
Șefa executivului scoțian stabilește o dată pentru un nou referendum consultativ de independență. Constituționalitatea inițiativei va fi examinată de Curtea Supremă a Regatului Unit
Șefa executivului scoțian a stabilit data unui nou referendum consultativ pentru independența Scoției pe 19 octombrie 2023. Nicola Sturgeon a declarat că a cerut Curții Supreme a Regatului Unit că se pronunțe asupra constituționalității acestei decizii, transmite jurnalistul Petru Clej pentru RFI.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Nicola Sturgeon, care este și lidera Partidului Naționalist Scoțian (SNP, separatist), a declarat că electoratul scoțian s-a declarat în mai 2021 în majoritate în favoarea independenței. SNP deține 64 din cele 129 de mandate ale parlamentului de la Edinburgh și împreună cu Verzii, care au șapte mandate, formează o majoritate pro-independență.
„Independența ne va oferi oportunitatea de a ne trasa propriul curs, de a construi o națiune mai bogată, mai verde, mai echitabilă, de a fi orientați spre exterior și de a fi internaționaliști, de a ne ridica privirea și de a învăța de la cei mai buni”, a declarat Sturgeon în parlamentul de la Edinburgh.
Ea a mai spus că a cerut ministrului justiției să înainteze o solicitare Curții Supreme a Regatului Unit cerându-i să decidă dacă Scoția are dreptul constituțional de a legifera un referendum consultativ pentru independență. Ea a precizat că un vot afirmativ în referendum nu va însemna independența Scoției, care va necesita adoptarea unei legislații speciale în acest sens.
Guvernul de la Londra, condus de prim ministrul și liderul Partidului Conservator, Boris Johnson, se opune convocării unui astfel de referendum. Sturgeon a mai spus că Scoția nu poate fi ținută ostatecă de Partidul Conservator, exprimându-și speranța că acest partid va pierde alegerile viitoare pentru parlamentul britanic. Conservatorii dețin doar șase din cele 59 de mandate ale deputaților scoțieni în parlamentul de la Westminster, în timp ce SNP are 44, fiind al treilea partid ca mărime, după Partidul Conservator și Partidul Laburist.
Scoția a organizat un referendum pentru independență în 2014, în care 55% din electoratul scoțian a votat împotriva separării de Regatul Unit. În 2016 în referendumul Brexit electoratul scoțian a votat în proporție de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană, față de Regatul Unit pe ansamblu în care votul a fost de 52% – 48% în favoarea ieșirii din UE.
După alegerile parlamentare din mai 2021 care s-au soldat cu victoria SNP, doar trei sondaje au indicat o majoritate în favoarea independenței, alte 20 indicând sprijin pentru rămânerea Scoției în cadrul Regatului Unit.
Populația Scoției este de circa 5,5 milioane de locuitori, față de 67 de milioane pentru Regatul Unit, din care Anglia are o populație de 56 de milioane, Țara Galilor 3,2 milioane și Irlanda de Nord 1,8 milioane.
Sursa foto: captură video Sky News
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu