G4Media.ro

Șefii Curților de Apel condamnă modificările din justiție prin OUG, dar și…

Șefii Curților de Apel condamnă modificările din justiție prin OUG, dar și protestele magistraților

Aproximativ 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel au cerut luni CSM să ia măsuri în legătură cu formele radicale de protest ale unor magistraţi, susţinând că judecătorul Cristi Dănileţ nu este reprezentativ pentru justiţia din România, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres. Duminică, un apel similar fusese semnat de 30 de președinți și vicepreședinți de tribunale.

În comunicat, preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel resping și modificarea prin OUG a legilor justiției, dar își exprimă dezacordul și faţă de „modalitatea deformată în care, în aceste săptămâni, s-a înţeles, de către unii colegi judecători, asumarea rolului şi locului constituţional şi legal al magistratului, prin respingerea oricărui dialog cu celelalte puteri, prin ducerea şi exacerbarea protestelor în afara instanţelor, pe scările acestora, prin acreditarea ideii că majoritatea judecătorilor/instanţelor iau parte la aceste forme de manifestare”.

„Precizăm, în primul rând, că, astfel cum am susţinut, în mod constant, existenţa statului de drept nu poate fi concepută decât în respectul principiului independenţei judecătorului. De aceea, atunci când s-a pus problema nesocotirii acestui principiu, în mod concret (şi nu doar la nivel de idee generală), am fost de acord că trebuie să luăm poziţie şi să apărăm statutul care ne este conferit constituţional, nu ca privilegiu, ci pentru ca actul de justiţie să se poată desfăşura în coordonatele respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. În acest context, subliniem, însă, că manifestările de dezacord faţă de acţiunile sau omisiunile celorlalte puteri nu pot avea loc într-un cadru care să ducă în derizoriu demnitatea profesiei de judecător, după cum nu ne putem îngădui nici ca aceste manifestări să aibă forme de pactizare cu politicul sau să îndemne, fie şi tacit, la revolte publice”, se mai spune în scrisoare, potrivit Agerpres.

Judecătorii spun că sunt nemulţumiţi de schimbările legislative în domeniul justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, însă dezaprobă formele radicale de protest ale unor magistraţi.

„Este adevărat că statornicirea, în legile justiţiei, a unor principii, cum este cel al separării carierelor judecătorilor şi procurorilor – în acord cu statutul constituţional şi legal al acestora – a fost solicitată, în repetate rânduri, din interiorul sistemului de justiţie. De asemenea, este adevărat că atenuarea/încălcarea acestui principiu, prin măsuri luate în regim de urgenţă, în pofida votului dat în Parlament cu privire la separarea carierelor, constituie o atitudine a puterii executive care ne nemulţumeşte profund şi cu privire la care ne-am exprimat nemulţumirea îndreptăţită. Dezaprobăm, însă, în mod justificat, transformarea nemulţumirii în forme radicale de protest, în respingerea vehementă a oricărui dialog cu celelalte puteri, în prezentarea trunchiată, nereală a faptelor în spaţiul public, de către unii judecători, în scopul obţinerii unor efecte ‘de stradă’, pentru că, din perspectivă constituţională şi legală, acestea nu pot avea de-a face cu statutul de judecător, cu echilibrul care trebuie să caracterizeze demnitatea acestei profesii. Orice abordare contrară înseamnă încălcarea atributului de imparţialitate fără de care se neagă tocmai principiului independenţei judecătorului, în numele căruia, în mod fals, sunt derulate toate aceste manifestări de vreme ce, prin modul lor de realizare, arată că nu au legătură cu scopul declarat”, afirmă sursa citată.

Judecătorii care semnează scrisoarea către CSM îşi exprimă dezacordul şi cu decizia unui grup de 30 de magistraţi, printre care se află şi Cristi Dănileţ, de a merge la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, situaţia sistemului de justiţie, prezentată într-un sens „catastrofal”.

„Ne exprimăm dezacordul ferm faţă de modul în care se încearcă, la nivel intern şi internaţional, de către unii judecători, participanţi la forme radicale de protest, acreditarea ideii că aceste manifestări constituie voinţa şi dorinţa majorităţii judecătorilor din România, în condiţiile în care doar 6% din instanţe au iniţiat forme de protest! În acest context, este de neconceput ca un judecător (Cristi Vasilică Dănileţ) să se erijeze în persoana ‘reprezentativă’ pentru Justiţia Română şi să vorbească în numele judecătorilor, respectiv să decidă că un grup de 30 de judecători trebuie să meargă la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, situaţia sistemului de justiţie, în sens catastrofal, adică al încălcării grave, de nesuportat, a principiilor ce trebuie să guverneze statul de drept. Nu recunoaştem şi nu susţinem asemenea iniţiative care ţin mai cu seamă de sfera politicului”, declară preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel.

Aceştia solicită CSM să aibă în vedere măsuri concrete menite să apere independenţa judecătorilor, la nivel intern şi internaţional, „faţă de efectele unor manifestări din interiorul sistemului de justiţie, de care ne delimităm în mod clar şi îndreptăţit pentru că respectăm statutul de judecător, rolul nostru în societate şi dreptul la un proces echitabil”.

În plus, judecătorii solicită ca scrisoarea să fie transmisă Consiliului UE – Formaţiunii Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Foto: Imagini de la protestul magistraților la Curtea de Apel București

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. 1. Majoritatea celor care isi asuma comunicarea specificata mai sus sunt presedinti si vicepresedinti de tribunale,si nu de curti de apel! 2. Pozitiile exprimate sunt in nume propriu si nu ca urmare a hotararilor adoptate in adunari generale ale judecatorilor, ceea ce le da aceeasi putere de reprezentare a judecatorilor, pe cat se sustine ca ar avea restul protestatarilor ce isi sustin in nume propriu opinia de a contesta + protesta. 3. In lista de nume asociata comunicarii sunt judecatori care au parvenit in functii sau au fost delegati in functii pentru deciziile si atitudinile slugarnice fata de factorul politic sau fata de binomul Voicu-Lia Savonea prin care si-au dobandit si/sau conservat privilegiile in sistem , obisnuiti cu compromisuri drapate in aparenta legalitate sau apropiate structurilor academice fidele lui Toader Tudorel, prin care isi asigura din medii universitare , in calitate de cadre didactice asociate, surse suplimentare de venituri sau, prin accedere la doctorat, zdranganele suplimentare in CV-uri.

    • @ cezar

      Tu intelegi ceea ce citesti ?!

      Articolul incepe astfel :

      „Aproximativ 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai CURTILOR de APEL au cerut LUNI CSM […].”

      Apoi se afirma ca:

      „DUMINICA, un apel similar fusese semnat de 30 de președinți și vicepreședinți de TRIBUNALE.”

    • @X-link
      1.Stimabile, prin observarea identitatii de text ( https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/tribunalul-iasi-impotriva-protestelor-magistratilor-si-a-judecatorului-danilet–213694.html ) se poate lesne observa/deduce ca este vorba de absolut unul si acelasi text transmis CSM-ului si nu de unul distinct, asumat de presedinti si vicepresedinti de curti de apel. Revenirea de catre g4, prin postare distincta de cea initiala, cu judecatorii de tribunale, la informatia despre scrisoarea adresata de factori de conducere din sistem CSM-ului, se datoreaza probabil reflectarii diferite a acesteia in media, fata de imprejurarea ca unele site-uri au afirmat initial ca scrisoarea apartine celor de la curtile de apel, in timp ce altele au indicat sursa drept functiile de conducere din tribunale, dand si numele. Ca expresie procentuala, impactul de imagine ar fi diferit substantial, pt ca 30 de functii de conducere din curti de apel ar insemna cvasi-totalitatea curtilor ( fiind 15 curti), in timp ce, raportat la tribunale, 30 de functii de pres si vice inseamna doar cca 30% ( fiind 50 de tribunale) – si asta daca s-ar exprima ca urmare a imputernicirii lor de catre adunarile generale si nu in nume propriu, cum o fac.Situatia s-ar fi clarificat daca, odata cu textul, s-ar fi prezentat si semnatarii – ceea ce nu se intampla. 2. Functiile pe linie administrativa din sistemul de justitie, de la toate nivelurile decizionale ale instantelor ( judecatorii, tribunale, curti de apel) sunt coplesitor influentate de masura in care detinatorii lor se afla sau nu in gratiile conducerii CSM-ului ( Consiliu devenit majoritar ghidonat de binomul pro-PSD Savonea-Voicu ). In cloaca si mancatoria ce marcheaza actualmente devenirea in sistem, miscarea de restauratie a celor fideli mafiilor politice locale este mai mult decat vizibila. Pt acestia, vanarea functiilor si sinecurilor din sistem este facilitata de buna slujire a factorului politic, care le-a facilitat ascensiunea si obtinerea/detinerea de titluri universitare , obtinute indeosebi la fabrici de diplome, din nou dominate de factorul politic fidel PSD–ului. Am cunoscut aceste aspecte din interiorul sistemului si inca iau cunostinta despre ele ( de detinatori de functii care dadeau lectii stagiarilor despre cum sa ia spaga sau care isi petreceau onomasticile si aniversarile prin dansuri pe masa cot la cot cu avocatii … Restauratia din prezent, din magistratura, a celor care au facut si continua sda faca tot feluri de compromisuri cu mafiile locale este cu totul tulburatoare). Ca atare, tot ceea ce am scris anterior se mentine integral. Cand vei avea date despre cei de la curtile de apel, revino , te rog, si demonstreaza-mi astfel , cu argumente, ca am gresit. Succesuri!

    • X-link
      PS. Mda, observ ca luju comunica si identitatile pres(ur)ilor de la Curtile de apel ( deci, oarecum, iti datorez scuze ). Insa toate celelalte mentiuni pe care le-am facut isi mentin valabilitatea. Cata vreme scrisorile nu sunt asumate in urma unor adunari generale, ca e3xpresie a vointei majoritatii judecatorilor, opiniile pe care le exprima au aceeasi greutate pt sistem precum cea a opiniilor exprimate de juzii care doresc sa duca protestul la nivelul organismelor internationale ( intrucat PSD-ul a obtinut la nivel administrativ si motorul/justitia, dupa cum anticipa infractorul general Voicu, anterior arestarii )

  2. Au eclozat ouale paianjenului impostor.

  3. bun bun asa, sa se vada groparii indirecti ai romaniei! sa vada europenii cat de serioasa si nemernica e treaba si de ce infractorii din guvern nu au aplicat si nici nu vor pune in aplicare nicio recomandare anticoruptie!
    nu stiu de unde au scos procentul de 6% , dar aste e dovada si ca cei care tac, desi nu sunt de acord cu asasinarea justitiei si nu sunt cozile de topor ca semnatarii acestor scrisori, sunt complici la subminarea independentei justitiei! acum e momentul crucial cand absoluti toti magistratii corecti si cinstiti trebuie sa iasa la lumina. acum e momentul de cotitura, iar daca il ratam, atunci noapte buna romania!

  4. O scârnavie de țară ca asta e greu de găsit pe mapamond… Șefii din Justiție care fac sluj lui Draknea SATAN ne conving încă o dată de acest lucru… In curând va trebui să plecăm cu toții în bejenie, unde-om vedea cu ochii…!

  5. Judecatorii sa isi faca treaba pentru ca au salarii mari, nu sa se subtituie legiuitorului. Cum ar fi ca militarii sa faca greva ca nu stiu ce legi nu le convin? Maine, poimaine poate nu mai respecta ordinul superiorului.

    • Esti idiot, judecatorii nu sunt soldati. judecatorii sunt proprii lor sefi. ai auzit de puterea judecatoreasca? ai auzit de independenta justitiei? este clar ca nu. daca tu esti un sclav prost care nu stie decat sa asculte ordine, nu ai decat se pleci in coreea de nord sau in china, la comunism sau tie iti place rusia

  6. Și vor dota tribunalele cu covoare roșii pentru infractori! Vai de capul lor, de nenorociți vânduți interlopilor de rang înalt, vor plăti ei cu vârf și îndesat, banii furați nu aduc fericirea…cancerul să vă mănânce, in loc sa apărați justiția de infractori, o predați borfașilor!
    Protestele duc la îmbunătățirea imaginii, ce fac aceste 30 slugi o ponegresc

  7. Curti! Am mai spus, nu-mi place nicio institutie a carei denumire incepe cu cuvantul „Curte”.