. Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat NATO că şi-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Borell la fel ca Biden cica s-au prins ca Putin vrea sa destabilizeze NATO , nasol sa fi senil.

  2. A descoperit apa calda.

  3. Când au primit ajutor de covid zeci de milioane de americani, au primit și unii români. Toți gradații gen tapalagă s-au făcut că moartea lui Nicolae Bahan nu a existat.

  4. Cum așa, Președintele Macron reprezinta interesele Rusiei?

  5. Buna dimineata, adormitilor.

  6. Aoleo, batrane, SUA sta la masa cu Rusia, iar voi va uitati din strada. Deci, cine v-a decuplat din ecuatie?

  7. Hahahahahaha! Extraordinara descoperire a facut Borell! Altul mai bun, decat pe expiratul asta, n-a gasit Bruxelles-ul, ca sa reprezinte UE pe plan extern???

  8. După cum se vede cu ochiul liber și americanii v-au decuplat de la decizii mai Borelle. Ca n-am văzut sa va invite la discuții, v-au spus ce au vrut ei din ce au discutat. Diplomaților!

  9. Mai împingeți voi mult înainte ideologia elgebete, ideologia ecologisto-fascista și dictatura sanitară, discriminarea cetățenilor pe criterii sanitare și atunci se adună toate condițiile să se întâmple această separare intre est si vest…
    Poate chiar asta urmăriți…

  10. Ww3 stă să înceapă și voi vă scuipați ce proștii la indemnul și cu susținerea marelui scandalagiu mondial. Ion Bideu, senilul președinte american, împins de la spate de o serie de promotori ai luptei fățișe cu Rusia, se tot chinuie sa-și impună prezenta NATO în Ucraina, stârnind astfel orgoliile putinste