G4Media.ro

Bitdefender: Securitatea cibernetică, una dintre cele mai mari provocări ale prezentului

Bitdefender: Securitatea cibernetică, una dintre cele mai mari provocări ale prezentului

Campanie susținută de Microsoft

Transformarea digitală domină agenda companiilor, autorităților și consumatorilor din întreaga lume, sume din ce în ce mai semnificative fiind investite, în ultimii ani, în tehnologiile de cloud computing, automatizare, baze de date și inteligență artificială (AI), pentru a eficientiza activitatea și pentru a îmbunătăți experiența clienților. Fie că vorbim despre urgențe medicale, schimbări climatice, despre  îmbătrânirea populației sau alte provocări viitoare, tehnologiile digitale vor reprezenta instrumentul progresului și vor ajuta lumea să avanseze.

Însă, digitalizarea accelerată aduce și provocări în sfera de securitate cibernetică. Amenințările de această natură sunt tot mai numeroase, iar riscurile tot mai mari, motiv pentru care combaterea criminalității cibernetice necesită o coordonare masivă de forțe pe toate palierele. Trebuie să ne folosim de toate instrumentele pe care le avem la dispoziție – măsuri juridice, tehnice, organizaționale, de dezvoltare a capacităților și cooperare – pentru a ne conecta între noi și pentru a construi încredere.

Mai mult, specialiștii anticipează că, în anul 2030, 90% din populația lumii (respectiv 7,5 miliarde de oameni) va fi online, numărul dispozitivelor IoT conectate fiind estimat între 24,1 miliarde și 125 de miliarde. Devine, așadar, clar faptul că securitatea cibernetică va constitui o componentă esențială a vieții noastre, astfel încât soluțiile digitale pe care le utilizăm să fie sigure și fiabile. 

Securitatea cibernetică în România

Raportul Microsoft Digital Defense (publicat în octombrie 2021) arată că, în ultimul an, economia bazată pe criminalitatea cibernetică și serviciile de acest tip au crescut exponențial. Este evident că aceasta devine principalul risc cu care se confruntă orice afacere, atacurile fiind din ce în ce mai frecvente și mai sofisticate: atacurile ransomware au crescut cu 150% în 2021; 579 de atacuri asupra parolelor sunt efectuate în fiecare secundă, iar atacurile actorilor statali sunt, de asemenea, în creștere. Totodată, estimările arată că, până în anul 2025, costul criminalității cibernetice ar urma să crească cu 15% (de la an la an) ajungând la 10,5 trilioane de dolari (de la 6.000 de miliarde de dolari, în prezent).  

Un studiu privind securitatea cibernetică în statele europene indică faptul că, în România, în ultimul an, atacurile de tip ransomware și programele malware au reprezentat 47% dintre amenințările privind securitatea, procentul fiind mai mare decât în Polonia (28%), Ungaria (35%), Cehia (39,5%) sau Grecia (39%). În același timp, a doua cea mai mare provocare a fost reprezentată de procesele și sistemele de securitate neadaptate noilor cerințe. În ceea ce privește strategia de securitate IT, doar 39,5% dintre respondenți au spus că au o astfel de strategie completă, ce include responsabilități, toleranță față de risc, instrucțiuni. 

Întrebate care sunt prioritățile pe care și le-au stabilit în raport cu securitatea, pentru următoarele 6-8 luni, 46,5% dintre companiile din România sunt interesate să se protejeze împotriva atacurilor de tip malware, iar 42,5% dintre ele vizează asigurarea protecției în mediul de lucru la distanță.

În același timp, pregătirea suplimentară a angajaților (57%) și creșterea tehnologiilor de IT (28,5%) sunt principalele măsuri pe care firmele din România le iau în calcul pentru a face față amenințărilor cibernetice continue. 

Microsoft & Bitdefender – colaborare în vederea identificării și neutralizării amenințărilor cibernetice

Microsoft analizează zilnic 24 de trilioane de semnale de securitate, care conturează o imagine clară a ceea ce se întâmplă în domeniul securității cibernetice. Compania lucrează alături de partenerii săi pentru a anticipa acțiuni viitoare ale infractorilor cibernetici, iar una dintre cele mai strânse colaborări este cea pe care o desfășoară cu Bitdefender. Cele două companii – lideri de piață pe segmentul securității cibernetice, atât în România, cât și la nivelul Europei Centrale și de Est – au pus, de-a lungul timpului, bazele unui parteneriat strâns, iar algoritmii și soluțiile de machine learning dezvoltate în sinergie, facilitează identificarea corectă a amenințărilor cibernetice noi și ajută la blocarea unor atacuri complexe.

Potrivit cercetătorilor Bitdefender, amenințările ransomware – care blochează datele victimelor și cer recompense pentru deblocare – vor continua să fie cel mai profitabil tip de infracțiune cibernetică în acest an. Mai mult, aceștia anticipează o creștere a atacurilor care vor viza sustragerea de date în scopul șantajului. 

La fel ca orice afacere matură, dezvoltatorii de ransomware vor trebui să țină constant pasul atât cu concurența, cât și cu furnizorii de soluții de securitate cibernetică, iar specialiștii în securitate cibernetică să studieze amănunțit, zi de zi, milioane de amenințări informatice, mai arată experții din cadrul Bitdefender. 

Ce trebuie să facă organizațiile pentru a rezista în fața atacurilor cibernetice 

Pe fondul acestui context, în care peisajul amenințărilor cibernetice devine tot mai complex și dinamic, experții Bitdefender au trasat câțiva pași esențiali pe care organizațiile ar trebui să îi facă, în vederea construirii unei strategii de securitate cibernetice solide:

  • pentru a preveni infectarea cu ransomware, companiilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante și să ia măsuri prin care să diminueze riscul de a accesa link-uri sau fișiere din email-uri nesolicitate;
  • companiile trebuie să se asigure de faptul că datele critice/sensibile sunt stocate și într-o infrastructură fără conexiune la internet, monitorizată permanent;
  • echipele de securitate informatică trebuie să desfășoare periodic teste de rezistență (ale infrastructurii de securitate a organizației respective), pentru a detecta din timp eventuale vulnerabilități;
  • organizațiile ar trebui să utilizeze o soluție de securitate performantă, însă este important ca acestea să înțeleagă faptul că și componenta educațională este extrem de importantă; într-adevăr, soluțiile de securitate cibernetică și actualizările constante ale programelor de software limitează extrem de mult suprafața de atac, însă ele nu substituie trainingurile de cybersecurity awareness în care ar trebui înrolați angajații;
  • în afară de programele de training, este necesar ca organizațiile să desfășoare și exerciții în urma cărora să poată evalua cât de vulnerabili sunt angajații lor în fața amenințărilor de tip phishing.

Transparența și schimbul de informații vor fi coordonate esențiale în viitor, iar lupta cu infractorii cibernetici este una asimetrică, care implică mari costuri – nu doar de ordin financiar, ci și umane. Așadar, securitatea digitală susținută de un întreg ecosistem de parteneri (care să facă eforturi comune în această direcție) este esențială pentru a crea un sentiment de libertate online, pentru a proteja activele și pentru a stimula încrederea în tehnologiile pe care am ajuns să ne bazăm. 

Folosind de peste un deceniu algoritmi de machine learning perfecționați și având jumătate dintre angajați implicați în activități de cercetare și dezvoltare, soluțiile de securitate dezvoltate de Bitdefender sunt capabile să păstreze o detecție ridicată a amenințărilor cibernetice care ajung pe internet și să răspundă eficient în cazul unor atacuri masive. Compania îmbină expertiza unora dintre cei mai buni analiști de la nivel global și algoritmii automatizați (rezultați dintr-un proces continuu de inovare), considerând că această abordare generează cele mai bune rezultate.

Totodată, Microsoft își propune să investească, în următorii câțiva ani, 20 de miliarde de dolari (la nivel global) pentru a dezvolta soluții avansate de securitate cibernetică și, alături de Bitdefender (și de alți parteneri din ecosistem), va continua să sprijine comunitatea globală în combaterea activității infractorilor cibernetici, alocând toate instrumentele și tehnologiile necesare guvernelor, companiilor și consumatorilor. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. (*)Dacă în materie de software totul este vulnerabil hackuibil manevrabil, atunci nu este complicat de loc, să tragem concluzia – nu doar cât se poate de firească și logică, cât mai ales corectă – de ceea ce urmează să devină Inteligența Artificială, pentru Omenire.

    „Am privit mai îndeaproape şi am văzut oamenii umblând ca nişte morţi. În aer era o tristeţe disperată, şi nici unul nu se întorcea spre dreapta ori spre stângă. Am văzut că ei erau mânaţi de o forţă nevăzută. Din când în când, o voce le vorbea din aer, şi ei ascultau de vocea aceea. Nu vorbeau unul cu altul. Am văzut că pe fiecare frunte era scris numărul 666 ― şi pe mâinile lor. Am văzut soldaţi pe cai, care conduceau oamenii ca şi când ar fi fost animale. Steagul american, zdrenţuit şi rupt, era părăsit pe jos. Nu era bucurie, nu erau râsete, nu era fericire. Am văzut moartea şi răul pretutindeni. Oamenii mergeau în şir unul în spatele celuilalt, în raionul unui magazin foarte mare. Ei mergeau în pas, ca nişte soldaţi descurajaţi şi erau îmbrăcaţi identic, într-un fel de îmbrăcăminte de prizonieri. Un gard mare înconjura magazinul, şi gardieni erau staţionaţi din loc în loc. Oriunde priveam, vedeam soldaţi în uniforme de bătălie. Am văzut aceşti oameni mânaţi ca nişte maimuţe zombi în magazin, unde ei puteau cumpăra numai strictul necesar. Când fiecare termina de cumpărat, era urcat într-un camion verde de armată. Camionul, bine păzit, era condus într-o altă arie. Aici, într-un fel de clinică, aceşti oameni erau examinaţi de boli contagioase ori de handicapuri (defecte) care îi deformau. Un număr mic au fost împinşi la o parte ca rebuturi. Curând, cei care au căzut la examen erau luaţi în altă încăpere. În camera aceea, un număr impresionant de întrerupătoare, butoane, şi aparate de măsurat erau aliniate pe marginea unui perete întreg. O uşă s-a deschis şi mai mulţi tehnicieni au intrat înăuntru. Unul din ei a început să cheme numele a celor din grupul respins. Fără nici o împotrivire, ei se ridicau când numele lor era chemat, şi mergeau întins, într-o cutie mare. Când erau înăuntru, un alt tehnician închidea uşa, şi trăgea un mâner din panoul de pe perete. Câteva minute mai târziu el a deschis uşa, a luat o mătură şi un făraş, şi a măturat ce a rămas din ei, de pe duşumea. Nimic nu mai rămăsese decât puţin praf din ceea ce a fost o cameră plină de oameni!
    Am văzut atunci oamenii care au trecut examenul medical, fiind puşi într-un camion şi duşi la un tren. Nici unul nu a vorbit, nici măcar nu au privit unul spre altul. Acolo într-o clădire, fiecărei persoane i se dădea un anumit serviciu. Toţi au mers la lucru fără nici cea mai mică discuţie. Am privit cum ei lucrau foarte din greu la lucrul dat lor, şi la sfârşitul zilei, erau duşi într-o clădire cu apartamente, cu un gard înalt în jurul ei. Fiecare s-a dezbrăcat şi sa băgat în pat. A doua zi, aveau o altă zi grea. Am auzit o voce puternică umplând aerul nopţii.
    Am văzut o Fiară uriaşă, care stătea pe un tron foarte mare. Toţi oamenii ascultau de Fiară. Am văzut cum din capul ei, creşteau nişte coarne spirituale. Ele au ajuns în fiecare loc de pe Pământ. Fiara şi-a luat singură multe poziţii de autoritate şi multe posturi, şi a devenit mare în putere. Fiara se îndesa singură în multe locuri şi înşela mulţi oameni. Cei bogaţi şi cei faimoşi erau înşelaţi tot la fel ca şi săracii şi cei fără drept la vot. Mici şi mari, aduceau omagiu Fiarei. Un aparat mare a fost adus într-un birou. Fiara şi-a pus marca pe el, şi vocea lui venea din el. De asemenea mai era un aparat fratele mare, care putea vedea în case şi birouri. Numai un sine, . aparat de acesta exista, şi aparţinea Fiarei. Partea aparatului care se afla în casele oamenilor era invizibilă ochiului liber, dar putea, şi raporta Fiarei fiecare mişcare pe care oamenii o făceau. Am privit cum Fiara şi-a întors tronul cu faţa spre mine. Pe fruntea lui era numărul 666. Cum eu priveam, am văzut un om într-alt birou care se înfuriase pe Fiară. El a cerut să vorbească cu Fiara. Striga cu toată puterea lui. Fiara a apărut, şi părea foarte curtenitoare, zicând: „vino, că îţi voi ajuta să-ţi rezolvi problemele. Fiara a luat pe omul înfuriat într-o cameră mare, şi i-a făcut semn să se întindă pe o masă mare. Camera şi masa îmi amintea de o cameră de urgenţe a unui spital. Omului i s-a făcut o anestezie, şi a fost transportat sub un aparat foarte mare. Fiara a ataşat tot felul de fire de capul omului şi a dat drumul la aparat. Pe capul maşinii erau scrise cuvintele: „această ştergătoare de minţi aparţine Fiarei, 666.”
    (Fragment din „Descoperire Divină despre Iad”)

    https://rev.data.blog/

  2. IBlocker Paranoid pt acasa!

  3. La toti li frica de trotinete. 😀